Sexuálne frustrovaná manželka, ovdovený jeleň a sebeckí nájomníci? Originálny animák Sh_t Happens

Ako by dnes vyzerala Noemova archa? Ako by manažoval život na lodi Noe, ako by sa darilo jeho manželke či zvieratám? Zaujímavé rozvinutie klasického motívu ponúkli mladí tvorcovia Michaela Mihályi a David Štumpf vo svojom animovanom filme Sh_t Happens.

16.01.2021 08:00
SHIT HAPPENS 09  1 Foto:
Manželka zásobuje zvieratá stravou v boxíkoch. Na všetko je však sama.
debata

Trinásťminútová snímka, ktorá sa bude uchádzať o sošku Oscara v kategórii najlepší krátky animovaný film, je dostupná na platforme dafilms.sk.

Klasický príbeh je tu však pre tvorcov iba tematickým odrazovým mostíkom. Rozpráva o problémoch súčasnosti, ktoré vizuálne podáva akoby cez ružové okuliare. Vyčerpaný domovník nemá čas na svoju manželku. Chodí po dome a stále rieši problémy sebeckých obyvateľov. Zanedbávaná manželka sexuálnu nevšímavosť rieši po svojom. Potešenie nachádza napríklad u ovdoveného jeleňa, ktorý utápa svoj žiaľ v alkohole.

zväčšiť Spoluautorka scenára a spolurežisérka animáku... Foto: Bfilm
Michaela Mihalyi Spoluautorka scenára a spolurežisérka animáku Sh_t Happens Michaela Mihályi, ktorá je aj autorkou výtvarných predlôh pre animácie.

Každý v paneláku sa vo svojej kóji zaoberá svojimi frustráciami. „Je to trochu tragikomédia o živote v bytovom dome, o náhodných a nezvratných okolnostiach a mizériách. O zvieratách, čo sú tak trochu ľuďmi, a ľuďoch, ktorí sú zas trochu zvieratami,“ hovorí spoluscenáristka a spolurežisérka snímky Michaela Mihályi.

Zaujímavé je, že hoci film vznikal pred pandémiou, svojou atmosférou silno pripomína súčasnú situáciu. Hlavný hrdina má dokonca bradu, ktorá pôsobí ako hygienické rúško…

Zvonka veselo, vnútri úplne inak

Napriek veselým a žiarivým farbám v animáku Sh_t Happens, akoby z veselých detských knižiek, je jasné, že šťastie úplne nenašlo cestu medzi obyvateľov domu. Veď ako hovorí samotný názov, problémy sa stávajú. Slušne povedané. Animák, ktorý je po vizuálnej stránke farebný a hravý,

zväčšiť David Štumpf, spoluautor scenára, spolurežisér... Foto: Bfilm
director stumpf 1 1 David Štumpf, spoluautor scenára, spolurežisér aj autor animácií.

rieši dospelé témy, sexualitu nevynímajúc. „Naším zámerom bolo vytvoriť takú trochu striedavú zmes komických a nešťastných pocitov. Niečo ako smiech so slzami alebo usmiaty plač. Tiež sme sa snažili nájsť naratívnu štruktúru, ktorá dokáže diváka vtiahnuť, takže film je nelineárne rozprávaný a hádam je nepredvídateľný až do samého konca,“ vraví scenárista a režisér David Štumpf, ktorý sa postaral aj o animáciu.

Po výtvarnej stránke zastrešila film Michaela Mihályi a ako hovorí, výrazná farebnosť je pre ňu aj Davida Štumpfa prirodzeným výrazovým prostriedkom. „Radi používame farby vo všeobecnosti, všade. Keďže nálada filmu je v podstate tragikomická, chceli sme akúsi binárnosť vytvoriť aj vo vizuálnej stránke. Preto sme zvolili žiarivé farby, ktoré vychádzajú z techniky risografu. Tú sme použili na spracovanie pozadia a textúr,“ uvádza Michaela. „Výraznú a radostnú farebnosť, ktorá miestami pôsobí mierne infantilne, sme cielene postavili do kontrastu s depresívnejším tónom explicitnejšieho príbehu, ktorý film rozpráva. To sme sa snažili dosiahnuť aj v scenári a réžii,“ dopĺňa David Štumpf.

Prečo sa obaja venujú tvorbe animovaných filmov pre dospelých? „Vlastne nás nikdy ani nenapadlo tvoriť pre niekoho iného ako dospelé publikum. Vždy sme mali radi animovaný film pre dospelých a obidvaja sme na ňom vyrastali. Myslíme, že film pre dospelého diváka je vďaka mainstreamovým seriálom výraznou súčasťou širšieho povedomia a význam animovaného filmu pre dospelých vnímame rovnako ako význam hraného alebo dokumentárneho filmu pre dospelého diváka. Každý z nich má svoje miesto a divákov,“ hovorí David Štumpf.

