Drahokam: Kapitalizmus sa môže dať vypchať

Možno bratov Bennyho a Josha Safdieovcov poznáte, ak nie, mali by ste. Zatiaľ spolu natočili štyri dlhometrážne hrané filmy a stelesňujú súčasný nezávislý (nielen) newyorský film par excellence.

21.01.2021 17:00
Adam Sandler drahokam Foto:
Drahokam bratov Safdieovcov s Adamom Sandlerom v hlavnej úlohe je dostupný na streamovacej platforme Netflix.
debata

Sú talentovaní a vynaliezaví perfekcionisti, štýlovo a tematicky sústredení a svoj angažovaný postoj cizelujú každým ďalším filmom. Na streamovacej platforme Netflix je dostupný ich zatiaľ posledný a "najvybrúsenejší“ film Drahokam (2019).

Idú na doraz a diváci tiež

Drahokam je sociálno-kritická štúdia prostredí, z ktorých pochádza hlavný hrdina, majiteľ zlatníctva, ale aj štúdia jeho životného štýlu a závislosti od gamblerstva. Safdieovci s nadhľadom a humorom poukazujú na riziká balansovania na hrane kapitalizmu a vyvracajú divácke očakávania od žánru gangsterky. Odmenou za nervové vypätie pri sledovaní ich filmov je smiech cez slzy. Na hrane a v pokašľanej životnej situácii sa nachádzajú všetky hlavné postavy ich filmov. Sú v dynamickom, ukričanom dialógu s New Yorkom, ktorý ich vychoval, definoval a stále od nich niečo chce.

Drahokam možno nazvať gangsterkou, rodinnou drámou aj čiernou komédiou zároveň. Dominantou je okrem iného skvelý scenár. Každý krok má nepredvídateľný následok. Do sledu často zúfalých rozhodnutí sa bité postavy zamotávajú s poriadnou dávkou čierneho humoru. Drahokam, Dady Longlegs, Heaven Knows What aj Good Time sú príbehy ambivalentných hrdinov, ktorých už v expozícii nachádzame v absurdne vyhrotenej situácii. Namočili sa do nej vlastnými skratmi a riešia ju, ako vedia, teda hekticky, náruživo, mimo zákon a nelogicky. A nejde im pri tom o nič iné, ako o zachovanie toho najvzácnejšieho, o lásku.

Safdieovci si filmy nielen píšu a režírujú, podieľajú sa na nich kameramansky, aj si ich postprodukujú. Majú pod palcom každý detail a v ich prípade platí, že spolupracovníci sú polovica úspechu. Do projektu Drahokam "zbalili“ na svoju predošlú tvorbu hneď niekoľko hollywoodskych hviezd. Po premiére ich filmu Good Time (2017) v Cannes sa im prihovoril so záujmom o spoluprácu herec Adam Sandler, ktorému posielali scenár Drahokamu už pred piatimi rokmi, no hercov manažér sa mu ho neunúval ukázať.

Nakrúcanie za plnej premávky

Ďalším tromfom filmu je špičkový kameraman Darius Khondji. Natáčanie prebiehalo v rušných newyorských uliciach bez ich uzatvárania pre štáb, s autentickými okoloidúcimi na filmový materiál. Bol to do istej miery freestyle, prispôsobovanie sa okolnostiam v "safdie štýle“, ale všetkému predchádzala technicky i logisticky náročná príprava. Na manhattanskej 47. ulici, na vychýrenom Diamond District, patrí väčšina obchodov s drahokamami ortodoxným Židom. Komunitu rozhodne neteší, keď okolo nich obsmŕdajú neznámi filmári. Safdieovci sa s nimi najprv museli skamošiť a hoci sami majú židovský pôvod, úplný rešpekt si získali, až keď prišli so slávnejším Adamom Sandlerom.

Pri obsadení hlavnej postavy uvažovali nad Sachom Baronom Cohenom. Napokon sa im podaril husársky kúsok so Sandlerom. Spoluprácu obohatil nielen ako predstaviteľ hlavného hrdinu, ale zasiahol aj do kreovania tristo(!)stranového scenára. Filmári vďaka nemu pridali a zdôraznili dôležitý rodinný a milostný motív, vďaka ktorému získal gangsterský príbeh ďalší rozmer a hĺbku.

Scenár, nielen Drahokamu, stojí na perfektných dialógoch, postavy sa často neuroticky prehlušujú, v každej scéne im ide o krk a divák i hrdinovia sú napnutí do nepríčetna. V Drahokame je azda najdramatickejší a najvypätejší basketbalový zápas, aký bol kedy natočený. Ide v ňom, samozrejme, o všetko.

U Safdieovcov pramení autentický obraz stavu vecí z hlbokého porozumenia prostrediam a z nich klíčiacim charakterom. Reflektujú vedľajšie účinky neoliberálneho kapitalizmu, jeho bizarné anomálie, zúfalé alternatívy žitia, ktoré v západných spoločnostiach nepriamo produkuje. Predovšetkým v tom spočíva poézia i angažovanosť tvorby bratov Safdieovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Pattinson #netflix #Adam Sandler