Filmové kluby prilákali vlani do kín vyše 51-tisíc divákov

Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) ponúkla vlani 18 nových premiér. Neľahký uplynulý rok poznamenaný koronakrízou hodnotí pozitívne.

17.01.2021 06:00
debata (1)
Jedným z najúspešnejších filmov minulého roka,... Foto: Festival HoryZonty
Film Salto je kral Jedným z najúspešnejších filmov minulého roka, ktorý uvádzali filmové kluby, bol slovenský dokument režiséra Pavla Barabáša Salto je kráľ.

„Napriek nepriaznivým podmienkam kinodistribúcie kluby vítali svojich divákov – prerušovane, no s odhodlaním. Práve vďaka fanúšikom kvalitného klubového filmu mnohé kiná prežili a ich ponuka bola vzhľadom na situáciu nadštandardná,“ informovala Lucia Mandincová z ASFK.

Asociácia priniesla slovenským divákom 18 nových premiér a spolu 139 premietnutých titulov na celkovom počte 2 861 filmových predstavení.

„Do kín tieto filmy prilákali 51 192 divákov,“ dodala Mandincová s tým, že najúspešnejšími titulmi z distribúcie ASFK za rok 2020 sú snímky Parazit (réžia: Joon Ho Bong, 11.421 divákov) a Zažiť to znovu (r. Nicolas Bedos, 5958 divákov). Tretia priečka patrí slovenskému filmu Salto je kráľ (r. Pavol Barabáš, 3594 divákov).

„V obmedzených podmienkach sa ASFK podarilo priniesť hodnotné akvizície, spomedzi mnohých napríklad festivalového maratónca Corpus Christi (spolu s krátkym filmom Sh_t Happens), komorný a vždy rezonujúci austrálsky debut Kým sa skončí leto alebo hravé a poučné Maškrtné medvedie príbehy (s predfilmom Cez palubu!), pre najmladšiu generáciu vyrobené so slovenským dabingom,“ hodnotí rok 2020 Jakub Zipser, koordinátor distribučných projektov ASFK.

Novinkou, ktorú priniesla v uplynulom roku, je online platforma VoD zameraná na klubové filmy. Ponúka snímky ocenené festivalovými a diváckymi cenami, tituly známych režisérov, filmy s umeleckou hodnotou, čerstvé tituly či dokonca online premiéry Alchymická pec.

„Diváci na našom VoD sledujú filmy vo vysokom rozlíšení, bez reklamy, s kvalitným prekladom a navyše legálne. Práve tieto atribúty sú dôvodom narastajúceho úspechu sledovanosti našej platformy, ktorá sa zameriava na klubový film,“ uviedla Mandincová.

Úspešným online počinom bolo podľa nej prepojenie online distribúcie ASFK s projektom Kino Lumiére doma, ktorý divákom sprostredkováva živý prenos filmu. Zámerom je ponúknuť divákom filmy, ktoré vstúpili do distribúcie krátko predtým, než kiná opäť zatvorila mimoriadna situácia.

Z distribúcie ASFK mali diváci minulý rok možnosť vidieť filmy Zažiť to znovu, Matthias a Maxime, Biely, biely deň, Portrét ženy v plameňoch a ďalšie. „Projekt sa teší popularite aj tento rok a ďalšie tituly postupne pribúdajú,“ poznamenala Mandincová.

Za úspech roku 2020 označila aj 27. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý organizátori v marci zrušili a presunuli na jeseň, keď sa v jeden deň festival slávnostne otvoril aj zatvoril a jeho ozveny pokračujú prakticky dodnes.

O kvalitné klubové filmy neprídu diváci ani v tomto roku. Na jasný plán premiér si však budú musieť ešte počkať.

„Na január sme mali naplánované dva tituly – Everest najťažšia cesta (r. Pavol Barabáš) a Pre Samu (r. Waad Al-Kateab, Edward Watts). Oba však presúvame na neurčito "k balíku“ ďalších titulov, ktoré netrpezlivo čakajú na svoje uvedenie," prezradila Mandincová.

Medzi novinkami sú zahraničné hrané filmy ako Slalom (r. Charléne Favier), Leto 85 (r. François Ozon), Prípitok (r. Laurent Tirard), Ďaleko od Reykjavíku (r. Grímur Hákonarson) či dokumenty Komúna (r. Jakub Julény), To ta monarchia (r. Vladislava Sárkány Plančíková), Maliarka a zlodej (r. Benjamin Ree) a ďalšie.

„Keďže kiná sú stále zatvorené, prosíme divákov o trpezlivosť a zároveň pozývame na naše online platformy, na ktorých môžu sledovať filmy z bezpečia domova a zároveň podporiť distribúciu na Slovensku,“ dodala Mandincová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kiná #filmy #ASFK #Asociácia slovenských filmových klubov #filmový klub