Zomrel novinár Milan Blaha

V utorok vo veku 75 rokov zomrel novinár, spisovateľ a člen Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Milan Blaha.

22.12.2020 16:16 , aktualizované: 16:33
debata (6)

Na sociálnej sieti o tom informoval jeho syn, poslanec Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Milan Blaha pôsobil vo viacerých médiách na pozícii redaktora, moderátora či komentátora. Okrem toho sa venoval aj publikačnej činnosti.

Milan Blaha sa narodil 23. septembra 1945 v obci Dubovce v okrese Skalica. Bol redaktorom Nového slova, týždenníka Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska.

Po Novembri '89 spolupracoval s denníkom Slovenská republika, ktorý pod pôvodným názvom Republika začal vychádzať 1. marca 1993 a od 12. mája 1994 niesol už spomínaný názov Slovenská republika. Milan Blaha v ňom pôsobil aj ako šéfredaktor.

Za vlády Vladimíra Mečiara bol tiež hovorcom Najvyššieho kontrolného úradu v období, keď na čele úradu stál nominant Združenia robotníkov Slovenska Štefan Balejík.

Milan Blaha pôsobil istý čas aj v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky. Písal do ľavicovo orientovaného časopisu Slovo a spolupracoval s viacerými rozhlasovými a televíznymi stanicami. Bol moderátorom Rádia Regina, takisto ako moderátor diskusných relácií pôsobil v televíziách VTV a TV Luna. Moderoval tiež politické diskusie na Nautik TV.

V rokoch 2008–2010 bol Milan Blaha jedným z moderátorov večernej diskusnej relácie Na tému, ktorú vysielala RTVS od začiatku jesennej sezóny 2008. Po prestávke sa Blaha s reláciou Večer na tému vrátil na televíznu obrazovku opäť v roku 2010.

V roku 2011 sa ako člen petičného výboru angažoval v petícii občanov proti transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Milan Blaha sa 6. februára 2018 stal novým členom Rady pre vysielanie a retransmisiu. Nahradil Mojmíra Mamojku, ktorému sa 13. decembra 2017 skončilo funkčné obdobie a stal sa sudcom Ústavného súdu SR. Milana Blahu nominovala Únia slovenských novinárov, v tajnej voľbe mu odovzdalo hlas 65 zo 120 prítomných poslancov NR SR.

Milan Blaha je autorom resp. spoluautorom kníh Životná filozofia šport, Qui credit, cogitat. Kto verí, premýšľa, či Jadrová elektráreň Mochovce ako to bolo? a viacerých ďalších titulov.

Synom Milana Blahu je Ľuboš Blaha, poslanec NR SR za stranu Smer-SD.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #publicista