Seriál Božena: Němcová radšej čítala než varila

Spisovateľka Božena Němcová je čítankovou osobnosťou. V našom vedomí žije ako veľká česká spisovateľka s krásnou tvárou a úhľadným účesom. Ten účes z čiernych vlasov, rozdelených nad klenutým čelom rovným pútcom a zopätých v tyle hlavy, má aj v novom štvordielnom seriáli Božena, ktorý vysiela v nedeľu večer ČT 1.

07.01.2021 07:00
scena zo serialu bozena  tu ju hra ana geislerova Foto:
Nový štvordielny seriál Božena odvysiela v nedeľu večer ČT 1.
debata (3)

Ten účes charakterizuje skutočnú Boženu Němcovú a vizuálne šikovne spája aj jej dve predstaviteľky Annu Kameníkovú (Božena v mladosti) a Aňu Geislerovú (Božena v zrelom veku).

Režisérka seriálu Lenka Wimmerová hovorí, že na kastingu jej bolo hneď jasné, kto bude spisovateľku hrať. Nevyberala vraj podľa podoby, ale podľa vnútornej energie, ktorú herečky vyžarovali. Podobne zvolila aj herca Jana Hájka do postavy Josefa Němca, spisovateľkinho manžela. Hájek je charizmatický umelec, ktorý v roku 2006 získal Cenu Thálie pre mladý talent, hral v rôznych divadlách a je členom Činoherného klubu. Možno aj vďaka jeho kvalitám mohla byť prvá časť seriálu nielen o Božene, ale rovnakým dielom aj o Josefovi.

Boženu ako staršiu dámu hrá Aňa Geislerová. Foto: ČT
ana geislerova ako bozena nemcova Boženu ako staršiu dámu hrá Aňa Geislerová.

Tento manžel nemá v literárnom svete dobrú povesť, fanúšikovia Boženy Němcovej vedia, že pri ňom trpela, nerozumeli si a napokon sa aj rozišli. Každý čakal, že vo filme vyznie manžel nesympaticky, ale scenáristky (Martina Komárková a Hana Wlodarczyková) napísali túto postavu inak. Je to nešťastník, ktorý sníval o pokornej manželke a dostal tvrdohlavú Boženu. Najprv sa mu páčili intelektuálne záujmy vyvolenej, ale ako jej osobnosť mohutnela, strácal nervy. Bol už potom aj násilný, aj sa opil, ale ich manželstvo malo zmysel.

Narodili sa im štyri deti a všeličo spolu preskákali. Úradník, český komisár rakúskej finančnej správy Josef bol od sedemnásťročnej Barbory Panklovej (ako sa Němcová za slobodna volala) oveľa starší a bol ochotný zobrať si ju aj bez vena, čo bolo v tých časoch dôležité. Budúca najväčšia česká spisovateľka vtedy čítala iba po nemecky a ani ju nenapadlo, že niekto môže písať aj po česky. A keby – kto by to čítal, však ľud ani čítať nevie, hovorí vo filme. Aj manžel, ktorý bol český národovec, ju priviedol k tomu, čo bolo jej poslaním. Sám písal vlastenecké články pod menom Bořivoj Bydžovský (narodil sa v novom Bydžove roku 1805).

Rettigová ju posmelila

Barbora Panklová sa dostávala aj vďaka mužovi k ľuďom, ktorí ju posúvali a povznášali. Sama pochádzala zo slušnej rodiny, v mladosti chodievala na zámok a miestna kňažná jej poskytla určité vzdelanie. Potom prišiel muž, ktorý mal postavenie, pozývali ho do spoločnosti, a tak sa Božena Němcová dostávala aj k umeniu. Zúčastnila sa napríklad na domácom koncerte u Magdaleny Rettigovej, kde sprevádzala hrou na klavíri jej dcéru, svetobežníčku a speváčku.

Mladú Boženu stvárnila herečka Anna Kameníková. Foto: ĆT
anna kamenikova ako mlada bozena Mladú Boženu stvárnila herečka Anna Kameníková.

