Zomrel herec Robert Hossein. Predstaviteľ Joffreya z Angeliky podľahol COVIDu-19

Veľká postava francúzskeho filmu, herec a režisér Robert Hossein zomrel vo štvrtok 31. decembra 2020. Jeho tretia manželka Candice Patou oznámila, že skonal ráno "po problémoch s dýchaním".

31.12.2020 15:00
debata (16)
Herec Robert Hossein a jeho manželka Candice... Foto: Reuters, REGIS DUVIGNAU
Herec Robert Hossein a jeho manželka Candice Patou. Herec Robert Hossein a jeho manželka Candice Patou na červenom koberci v Cannes.

Ako však informoval francúzsky server Le Point, herec skonal v nemocnici na COVID-19 – len niekoľko hodín po tom, ako oslávil 93. narodeniny. Smrteľným vírusom sa mal nakaziť počas predošlej hospitalizácie.

Slovenským divákom je Hossein známy najmä ako krívajúci gróf Joffrey de Peyrac z historicko-romantických filmov o Angelike, ktoré boli v Európe populárne v 60. rokoch minulého storočia. Zahral si tam s herečkou Michèle Mercierovou.

Hossein sa narodil 30. decembra 1927 v Paríži ako Robert Hosseinoff. Jeho otec bol hudobný skladateľ azerbajdžanského pôvodu a matka židovská herečka, ktorá pred stalinskou totalitou ušla zo Sovietskeho zväzu.

Robert začal už v mladosti navštevovať herecké kurzy, hrával divadlo, a keď mal 21 rokov, debutoval vo filme. Okrem herectva sa neskôr venoval i divadelnej a filmovej réžii.

Účinkoval vo vyše 100 celovečerných a televíznych filmoch, ale aj v seriáloch a divadelných predstaveniach. 15 snímok aj režíroval, k niektorým napísala scenár.

Z filmov, kde si zahral, možno spomenúť Korisť, Profesionál, Jedni a druhí, Muž a žena po 20 rokoch, Bedári 20. storočia, Venuša, salón krásy, Záhadná neznáma či Muž a jeho pes.

Viackrát sa objavil po boku svojho hereckého priateľa Jeana-Paula Belmonda, no filmovými partnerkami mu boli aj slávne herečky Brigitte Bardot, Marina Vlady, Isabelle Adjani, Isabelle Huppert či Sophia Loren.

Napriek plodnému umeleckému životu utkvel v pamäti divákov najmä ako Joffrey de Peyrac. „Prežil som päť rokov iba s Angelikou. Bolo to šialené. Stratil som svoju totožnosť. Ako povedala moja žena, môžeš nakrútiť aj sto filmov, ale na tvojom hrobe bude len busta Peyraca i s jeho jazvou,“ komentoval Hossein s humorom svoju najznámejšiu úlohu.

Robert Hossein vo filme Angelika a sultán (1968). Foto: Compagnie Industrielle et Commerciale Cinématographique (CICC)
Robert Hossein Robert Hossein vo filme Angelika a sultán (1968).

V súkromí viedol búrlivý ľúbostný život, bol trikrát ženatý. Jeho prvé manželstvo s vtedajšou slávnou herečkou Marinou Vlady, do ktorej sa zaľúbil, keď mala iba 16, sa v roku 1955 skončilo na súde. Z tohto zväzku pochádzajú jeho synovia Igor a Pierre.

Druhou manželkou bola neskoršia psychoanalytička a spisovateľka Caroline Eliacheff, s ktorou mal syna Nicolasa. Zobral si ju v čase, keď bola vlastne ešte iba dievča. Mala len 15 rokov, preto na sobáš v júni 1962 dostali špeciálne povolenie od francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaullea. Už v roku 1964 sa však rozviedli.

Hossein potom krátko žil s mladou herečkou Michèle Watrin, s ktorou sa zoznámil v roku 1973 pri filmovaní. Už o rok neskôr však nešťastne zahynula pri dopravnej nehode – priamo pred Hosseinovými očami.

V júni 1976 sa napokon herec oženil po tretíkrát – tentoraz s herečkou Candice Patou. Mali spolu syna Juliena a ich manželstvo vydržalo až do jeho smrti.

Počas krstu posledného syna Hossein konvertoval na katolícku vieru a v rozhovoroch potom často rozprával i o náboženských otázkach. Kresťanstvu a Ježišovi venoval aj niektoré svoje divadelné hry. „Mojou jedinou istotou je Boh,“ vyhlasoval.

Keď sa s ním novinári bavili o smrti, s príslovečným vtipom odpovedal: „Zomieranie je desivé, pretože je to na celý život.“

Monacká princezná Stephanie (vpravo), Robert...
Robert Hossein (2. vpravo) a Jean-Paul Belmondo...
+2Omar Sharif (vpravo) a  Robert Hossein na...

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #úmrtia #Angelika #Robert Hossein