Rozprávka pod stromček bude O liečivej vode

Tohtoročná vianočná rozprávka sa volá O liečivej vode a bude plná fantázie aj večného boja dobra so zlom. Bude tiež pastvou pre oči s krásnymi dobovými kostýmami a rozprávkovými scenériami, veď ju nakrúcali na troch slovenských zámkoch aj vo vodnom mlyne. Diváci RTVS ju dostanú ako darček priamo na Štedrý večer. V hlavných úlohách sa predstavia mladí herci Jakub Spišák a Darija Pavlovičová. Režisér Ján Sebechlebský sľubuje rozprávku, z ktorej bude vyžarovať radosť, energia a ľudskosť.

24.12.2020 09:00
o liecivej vode balkon Foto:
V novej rozprávke spoznáte princeznú Hanku (Darija Pavlovičová), mlynárovho syna Jakuba (Jakub Spišák, celkom vpravo), kráľa Juraja (Marián Mitaš, v strede) Zuzana Kanócz ako vojvodkyňa Henrieta. Vodnú paniu stvárni Linda Rybová a jej pomocníka Juraj Kemka.
debata

Príbeh nás zavedie do krajiny, v ktorej odpradávna žili vo vzájomnej zhode vedľa seba ľudský svet a svet vôd. V ľudskom svete vládne spravodlivou rukou kráľ Juraj (Marián Mitaš), ktorý ovdovel a stará sa o svoju dcéru Hanku (Darija Pavlovičová). Vo vodnom svete, ktorý je pre ľudské oči neviditeľný, vládne Vodná pani (Linda Rybová) so svojimi pomocníkmi. Jedného dňa sa zľutuje nad chorou princezničkou Hankou a daruje kráľovi Jurajovi vodu, ktorá vylieči každú chorobu a zahojí každú ranu.

„Voda vždy znamená harmonické prostredie, ale táto rozprávková voda je ešte aj liečivá. Na to, aby fungovala, nesmie sa jej nikto zmocniť – tak, ako sa nikto nesmie zmocniť slnka či vzduchu ani iného, čo je v prírode,“ približuje režisér Ján Sebechlebský.

Zázračná liečivá voda sa teda nesmie dostať do rúk podlého a sebeckého človeka, inak sa navždy stratí. No všetko dobré a ušľachtilé sa dá zneužiť a ľudská chamtivosť nepozná hranice. Kráľov brat Filip a jeho pomstychtivá manželka Henrieta majú so zázračnou vodou svoje plány a neštítia sa ani zločinu…

Vodnú paniu stvárni Linda Rybová a jej... Foto: Igor Stančík
O liecivejvode vodny svet Vodnú paniu stvárni Linda Rybová a jej pomocníka Juraj Kemka.

„Ako v každej rozprávke, aj tu vyhrá dobro nad zlom,“ sľubuje režisér. No iba na chvíľu, kým sa znova nezačne ten večný boj. A v tejto rozprávke sa dvaja mladí ľudia nevzdávajú, bojujú za to, aby zachránili nielen seba, ale celé kráľovstvo, svojich rodičov, celý svet.

Hľadá sa princezná

Princezná Hanka sa v rozprávke objaví najprv ako malé dievčatko a potom po desiatich rokoch ako mladá slečna. Pôsobí, ako keby vystúpila z obrazu, no je v nej zároveň veľká sila a odhodlanie. A v neposlednom rade je krásna, ako len princezná môže byť.

Filmári mali s postavou princeznej najväčšie starosti, no nie preto, že by bola rozmaznaná alebo pyšná. Pôvodne mala byť princeznou herečka a baletka Valéria Frištik-Stašková, ale otehotnela a všetci rýchlo hľadali novú princeznú, vlastne rovno dve. Princeznú totiž v rozprávke hrajú dve herečky – jedna vo veku 8 rokov a druhá je 18-ročná. A musia sa na seba podobať. Proti rozprávkovým filmárom akoby sa spojili všetky zlé sily: nedal sa uskutočniť reálny kasting a hercov museli vyberať on-line.

Princezná Hanka (Darija Pavlovičová) a jej otec... Foto: Igor Stančík
O liecivej vode Darija Pavlovicova Marian Mitas Princezná Hanka (Darija Pavlovičová) a jej otec - kráľ Juraj (Marián Mitaš).

Princeznou sa napokon stala česká študentka konzervatória Darija Pavlovičová. Túto rolu si veľmi pochvaľuje. „Je to nielen vysnívaná postava každého dievčaťa, ale aj dobrá príležitosť pre herečku,“ hovorí, hoci ona sama by sa tipla skôr na čarodejnicu alebo čerticu. Kulisu k novej rozprávke tvoria tri slovenské zámky – Smolenice, Bojnice a hrad Červený Kameň, ktoré sa jej veľmi páčia, videla ich prvýkrát. Pri nakrúcaní si užila jazdy na koni a trocha sa potrápila s potápaním. A čo má spoločné s rozprávkovou Hankou? Je to pozitívna postava a obe vraj kráčajú za tým, čo považujú za správne.