Magdalena Rettigová (hrá ju Veronika Freimanová) nebola iba objavná kuchárka, ale aj niečo ako prvá česká feministka. Tu si asi scenáristky prihriali polievočku, ale scéna vyznieva presvedčivo a je aj divácky pútavá. Obe dámy Rettigové tam – paradoxne v kuchyni – naočkujú Boženu rebelantskými rečami o manželstve, ktoré je klietkou, a o slobode, ktorá je na dosah. Němcová len oči otvára, odvážne názory hltala. Aj ona mala vrodenú slobodomyseľnosť, bola inteligentná, ironická, bezprostredná, ale panujúca morálka ju zväzovala. Dokázala sa však vymaniť, ale to znamenalo aj životné komplikácie. V rodine stúpalo napätie.

Učarila aj Slovákom

Němcovci sa vzhľadom na mužovo povolanie často sťahovali. Keď sa usadili v Prahe, spisovateľka už bola slávna, mala však povesť výstrednej a nevyspytateľnej ženy. Aňa Geislerová sa vyjadrila, že po prečítaní scenára – a mnohých kníh týkajúcich sa témy – jej bola táto nekonvenčná postava veľmi blízka, hoci vo všetkom jej neporozumela. Božena Němcová je skrátka osobnosť, ktorá predstihla nielen svoju dobu, ale aj v dnešných podmienkach je zaujímavým samorastom, vhodným na skúmanie. Doteraz sme ju vnímali zjednodušene.

Známa je najmä knihou Babička, ktorú poznal asi každý a čerpal z nej v detstve harmóniu, múdrosť či mravnú čistotu. Knihu vraj písala Němcová po smrti svojho najstaršieho syna Hynka (jeho narodenie videli diváci v prvom dieli seriálu). Dielo tejto spisovateľky však bolo mnohoraké a veľa vykonala aj ako zberateľka ľudového umenia, rozprávok, povestí, zvykov a slov. Istý čas bol jej manžel preložený do Uhorska (čiže na Slovensko), kde tiež zberateľsky pôsobila. Traduje sa, že Němcová sa na Slovensku veľmi dobre cítila, spriatelila sa so slovenskými literátmi a vraj sa im aj veľmi páčila. Aj táto etapa Němcovej života má byť v seriáli, tak uvidíme, ako to bolo. O jej vzplanutiach sa doteraz skôr šepkalo.

Spisovateľka Němcová bola krásna vášnivá žena, a tak ju stvárňujú aj obe herečky v seriáli – Kameníková a Geislerová. S oným účesom, ktorý nosili kňažné, vyzerajú výborne a naozaj ako Němcová. Kameníková je dcérou herečky a moderátorky Jitky Asterovej a v českom hereckom svete je už známa. Predtým mala veľkú ryšavú kučeravú hrivu a mnohí pochybovali, či sa na túto rolu hodí. Teraz ju chvália.

Aj ostatné úlohy sú dobre obsadené. Môžeme sa tešiť aj na také postavy ako Karel Jaromír Erben, ktorého hrá jeden zo štamgastov krčmy v seriáli Most! Vladimír Škultéty. Dobre pôsobí aj Vladimír Javorský v úlohe Boženinho otca, ktorý sa ju snažil dobre vychovať, ale aj rýchlo vydať, lebo videl, že to je tvrdý oriešok. Budúca spisovateľka už v rodných Ratibořiciach presadzovala svoju osobnosť, mútila chlapcom hlavu a vyhlasovala, že nebude variť, ale písať. V prvom dieli seriálu zaznie ako memento nad splavom srdcervúci výkrik bláznivej a nešťastnej Viktorky z Babičky, ale rieka sa valí ďalej. Aj človek sa musí podriadiť sile, ktorú dostal od prírody. Němcová vedela, že to nebude mať ľahké, ale nemohla žiť inak. Ako sa vyrovnala so svojím osudom, rozpráva seriál Božena. Spoluúčinkuje príroda, vkusné kostýmy a rôzne raritné detaily z histórie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Aňa Geislerová #Božena Němcová