Spornou reláciou Pumpa sa bude zaoberať Rada RTVS

Vydaním relácie RTVS Pumpa súvisiacej s prípadom bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa bude zaoberať Rada RTVS.

19.01.2021 11:00
debata (13)

V tejto súvislosti dostala aj viacero podnetov. Uviedol to šéf rady Igor Gallo. Úmyslom RTVS podľa jej hovorkyne Andrey Pivarčiovej nebolo dehonestovať Lučanského a jeho úmrtie, rovnako ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) ani žiadne iné osobnosti.

Telerozhlas sa ospravedlnil divákom, ktorých sa vyjadrenia dotkli. Gallo požiadal o stanovisko generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka aj etickú komisiu RTVS.

„Môj osobný názor – satira, zvlášť politická satira, je vítaná vo verejnoprávnom priestore. Je logické, že vyvoláva polemiku a emócie. Som však presvedčený, že aj tento žáner by mal mať svoje obsahové hranice. Spracovanie témy, ktorá rozdeľuje spoločnosť a navyše sa týka smrti človeka, si vyžaduje kumšt a cit autorov, čo v tomto prípade absentovalo,“ uviedol Gallo.

K tvorcom relácie sa vyjadrovať nechcel a pripomenul, že partnerom Rady je práve vedenie RTVS. „Toho sa budeme pýtať aj na kvalitu procesu kontrolnej projekcie, aby sme sa do budúcnosti vyhli podobnej situácii,“ vysvetlil.

Osobne sa mu relácia páči a zhodiť doterajšiu prácu tvorcov kvôli „neodhadnutiu nadhľadu pri spracovaní jednej konkrétnej témy“ považuje za nefér. Podotkol však, že ak niekto šliapol vedľa, je normálne si to priznať a ospravedlniť sa.

Pozvanie Kolíkovej malo podľa slov producenta a režiséra seriálu Petra Begányiho vyplynúť z dramaturgie relácie, ktorá satiricky reflektuje na aktuálne dianie.

"Našou snahou je v rámci dialógov ústredných postáv predstaviť všetky názorové fronty a tému odprezentovať vyvážene, konečný názor na prezentované problémy nechávame na diváka. Rovnako sme pristupovali aj k téme tragického úmrtia Milana Lučanského v rámci ostatnej epizódy.

Mrzí nás, že spracovanie tejto témy vnímajú niektorí diváci ako urážku jeho pamiatky alebo výsmech tragického úmrtia, čo v žiadnom prípade nebolo našim zámerom," reagoval.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #RTVS #Televízia #Rada RTVS #satira #relácia Pumpa