Seriál Medvedín: Sneh, ľad a zrada

Severská dráma s prvkami krimi z prostredia hokejistov.

23.12.2020 08:00
Medvedin Foto:
Hlavná dievčenská hrdinka sa presťahuje s rodičmi do Medvedína. Jej otec je známy hokejista a tréner miestneho klubu.
debata

Práve prežívame najkratšie dni roka, skoro sa stmieva, šero je takmer po celý deň. Podobne je to aj vo švédskom televíznom seriáli Medvedín, ktorý ponúka kanál HBO.

Vznikol podľa románu švédskeho spisovateľa Fredrika Backmana, ktorý sa do povedomia čitateľov dostal knihou Muž menom Ove, ktorá bola tiež sfilmovaná. Medvedín režíroval Peter Grönlund.

Už prvé minúty pripútajú diváka k obrazovke tajomnou atmosférou zimnej krajiny. Prítmie, napätie, riedke osídlenie. Sľubná atmosféra pre dramatický detektívny príbeh.

V Medvedíne je ale aj krásne. Na rozdiel od našej sivej zimy je tá severská biela. Je tam ticho, bielo, prázdno, samé lesy.

Nie nadarmo sa mestečko v lone divej prírody volá Medvedín. Medveďov je tam asi plno. Obydlia sú nenápadné, roztratené, ako u nás na kopaniciach. Život v mestečku ochabol, výroba upadá, niet do čoho pichnúť. Prežíva jedine hokej, ktorý je hlavnou náplňou života v Medvedíne.

Všetko sa točí okolo tohto športu, v hokeji je aj nádej na svetlejšiu budúcnosť. Keby sa podarilo získať významnú trofej, keby niektorý hráč zažiaril a mohli sa ním chváliť, všetko by sa zmenilo.

Zapadákov Medvedín by bol zrazu v centre pozornosti, ozvali by sa sponzori, všetko by začalo fungovať a prosperovať. V Medvedíne majú želiezka v ohni. Je tam viacero šikovných hráčov. Najmä v mančafte juniorov je mimoriadny talent, ktorý by mohol dosiahnuť vysnené méty.

Hriech je všade rovnaký

Okrem športových ambícií rozvíja však seriál aj osobné príbehy ľudí zo zapadákova. A z ich spleti sa začne odvíjať napínavý, až detektívny príbeh. V Medvedíne sa udeje delikátny zločin, ktorý rozbije všetky plány na znovuzrodenie mestečka a odhalí morálne slabiny skoro všetkých zúčastnených. V živote je to trauma, ale vo filme dobrá situácia: Každý má nejakého kostlivca v skrini. Divák háda, kto čo tají, kto sa ako zachová.

Na záver nebude zdesený a zhnusený z drsných vražedných postupov, ako to obyčajne v severských detektívkach býva, skôr bude prekvapený a zvláštne otrasený. Uvedomí si, že hriechy sú naozaj podobné v každom kúte sveta, či je to Bratislava, či New York. A ľudia stále do hriechu upadajú, hoci sa v obci aj všetci navzájom poznajú, ako to je v Medvedíne.

O to zaujímavejší príbeh sa dá rozvíjať – postavy vedia o svojich slabostiach, o svojej minulosti, o svojich zraniteľných miestach. A predsa príde nečakaný šok. Postarajú sa oň tí najmladší.

Nádejný hokejista v Medvedíne rozohral hru na... Foto: HBO
Bjornstad Kevin Oliver-Dufa ker -Photo-Niklas-Maupoix- c -HBO-Nordic Nádejný hokejista v Medvedíne rozohral hru na zlých a dobrých.

Hviezdy idú na nervy

Aj v Medvedíne je najprv všetko nádejné. Do mestečka sa vracia po rodinnom nešťastí nadaný hokejista, skúsený tréner, ktorý má v úmysle povzniesť miestny hokej.

Päťdielny seriál sa začína príjemnou scénou vybaľovania vecí v novom príbytku. Malo by to byť radostné, prídu aj starí kamaráti, ale stále niečo visí vo vzduchu.

Napätie je v kontraste s pokojnou škandinávskou architektúrou, jednoduché sú domy, nábytok, kancelárie. Dalo by sa predpokladať, že také budú aj vzťahy, že všetci sú priami a otvorení. No vo vzťahoch je to zložitejšie.

