Pacho, hybský zbojník aj nórsky triler Tunel, to je druhý sviatok vianočný na obrazovkách

Televízie ponúknu zopár staronových hitov, ale aj premiéru severského trileru.

26.12.2020 07:00
film pacho,byhský zbojník, predkovia Foto:
Film Pacho, hybský zbojník si diváci obľúbili aj vďaka vtipným dialógom z pera spisovateľa Petra Jaroša, rodáka z Hýb.
debata (1)

Pacho, hybský zbojník, 20.20 na Jednotke

Klasická slovenská komédia z roku 1975 s Jozefom Kronerom v hlavnej úlohe. Rozpráva príbeh o hybskom zbojníkovi Pachovi, ktorý je prototypom vysnívaného zbojníka. Ten bohatým berie a chudobným dáva, trestá krivdy a feudálny útlak. Častejšie ako svaly používa rozum. So svojou družinou pritom zažíva nevšedné dobrodružstvá. Rešpekt a obdiv nevzbudzuje len u mužov. Napriek tomu, že nepatrí k záletníkom, ženy – cisárovnú Máriu Teréziu nevynímajúc – sa bijú o jeho priazeň…

Teta, 9.30 na Jednotke

Na druhý sviatok Jednotka začína vianočný vysiela prvú časť sedemdielneho koprodukčého seriálu v réžii Juraja Jakubiska z roku 1987, ktorý je paródiou na hororové príbehy. Barón Henry Frankenstein na polorozpadnutom zámku dokončieva najnovší vynález – umelého človeka. Z cirkusu uteká Max, ryšavý a pehavý chlapec, ktorý sa dostáva na zámok. Zoznamuje sa tam so zvláštnym osadenstvom, na čele s bielou paňou, grófom Draculom a ďalšími strašidlami, ktoré sú ale neškodné. Kováč Hufschmidt však chce proti barónovi poštvať celé mestečko. Barón sa rozhodne ukázať im svoj vynález, umelého človeka Alberta. Ten sa však na génia akosi nepodobá.

Traja veteráni, 10:45 na JOJ

Múdra rozprávka pre malé i dospelé deti na motívy knihy Jana Wericha Fimfárum. Traja vyslúžilí vojaci – delostrelec Pankrác, dragúň Bimbác a vojenský kuchár Servác, sa po prepustení z armády ocitnú bez finančných prostiedkov a túlajú sa svetom. Od dobrosrdečných škriatkov dostanú zázračné dary a premýšľajú, ako s nimi čo najlepšie naložiť. Nakoniec sa vypravia do kráľovstva Monte Albo, kde sa Bimbác zamiluje do princeznej Bosany. Tá postupne vojakov o dary pripraví a nechá ich vyhnať. Im sa však podarí princeznej dať príučku.

Tunel, 20:30 na JOJ

Nórsky katastrofický triler na druhý sviatok vianočný. V tuneli pod ľadovo chladnými nórskymi horami havaruje cisternové vozidlo. Rodiny, tínedžeri a turisti, ktorí cestujú na vianočné sviatky, ostanú uväznení pod tonami skál v brutálnej tme. Vonku zúri snehová víchrica a prví záchranári sa snažia dostať na miesto nehody. Čas je podstatný a keď sa havarovaný tanker náhle vznieti, situácia sa vyostruje. Všetkých v tuneli obklopí smrtiaci oheň. V nórskych tuneloch platí zásada sebazáchrany – keď dôjde ku katastrofe, každý bojuje sám za seba a všetci si musia poradiť sami. Čas však ubieha rýchlo a šance na prežitie sa dramaticky zmenšujú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Pacho hybský zbojník #seriál Teta