Rozprávky, rozhovory, koncerty - rozhlasové Vianoce budú bohaté a sviatočné

Pre mnohých je rozhlas dobrým spoločníkom po celý rok a koho si už pozvať na sviatky do kuchyne, ak nie blízkych. Rozhlas vám na Vianoce privedie na rozhovor skutočné osobnosti, čarovné rozprávky, pútavé rozhlasové hry, či jedinečné koncerty vážnej, ľudovej i populárnej hudby.

22.12.2020 16:00
debata
Symfonický orchester Slovenského rozhlasu každoročne nahrá vianočnú pesničku. Teraz ju naspieval Peter Cmorík.

Radošinci, Rúfus aj Andersen

Rádio Slovensko odvysiela vo vianočnom a silvestrovskom čase niekoľko premiér. Na Štedrý deň to budú Vianočné spojky Adely Vinczeovej s hostkou Božidarou Turzonovovou. Predstaví päť prozaických miniatúr súčasných slovenských autorov, napísaných na mieru pre moderátorov a na Štefana si poslucháči vypočujú premiéru hry Stanislava Štepku Sedem hlavných hriechov v podaní bývalých i súčasných členov Radošinského naivného divadla.

Na rozhlasových vlnách počas sviatkov stretnete... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Stanislav Štepka Na rozhlasových vlnách počas sviatkov stretnete aj dramatika Stanislava Štepku. Na Štefana si poslucháči vypočujú premiéru hry Stanislava Štepku Sedem hlavných hriechov v podaní bývalých i súčasných členov Radošinského naivného divadla.

Nebudú chýbať tradičné prenosy bohoslužieb aj požehnania Urbi et Orbi na Prvý sviatok vianočný z Ríma, a to aj v Rádiu Regina. Vo sviatočný deň môžu deti vstávať s rozhlasovou rozprávkou o 8. h, na Štedrý deň to bude O dvanástich mesiačikoch, na Štefana Traja kamoši a na Nový rok Kresadlo na motívy rozprávok H. CH. Andersena. Priebežne rozhlas ponúkne aj desať nových krátkych rozprávok.

Počas celého adventu aj vianočného sviatočného trojdnia je v Rádiu Regina Západ pripravený cyklus Malí vekom – veľkí skutkami. Seriál sedemnástich príbehov detí, ktoré pomáhali rovesníkom, dospelým, prírode a ktoré majú dobré nápady a neváhajú ich realizovať, inšpiroval Detský čin roka. V pásme Rúfusovské návraty si na barda slovenského slova zaspomína jeho manželka Magda, recitátorka poézie i katolícky kňaz. V reportážnej mozaike sa poslucháči ocitnú V uliciach s pustovníkom, ktorý hľadá tulákov a ošetruje ľudí bez domova. Vo sviatočnej rozhlasovej exkurzii Keď Madona prehovorí kňaz a historik odkryje tajomstvo krásy troch slávnych obrazov Božej Matky v stvárnení slávnych maliarov.

Hľadá sa dobrý človek

Z bohatej ponuky folklóru zaujme Betlehemský večný salaš, dielo Svetozára Stračinu, ktoré pod vedením Adriana Kokoša nahral Orchester ľudových nástrojov, zbor Lúčnice a sólisti s rozprávačmi Božidarou Turzonovovou a Jozefom Šimonovičom. Legendy folklóru budú súčasťou vysielania aj v Rádiu Regina Východ na Štedrý deň po 10. h. Na poludnie zaznie Vianočný koncert s koledami a vianočnými piesňami a na Prvý sviatok vianočný popoludní predstavia včelárske remeslo s prepojením na tradície vianočného obdobia Vianoce na mede.

Štedrý večer na Rádiu Regina Stred otvoria vianočné priania Vianoce bez zlata, slovo dostanú aj krajania zo slovenských komunít v rôznych končinách sveta a o 17. hodine zaznie folklórny koncert Šťastie, zdravie, pokoj svätý vinšujeme vám. Prvý sviatok vianočný je vyhradený pre tipy poslucháčov na rozhlasové ocenenie Dobrý človek. Zoznámite sa s ľuďmi, ktorí šíria ľudskosť, zanedbávanú slušnosť a vianočný pocit dobra po celý rok.

Quo vadis, nešťastný Popolvár

Rádio Devín bude na Štedrý deň o 15. h pátrať na Vianočnej mape, čo dnes znamená domov a rodina. Matka, dve dcéry a jedna vnučka duchaplne a nebojácne bojujú jedna proti druhej, ale keď treba, aj bok po boku za záchranu svojho sveta v hre Patriarchát večer o 22. h. Príbeh štyroch žien v jednej kuchyni a jedného muža, ktorý je všade, napísala Eva Borušovičová.

Atmosféru prvej polnočnej omše navodí pásmo Sv. František z Assisi na Prvý sviatok vianočný o 13. h a vo vianočnom Rozhlasovom antikvariáte o 17. h poslucháči nájdu ukážky najrôznejších umeleckých inšpirácií rozprávkou – od Dobšinského, cez Ďuríčkovú, Rúfusa, Andersena, až po Čajkovského, Prokofieva, Dvořáka či Langa. Na Druhý sviatok vianočný popoludní si deti môžu vypočuť fantazijno-pútavý príbeh Lena.

Dominantou posviatočných dní 28. – 30. 12. bude vždy o 18. h epická sága lásky, odvahy a oddanosti v časoch cisára Nera v troch častiach, na motívy jedného z najpredávanejších historických diel svetovej literatúry Quo vadis Henryka Sienkiewicza.

Na vlnách Rádia Devín si vypočujete aj Patricka Watsona
Hudobné Rádio_FM prichádza s kvalitnými koncertnými zážitkami v podaní Patricka Watsona, The Good, the Bad & the Queen, Temples, Ghostpoet, Oasis a Working Men's Club a prinesie aj dvojhodinový výber vianočných kolied DJa Kamizolu. Novinkou bude premiéra rozhlasovej rozprávky Popolvár najnešťastnejší na svete na Štedrý deň popoludní. Radio Slovakia International zmapuje Vianoce cudzincov na Slovensku a Vianoce svojich poslucháčov v cudzine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Slovenský rozhlas