Novému trénerovi všetci síce želajú úspech, ale hneď mu aj trocha závidia. Prichádza ako veľká hviezda a to nemajú ľudia veľmi radi. Najmä ak prichádza domov, kde – ako je známe – nikto nie je prorokom. Navyše, tréner si začne vyberať.

Mužstvo dospelých sa mu zdá málo akčné, viac sa mu pozdávajú juniori, ktorí majú medzi sebou niekoľko skvelých hráčov a elán.

Na filme je sympatické, ako dostal režisér hokej do hlavnej úlohy. Sviští to tam, korčule a hokejky sa len tak mihocú, puk lieta po ľade. Počuť údery gólov. Je to ako zvláštna hudba. V Medvedíne je všetko späté so športom. Tréner býva tak, že z okna vidí na ľadovú plochu. Hokej je krásny, ale je okolo neho veľa problémov.

Aj žiarlivosti. Rivalita patrí k športovému svetu, nielen pokiaľ ide o výkony, ale aj o prestíž. Súperia športoví funkcionári, tréneri, sponzori sú ako bohovia. A nový tréner všetkých podráždi, keď si sám vyberie mužstvo juniorov.

Nikto však nenamieta, lebo nový tréner je aj nádejou na úspech. A predpoklad sa naplní. Mladí hokejisti sa stanú majstrami vo veľkom meste. Po návrate do Medvedína ich velebia.

Aké je srdce hokejistov?

Príbeh sa po tomto optimistickom nástupe začína ponárať hlbšie do súkromia zúčastnených. Ponúka pohľad na srdcia mladých športovcov. Kamera ich sleduje napríklad v šatni, kde zhodia dresy a ukazujú svoje (prekvapujúco obtlstlé) telá.

Uvoľnia sa, bavia sa, sú drsní, prezrádzajú svoje slabosti, ale aj svoje city. Divák zisťuje, čo ich motivuje, z akých sú rodín a po čom túžia.

Jeden z nich, syn miestneho boháča, každý deň trénuje hokej na kúsku ľadu neďaleko domu, kde býva tréner s rodinou. Má dcéru Mayu, ktorá je pôvabná, ale aj veľmi sebavedomá. S mladíkom sa zblíži, debatujú, vtipkujú. Vznikne medzi nimi vzťah, ktorý znamená určitú sympatiu, ale neposunie sa za hranice príležitostných de­bát.

Až keď po víťazstve juniorov usporiada miestna mládež večierok, majú príležitosť objať sa, čo sa však neskončí dobre. Námet seriálu ako keby sa náhle zvrtol. Film sa prestáva sústreďovať na športové výkony a viac skúma správanie mladých športovcov. Obnažuje ich srdcia, ich charaktery. Začína sa zaujímavá psychologická štúdia, ktorá však čoraz viac naberá aj napätie detektívky.

Po sexe býva plač

Dalo by sa čakať, že v Medvedíne uprostred čistej prírody budú ľudia naivnejší, jemnejší, čestnejší než v skazených veľkomestách. Na zábave sa však stane niečo ohavné. Potvrdí sa, že po sexe býva aj plač. Dalo by sa povedať, že niekto je zneužitý, nielen po stránke telesnej, ale aj emočnej. Začína sa zápas dvoch charakterov. Už nejde o podstatu situácie, ale o jej interpretáciu. Ako to bolo? Ako sa o tom, čo sa stalo, rozpráva po mestečku? Kto sa to snaží skresliť?

Násilie vyvoláva a odkrýva ďalšie bezcharakterné skutky. Je do nich zapletený aj miestny prisťahovalec, šikovný chlapec z víťazného hokejového tímu. Žije skromne, len s mamou, dá sa predpokladať, že za peniaze predá svoju česť. Bude to tak?

Tvorcovia citlivo napĺňajú spleť dejových liniek, ktoré sa pretínajú, prekrývajú a odhaľujú tajomstvá ľudí žijúcich v mestečku. Nechýbajú ani vrcholne napínavé situácie, keď ide o život, ale najmä sa skúma psychika, vzťahy, férovosť. Kto vyhrá a kto prehrá v tomto súboji?

Niekto ustúpi, niekto odíde, niekto zostane a život v zasneženej krajine sa zasa utíši. Je to pánubohu za chrbtom, ale človek sa pred výčitkami svedomia a trestom za prešľapy neskryje nikde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Medvedín