Pri nakrúcaní vo vodnom svete v Tomášikove zažil veľmi „studené“ chvíle aj mlynárov syn Jakub (Jakub Spišák), ale s princeznou Hankou si dobre porozumeli. Napokon, mali to aj v scenári… „Jakub je dobrodruh, svetaznalý mladý človek, ktorý pred desiatimi rokmi zachránil princeznú a teraz sa vracia domov. Je to kladný hrdina, ktorý sa však do vecí vrhá po hlave,“ predstavuje mladého hrdinu. Jakub Spišák má s Jakubom – mlynárom spoločný jeho dobrý morálny kompas a zmysel pre spravodlivosť. „Aj keď to si môžem akurát len želať, inak by som pôsobil namyslene,“ dodáva.

Mlynárovho syna Jakuba si v rozprávke O... Foto: Igor Stančík
Oliecivejvode009 Mlynárovho syna Jakuba si v rozprávke O liečivej vode zahrá Jakub Spišák.

Mladý, 25-ročný, slovenský herec sa k postave dostal vďaka konkurzu. Pochádza z hereckej rodiny, ale na Slovensku sme ho vo filme ani v divadle ešte nevideli. „Pozvali ma na kasting v čase karantény, a keďže žijem v Brne, nemohol som prísť, nedalo sa cestovať, poslal som preto video s nahratými scénami,“ vysvetľuje.

Pri nakrúcaní v Tomášikove v ramene Malého Dunaja musel bežať cez rieku, a hoci voda nie je až taká vysoká, v niektorých miestach sa až po pás ponoril do blata. „To ma trocha prekvapilo…,“ priznáva herec. „V noci som zas musel do tej rieky skákať, celý sa ponoriť a plávať v tej studenej vode, ale našťastie som mal na sebe neoprén a neochorel som,“ dodáva. Napriek tomu sa mu estetika tejto rozprávky veľmi páči.

Samozrejme, veľa spravia krásne scenérie, aké ponúka romantický Bojnický zámok s jeho nádhernými komnatami, ale aj tajomnými podzemnými chodbami, aj hrad Červený Kameň a zámok v Smoleniciach.

Móda šuští taftom

Rozprávka musí byť príťažlivá aj vizuálne, a táto je zasadená do prelomu 19. a 20. storočia, do obdobia secesie. Kostýmový výtvarník Ján Kocman využil vtedajšiu okázalú, až divadelnú módu naplno: šaty šuštia taftom a hodvábom, niekoľkými spodnicami a ženské siluety tvaruje korzet aj dobová módna vypchávka na zadku.

O liečivej vode

Pozrite si fotografie z novej vianočnej rozprávky

Fotogaléria
Princezná Hanka (Darija Pavlovičová) a jej otec...
Krásna potvora - vojvodkyňa Henrieta v podaní...
+5Mlynárovho syna JAkuba si v rozprávke O...

„Nechceli sme robiť vyslovene rozprávkové kostýmy, ale dobový film, ktorý by mal znaky rozprávky,“ vysvetľuje. Deti podľa neho majú rady fantáziu, ale aj logiku vecí. Preto diváci budú obdivovať nielen krásne dámske toalety, no aj kostýmy z vodného sveta sú dobové, len sa na nich kostýmový výtvarník pohral s motívom vlnky a volánom. „Asi najvýpravnejší aj najdrahší je kostým vojvodkyne, v ktorom príde na kráľovský dvor, aby urobila dojem,“ hodnotí Ján Kocman. Hoci O liečivej vode je prvou rozprávkou, na ktorej pracoval, má za sebou skúsenosti napríklad z výpravnej série Mária Terézia.

Ušiť jeden kostým trvá približne dva týždne, rozmýšľanie nad ním ešte dlhšie. „Vždy sa snažím počúvať reč hercovho tela, no jedna vec je, čo svedčí herečke, a druhá, čo svedčí jej filmovej postave,“ vraví kostýmový výtvarník. Štáb mal na prípravu necelé štyri mesiace. Našťastie, táto rozprávka vraj „nebola veľká“, lebo potrebovali obliecť len okolo 300 postáv a využil tiež veľa starších kostýmov Slovenskej a Českej televízie. Na druhej strane v rozprávke je veľa akčných scén, v ktorých vystupujú dabléri a kaskadéri, divoko jazdia na koni a potápajú sa pod vodu aj sa bijú, takže kostýmy sa pri nakrúcaní ničili. Preto niektoré šili dvojmo aj trojmo.

Aj do romantickej rozprávky zasiahla moderná technika, a to aj pri tvorbe kostýmov. Pozorný divák si možno všimne, že vo vodnom svete postavy jemne svetielkujú, vďaka doplnkom s úpravou, ktorej sa hovorí AB efekt. To, čo vyzerá ako trblietavá hmla okolo postáv, nie je počítačom vytvorený špeciálny efekt, ale zaujímavo nasnímaná reálna situácia. Pri scénach pod vodnou hladinou filmári využili technológiu amerických sci-fi filmov „virtual set“, keď sa na veľkoformátovú LED stenu premieta prostredie okolo hercov. Na Slovensku táto technológia nebola dosiaľ využitá, no ani žiadna známa vodná pani u nás dosiaľ nesídlila, a tak jej ríšu museli tvorcovia vymyslieť.

