TV tipy Pravdy: To najlepšie z vianočnej obrazovky

Priamo na Štedrý deň si môžete vybrať okrem premiérovej rozprávky O liečivej vode na Jednotke aj vianočnú klasiku.

24.12.2020 10:00
Tri orisky pro Popelku  2 Foto:
Libuše Šafránková ako Popoluška a Pavel Trávníček ako princ v nesmrteľnej klasike Tri oriešky pre Popolušku.
debata

Čarovný kamienok 24. 12. O 17.25 Jednotka

Čarovný kamienok mal premiéru presne pred rokom. Foto: RTVS
Carovny kamienok Čarovný kamienok mal premiéru presne pred rokom.

Verejnoprávna televízia opäť prináša minuloročnú novinku. Rozprávku, ktorá nás prenesie do krajiny, kde ľudia žili dlhé roky spokojne, tešili sa z prírody a majestátneho lesa. Neprekážalo im, že nemajú pána. Mali pokoj a mohli si žiť slobodne. Vládcovia lesa darovali strigôňom Bendegúzovi (Ady Hajdu) a Sebele (Zuzana Bydžovská) čarovný kamienok, ktorý mal moc plniť ľudské želania. Čarodejníci uzatvorili stávku, či ľudia moc čarovného kamienka zneužijú, alebo ju použijú na dobré skutky. A tak sa kamienok dostal do sveta ľudí a pokojný život obyvateľov lesa, malebnej dediny a panstva čakali veľké zmeny. Na panstvo v sprievode komorníka Vendelína a sestry Júlie prichádza mladý gróf Henrich, ktorého úlohou je zveľadiť majetok a naučiť sa hospodáriť. Zadlžený Henrich ale má iné úmysly ako zveľaďovanie. Les sa rozhodne vyrúbať. Do cesty sa mu postavia nielen obyvatelia lesa, ale aj mlynár Matúš a jeho sestra, grófka Júlia. Čo sa stane s čarovným kamienkom? Vyhrá stávku Bendegúz či Sebela?

R. Müller a A. Vinczeová: Ona a on 24. 12. o 23.30 JOJ

Richard Müller, Adela Vinczeová: ONA A ON Foto: archív
Richard Muller Adela Vinczeova - ONA A A0ON 03 Richard Müller, Adela Vinczeová: ONA A ON

Spojenie dvoch výrazných a nezameniteľných osobností – speváka Richarda Müllera a moderátorky Adely Banášovej, ktorí spolu absolvovali spoločné turné. Na sviatočné obrazovky sa dostáva záznam koncertu slovenskej hudobnej legendy. Na ňom Adela spovedá Richarda, ktorý je jej obdivovateľom. Okrem pesničiek a informácií o hudobnej ikone sa diváci môžu tešiť najmä na bezprostredné komentáre a vtipné dialógy. Dominovať však bude hudba. Richard Müller zaspieva svoje najväčšie hity v jedinečných interpretáciách a najmä skladby z albumu „55“. Nebude chýbať ani pieseň „Adieu Adele“, v ktorej sa Adela Banášová stala jeho múzou.

Sám doma 2: Stratený v New Yorku 24. 12. o 20.00, JOJ

Sám doma - stratený v New Yorku Foto: 20th Century Fox
Sam doma 2 Sám doma - stratený v New Yorku

Pokračovanie mimoriadne úspešnej komédie o stretnutí malého Kevina McCalistera (Macaulay Culkin) s dvojicou neodbytných lupičov. Rodina McCallisterovcov sa chystá odcestovať na vianočné prázdniny. Kevin pre zmätok na letisku nastúpi omylom do iného lietadla ako zvyšok rodiny. Ocitne sa sám v New Yorku. Pohotový chlapec však nestratí nervy, ubytuje sa v drahom hoteli a dômyselne využíva otcovu kreditku. Do New Yorku pricestujú aj Kevinovi starí známi – zlodeji na úteku, Harry a Marv. Ich cesty sa rýchlo skrížia. Lupiči chcú ukradnúť tržbu z najväčšieho hračkárstva a Kevin sa rozhodne im to prekaziť…

Tri oriešky pre Popolušku 24. 12. o 19.30 Markíza

Libuše Šafránková ako Popoluška a Pavel... Foto: ČT
Tri orisky pro Popelku 2 Libuše Šafránková ako Popoluška a Pavel Trávníček ako princ v nesmrteľnej klasike Tri oriešky pre Popolušku.

Nesmrteľná vianočná rozprávka, ktorá má takmer 50 rokov. Macocha vyhostí úbohú sirotu Popolušku medzi služobníctvo a túži len po tom, aby jej vlastná dcéra Dora očarila mladého princa. Popoluške však pomáhajú tri zázračné oriešky. V nich vždy nájde to, čo potrebuje, aby princa získala ona: poľovnícke oblečenie, plesovú róbu i svadobné šaty. Aj keď si to jej nevlastná matka nepraje, princ sa do Popolušky zamiluje a urobí možné aj nemožné, aby ju našiel a vzal si ju za ženu.

Štvrtok 24. 12.: Jááánošííík po tristo rokoch, Dvojka, 10.05

Komu chýba divadlo, môže si pozrieť záznam slávneho predstavenia Radošinského naivného divadla. je to jeho ďaleko najúspešnejšia inscenácia, ktorá sa dočkala viac než tisíc repríz!

Výstupy pulzujúce vtipom, dialógy plné slovných hračiek, parodujúce glosy o potrebnosti či lepšie nepotrebnosti národných a náhodných hrdinov, ale aj podnety k zamysleniu o nevyhnutnosti humoru a potrebe nadhľadu v živote – to všetko ponúka Jááánošííík aj po 300 rokoch.

Ženský zákon, Dvojka, 14.35

Stará dobrá (z roku 1967) televízna inscenácia Tajovského klasiky od režiséra Pavla Haspru. Zabavte sa na ľúbostnom príbehu Miška a Aničky, ktorí musia vo svojej láske prekonávať prekážky v podobe mamonárstva a malomeštiactva rodičov. V hlavných úlohách sa predstavia Hana Meličková, Emília Vášáryová, Gustáv Valach, Jozef Adamovič či Mária Markovičová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #TV tipy