Ako neprestať žiť? Aj o tom je séria dokumentov Pandémia SK

Nový cyklus desiatich dokumentov odštartoval tento týždeň na Dvojke prvými dvoma dielmi. Pozerá sa očami deviatich dokumentaristov na situáciu, v ktorej sme sa ocitli. Dokumenty odvysielajú vždy v dvoch častiach za sebou v stredu večer do konca februára. Nehodnotia, to bude úlohou dokumentaristov až o niekoľko rokov, hovorí kreatívna producentka Lenka Moravčíková-Chovanec.

22.01.2021 09:00
reziser Peter Pokojny a prezidentka Zuzana... Foto:
Peter Pokorný, autor dokumentu Ľud verzus korona, s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá formovala verejnú mienku počas zavádzania nepopoulárnych opatrení.
debata
Kreatívna producentka Lenka Moravčíková-Chovanec. Foto: Filip Chovanec
Lenka Moravcikova-Chovanec Foto Filip Chovanec Kreatívna producentka Lenka Moravčíková-Chovanec.

Kedy sa začalo pracovať na cykle a aký kľúč ste mali k výberu tém?

Nakrúcať sme začali v máji 2020 na permanentnom krízovom štábe a niektorí tvorcovia ešte točili aj v januári 2021. Motívom režisérov bolo zistiť, ako je možné byť v kríze súčasťou riešenia, nie problému, vypátrať, čo viedlo k rýchlemu prepuknutiu pandémie, ako sa vyrovnať s obmedzeniami bežného života a ako neprestať žiť. Takisto bolo cieľom zachytiť krízové obdobie s jeho typickými výzvami, znakmi, meniacimi sa prioritami tak, aby svedectvo bolo nadčasové a stalo sa súčasťou audiovizuálneho dedičstva.

Výber a spracovanie tém bolo plne na filmároch?

Témy sa vyvíjali postupne, fakty sme spracovávali v súvislostiach, v rámci opatrení i podkreslené reakciou verejnosti. Od začiatku každý režisér upriamil pozornosť na sféru, ktorou koronavírus otriasal. Už autorka námetu Laura Siváková načrtla desať oblastí spoločenského života, v ktorých sa formovala skupina respondentov. Ľudí, ktorí na základe poznania, vzdelania a vlastnej rozhľadenosti vedeli dať spoločnosti naspäť obrovskú hodnotu v podobe nasadenia, inovácie a schopnosti manažovať krízu. Režiséri boli svedkami rodiacej sa nádeje, že koronavírus dokážeme poraziť. Snažili sme sa vyhnúť hodnotiacemu stanovisku, na to príde čas až po niekoľkých rokoch. Na druhej strane sa postupne z každého režiséra stával znalec s vyhraneným postojom k téme. Na školách, v nemocniciach, medzi seniormi alebo utečencami citliví autori zistia, čo komunitu brzdí, čo jej prospieva a sformuje si postoj. Preto napovedá podtitul série Pandémia SK, že ide o spracovanie tém očami slovenských dokumentaristov.

Uskutočniť svoju predstavu filmu znamenalo mať aj šťastie, nedostať sa do preventívnej karantény, niekoľkonásobne sa chrániť pred nákazou, stihnúť nakrúcanie medzi lockdownami a aj neohroziť iných.

V čom bol ich prístup špecifický?

Dokumentaristi prijali prácu na filmoch ako osobnú výzvu jednak zachytiť mimoriadnu spoločenskú udalosť ako aj lekciu. Pandémia je dodnes rébusom, ku ktorému nemáme žiaden návod a dlhodobo spôsobuje aj enormnú psychickú záťaž. Tvorcovia filmov potrebovali odvahu vydať sa na cestu do neznáma a intuitívne vyberať z reality, čo môže mať dlhodobý význam. Samozrejme, na dokumentárny film je vyhradených len niekoľko natáčacích dní a uskutočniť svoju predstavu filmu znamenalo mať aj šťastie: nedostať sa do preventívnej karantény, niekoľkonásobne sa chrániť pred nákazou, stihnúť nakrúcanie medzi lockdownami a aj neohroziť iných.

Vekové rozloženie tvorcov je pestré, sú medzi nimi mladšie aj zrelšie ročníky.

Medzi tvorcami sú traja nedávni absolventi Ateliéru dokumentárnej tvorby Vysokej školy múzických umení Dominik Jursa, Daniel Svoreň a Lucia Kašová. Vybrali si témy, kde sa vrstvia závažné a dlhotrvajúce neriešené problémy a korona je len jedna z mnohých záťaží. V ničom si cestu neskracovali a v remeselnom vypracovaní obstáli v konkurencii tvorcov starších o jednu či dve generácie: Petra Hledíka, Yvonne Vavrovej, Petra Pokorného a Jara Vojteka. Dokumentárny žáner si zdarne vyskúšali aj skúsení tvorcovia z iných oblastí, publicistka Soňa Gyarfášová a režisér, textár a divadelník Nikita Slovák.

Čo teda ponúkajú? Aký je ich princíp?

Filmy čerpajúce z vedeckého poznania hľadajú širšie súvislosti vzniku takejto prírodnej katastrofy. Sociálne dokumenty z prostredia seniorov, utečencov a marginalizovaných skupín sú hĺbkovou sondou v danom prostredí a využívajú skôr observačné filmové postupy. Štúdie vývoja riešení v zdravotníctve a školstve sú skupinovými portrétmi v jednotnom fronte proti ohrozeniu zdravia, životov, vzdelávania žiakov na Slovensku. Medzi filmami je aj road movie Doroty Nvotovej, ktorá pátra, ako sa ľuďom pri rastúcej nezamestnanosti darí prežiť, pričom si túto otázku kladie sama aj preto, že je umelkyňou v slobodnom povolaní aj podnikateľkou.

Čo je cieľom série dokumentov? Posúvajú tému pandémie niekam ďalej?

Cieľom bolo nájsť vyšší princíp, cnosti, ktoré v spoločnosti sú a tlmia nárazy, ktorým ľudia čelia a budú čeliť. Pri svojej práci som si často priala, aby v prvom rade filmy rozumeli divákom a samozrejme potom aj diváci filmom. Môžeme veriť, že dôkladnejšou rozpravou o peripetiách a nádeji sa ľudia aj v časoch fyzického odstupu vedia k sebe ľudsky priblížiť. Nájsť, aj keď na diaľku cez obrazovku, porozumenie, inšpiráciu a chuť dať zmysel bežným dňom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #koronakríza