Múdry kráľ a krásna potvora

Skoro v každej rozprávke rozkazuje kráľ, niektorý hlúpy, niektorý skúpy a iný múdry a spravodlivý. Marián Mitaš ako kráľ Juraj v rozprávke O liečivej vode verí, že rozprávky by sa mali končiť šťastne. „Táto rozprávka je z 19. storočia, keď mali bežní ľudia omnoho ťažší život ako my dnes. No každá generácia, aj tá naša, by mala posúvať hranice a robiť veci tak, aby sa ľuďom žilo stále lepšie a lepšie…,“ hovorí. Nakrúcanie sa mu veľmi páčilo, už len kvôli kostýmom.

Zuzana Kanócz ako vojvodkyňa Henrieta. Foto: Igor Stančík
O liecivej vode vojvodkyna Zuzana Kanócz ako vojvodkyňa Henrieta.

„Kostým každému hercovi pomáha a v rozprávke zvlášť – nie, že by ste sa nemuseli vôbec snažiť, ale výzor urobí polovicu práce za vás, charakter netreba vyvažovať,“ priznáva rozprávkový kráľ Marián Mitaš. Kvôli úlohe si nechal narásť bradu, no kvôli inému projektu v talianskej produkcii si ju musel znova oholiť. Časť rozprávky hrá teda s vlastnou bradou a časť s bradou, ktorú mu operatívne nalepovali talianski maskéri.

Dôležitou rozprávkovou postavou je vojvodkyňa Henrieta, okúzľujúca potvora, ako ju predstavuje herečka Zuzana Kanócz. Priznáva, že v niektoré dni jej bolo veľmi ťažko, kvôli letným horúčavám, ťažkým kostýmom, nespokojným koňom, komplikovaným scénam, náročným maskám. „Kostým mi pocitovo veľmi pomáha pri vytváraní postavy, ale obdivujem ženy tej doby, ktoré museli dennodenne nosiť na sebe vrstvy ťažkých látok, aj v horúcom lete. Mňa už po celom dni bolí chrbát,“ vraví.

Pre vojvodkyňu by maskéri potrebovali spolu päť parochní, čas to však nedovoľoval, a preto tvorili účesy z herečkiných vlasov a celkovo asi 50 príčeskov a niekoľkokrát denne ich trpezlivo prerábali. Táto postava sa totiž v priebehu deja mení a s tým aj jej vizáž. Tvorba účesu a zmena mejkapu zaberala vždy viac ako dve hodiny, no herečka Zuzana Kanócz sa nezľakla, ani keď niekoľkohodinové maskovanie zasiahlo do obednej pauzy a musela vyjsť pred celý štáb a obedovať s veľkým nalepeným nosom, skazenými zubami a bradavicami s chlpmi po celej tvári. Herci sú síce zvyknutí na všeličo, ale toto už chce poriadnu dávku humoru a profesionality.

Ponorte sa do detstva

Hoci sme v rozprávke, v tejto nie sú celkom všetky postavy absolútne kladné alebo naopak. Niekde medzi tým osciluje aj postava kráľovho brata (Juraj Hrčka). V ďalších postavách sa predstavia Rebeka Poláková, Juraj Kemka, Petr Vaněk, Attila Mokos, Marián Labuda ml., Michal Režný, Peter Šimun a ďalší.

V rozprávke napokon zvíťazí dobro nad zlom, ako... Foto: RTVS, Trigon production
O liecivej vode V rozprávke napokon zvíťazí dobro nad zlom, ako treba.

Pre režiséra Jána Sebechlebského je O liečivej vode rozprávkovou premiérou. „Nakrúcať rozprávku je veľmi oslobodzujúce, pretože si môžete slobodne vymýšľať,“ priznáva. Hoci aj pri seriáli Tajné životy si na odľahčenie sociálnej drámy tiež musel trocha vymýšľať. „Človek miluje príbehy, a keď rozprávate o hocičom, už to nie je pravda, ale váš príbeh, ktorý podávate ďalej, cez seba,“ hovorí.

Pri rozprávke sa inšpiroval svojím detstvom, chcel sa dívať na svet čistými očami dieťaťa, ktoré nič nehodnotí a vie sa tešiť z maličkostí, že napadol prvý sneh, že krásne svieti slnko… Keď človek dospeje, trocha na to zabúda, a potom si treba predstavivosť oživovať. Ale keď máte deti, pomôžu vám s tým, dodáva režisér. A na Vianoce stokrát viac! Rozprávka vzniká v koprodukcii RTVS, TRIGON PRODUCTION a Českej televízie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS