Zomrel svetoznámy moderátor Larry King (87), mal Covid

Legendárny americký moderátor Larry King zomrel v sobotu v nemocnici Cedars-Sinai v Los Angeles na komplikácie spojené s ochorením Covid-19. Mal 87 rokov. Uviedol to britský denník The Mirror s odvolaním sa na oznámenie spoločnosti Ora Media.

23.01.2021 14:29
Larry King Foto: ,
Americký moderátor Larry King.
debata (5)

Larry King bol jeden z najvýznamnejších televíznych a rozhlasových moderátorov, ktorý bol ocenený dvoma cenami Peabodys, jednou soškou Emmy a mnohými ďalšími cenami pre televízne osobnosti.

Preslávil sa svojou prácou pre americkú spravodajskú televíziu CNN. V priebehu svojej kariéry pripravil vyše 50.000 rozhovorov s významnými osobnosťami. Jeho relácia Larry King Live bola najsledovanejšou talkshow stanice CNN. Moderoval ju 25 rokov.

zväčšiť Na archívnej snímke zo 14. septembra 2010 je... Foto: TASR/AP, Chris Pizzello
USA Larry King Na archívnej snímke zo 14. septembra 2010 je Larry King, dlhoročný moderátor televíznej stanice CNN. V decembri 2010 po 25 rokoch skončil s programom Larry King Live po poklese sledovanosti. Svoj odchod zdôvodnil želaním venovať sa viac svojej rodine. Svojho nástupcu v CNN Piersa Morgana označil za "dobrého, ale nie veľmi nebezpečného".

Večerné hodinové živé vysielanie legendárneho moderátora tvorili rozhovory o najdôležitejších udalostiach dňa. Diváci z celého sveta mohli do relácie telefonovať svoje otázky. Medzi hosťami Larryho Kinga v relácii boli známe osobnosti ako Tony Blair, Marlon Brando, Barbara Bush, Michail Gorbačov, Michael Jordan, John F. Kennedy Jr., Dr. Martin Luther King Jr., Monika Lewinsky, Madonna, Paul McCartney, Al Pacino, Prince, Frank Sinatra, Barbra Streisand, Shania Twain, Margaret Thatcherová i ruský prezident Vladimir Putin. V roku 2001 spovedal v New Yorku aj vtedajšieho slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu.

Z rodiny prisťahovalcov

Larry King sa narodil ako Lawrence Harvey Zeiger v newyorskom Brooklyne 19. novembra 1933. Bol potomkom prisťahovalcov, matka Jennie pochádzala z Litvy, otec Aaron z Ukrajiny, patriacej vtedy pod Rakúsko-Uhorsko. Obaja boli ortodoxní Židia.

Larry navštevoval verejnú Lafayette High School v Brooklyne. Po tom, čo jeho otec ako 44-ročný zomrel na infarkt, ocitli sa s mamou a bratom bez príjmu, zavislí od štátnej podpory. Larryho Kinga smrť otca zasiahla, po skončení strednej školy už v štúdiu nepokračoval, začal zarábať, aby pomohol mame. Túžil po práci v rozhlase.

Larry King ako hosť u Jana Krausa na TA3.

Začínal na Floride ako lokálny novinár a rozhlasový moderátor v 50. rokoch a 60. rokoch 20. storočia. Pseudonym Larry King si dal na návrh generálneho manažéra rádia, podľa ktorého bolo priezvisko Zeiger ťažko zapamätateľné.

V roku 1978 odštartovala jeho kariéra, keď sa stal moderátorom The Larry King Show. Večernú kontaktnú šou vysielala rozhlasová sieť Mutual Broadcasting System celonárodne, pre celé Spojené štáty americké.

Od roku 1985 mal Larry King svoju nezabudnuteľnú šou Larry King Live v televízii CNN, kde robil rozhovory s rôznymi osobnosťami až do roku 2010. Moderátor sa po viac ako 6000 vydaniach relácie Larry King Live vo vysielaní CNN a po 25 rokoch v jej službách rozlúčil s divákmi. Svoje traky, ktoré boli v relácii jeho neoddeliteľnou súčasťou, zavesil na klinec v decembri 2010.

V marci 2012 založil spolu s mexickým magnátom Carlosom Slimom spoločnosť Ora TV, ktorá produkovala a vysielala jeho šou Larry King Now. Relácie streamovali aj spoločnosti HULU a RT America. Na týchto platformách sa v týždennej periodicite objavoval od roku 2013 až do svojej smrti v politickej talk šou PoliticKING with Larry King.

V septembri 2017 King uviedol, že nemá v úmysle ísť do dôchodku a očakáva, že svoje programy bude moderovať, až kým nezomrie.

V roku 2017 mu diagnostikovali rakovinu pľúc a podstúpil úspešnú operáciu na jej liečbu.

Na archívnej snímke z 18. apríla 2007 Larry...
Larry King v rozhovore s Victoriou Beckhamovou,...
+7Tibetský duchovný vodca dalajláma a moderátor...

Prišiel aj na Slovensko

Populárny moderátor založil nadáciu na pomoc ľuďom so srdcovými chorobami Larry King Cardiac Foundation (King sám prekonal niekoľko srdcových ochorení), takisto založil nadáciu, ktorá poskytuje štipendium milión dolárov na pomoc znevýhodneným študentom pri škole žurnalistiky na Univerzite Georgea Washingtona.

Vedenie mesta Los Angeles poctilo v roku 2008 mediálnu hviezdu zriadením Námestia Larryho Kinga. Nachádza sa na mieste, kde leží aj jedno zo štúdií spravodajskej stanice CNN. Práve odtiaľ Larry King takmer každý večer vysielal svoj populárny diskusný program s renomovanými hosťami. Larry King bol takmer vždy v Los Angeles, jeho hostia však často sedeli v identicky vybavených štúdiách v New Yorku a vo Washingtone.

Na pozvanie spravodajskej televízie TA3 prišiel v roku 2011 do Bratislavy. Legenda americkej žurnalistiky sa stretla sa aj s českým moderátorom a glosátorom Janom Krausom ako hosť v jeho populárnej televíznej talkshow Uvolněte se, prosím!

Larry King, laureát ceny Emmy a autor 12 kníh bol osemkrát ženatý so siedmimi ženami, bol otcom piatich detí a mal deväť vnúčat a štyri pravnúčatá. Minulý rok ho zasiahla tragédia, keď v priebehu troch týždňov zomreli dve z jeho detí — dcéra Chaia King (rakovina pľúc) a syn Andy King (infarkt).

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Larry King