Trinásťminútový film Sh_t Happens sa bude uchádzať o sošku Oscara v kategórii najlepší krátky animovaný film. Doteraz zaujal na desiatkach festivalov po celom svete, kde získal viacero cien. „Veľmi sa tešíme, že sme mali možnosť film premiérovať na minuloročnom festivale v Benátkach a že sme ho stihli odprezentovať na americkom Sundance, po ktorého skončení koronakríza vypukla naplno. Pre nás sú festivaly takým fascinujúcim prostredím, ktoré radi objavujeme, tak sme boli veľmi, veľmi prekvapeno-šťastní,“ vraví Michaela Mihályi.

Šanca získať Oscara

Pre pandémiu má film, ako mnoho iných, sťaženú cestu k divákovi. Koncom novembra ho začali premietať ako predfilm spolu s poľskou drámou Corpus Christi, v súčasnosti je dostupný iba na internete, cez platformu dafilms.sk.

Nad svojimi šancami získať Oscara mladí tvorcovia radšej veľmi nepremýšľajú. „Výber americkej akadémie je občas tak trochu bingo. Necháme sa prekvapiť,“ hovorí Michaela Mihályi. Producent Peter Badač, ktorý aj so svojou spoločnosťou BFILM stojí za filmom Sh_t Happens a ďalšími úspešnými animákmi, verí v dobré výsledky. „Ide už o tretiu možnosť kvalifikovať sa na Oscara pre náš animovaný film. Predtým to boli filmy Pandy a Šarkan, na ktorých sme sa veľa naučili. Dôležité je nepodceniť promo filmu,“ vraví Peter Badač.

Ako dodáva, akademici v prvej fáze vyberajú zo všetkých kvalifikovaných filmov, ktorých je 80 až 100, z nich si musia napozerať minimálne 50 percent, aby mohli hlasovať. „Tým pádom film musí zaujať natoľko, aby sa dostal do tých minimálnych 50 percent a akademici si ho pozreli a hlasovali zaň. To dosiahnete názvom, chytľavou popiskou alebo obrázkom z filmu, ale zo skúseností viem, že to je málo. Preto sme si tento rok najali PR agentúru, ktorá robí špeciálnu propagáciu nášmu filmu už v tejto prvej fáze hlasovania, z ktorej potom vo februári vzíde nominácia na top desať vybraných filmov,“ opisuje proces producent.

Jeden z hlavných hrdinov animáku Sh_t Happens....
Citovo a sexuálne zanedbávaná manželka je osamelá.
+4Zvieratá si zdanlivo žijú veselo, ale tápajú.

Film bol úspešný na festivaloch, kde získal niekoľko ocenení. Na to však americká akadémia nesmie prihliadať. Ako pripomína Peter Badač, pravidlá propagácie sú pomerne prísne. „Nikde nesmiete uvádzať festivalové ocenenia alebo účasti, preto musíme prísť s originálnou metódou, ako hlasujúcich osloviť.“ Ako však tvrdí, po konzultácii s americkým PR agentom je presvedčený, že film má veľké šance uspieť.

„Tematicky je to príbeh o medziľudských vzťahoch, ktorý je univerzálne platný. O záujme amerických divákov nás presvedčila aj početná účasť a množstvo ocenení práve z amerických filmových festivalov ako Sundance, Atlanta, Palm Springs a množstvo ďalších. Film je tiež spracovaný výtvarne zaujímavým a unikátnym spôsobom, pracuje s pestrými farbami, čím by mohol vyniknúť spomedzi ostatných, preto ja osobne dávam filmu veľké šance dostať sa do top desiatky, čo by bol veľký úspech pre slovenskú animáciu,“ hovorí producent.

Podľa jeho slov bol film Sh_t Happens uvedený na viac ako 100 festivaloch po celom svete, kde získal 14 ocenení. Momentálne je dokonca v predvýbere na cenu francúzskej akadémie César. Film sa môže pochváliť aj tým, že bol odvysielaný v televízii Arte, ktorá bola jeho koproducentom. „Pre krátky animovaný film zo Slovenska to nie je samozrejmosť. Zakúpili ho aj ostatné televízne stanice, ako Canal + vo Francúzsku a v Španielsku, alebo stanica Sky v Taliansku,“ dopĺňa producent.

To, či sa Sh_t Happens dostane na listinu krátkych filmov nominovaných na Oscara, sa dozvieme vo februári. O víťazovi sa rozhodne 25. apríla. Ak by to náhodou nevyšlo, tak ako názov hovorí…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film #Sh_t Happens #Michaela Mihályi #David Štumpf