Vo veku 101 rokov zomrel zakázaný hollywoodsky scenárista Walter Bernstein

V 50. rokoch sa dostal v Hollywoode na čiernu listinu, napísal o tom na Oscara nominovaný film s Woodym Allenom v hlavnej úlohe.

24.01.2021 09:27
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

Vo veku 101 rokov zomrel v piatok v New Yorku americký scenárista a dramatik Walter Bernstein, jeden z posledných pamätníkov hollywoodskeho protikomunistického ťaženia v 50. rokoch a dlhoročný spolupracovník áčkového amerického filmového festivalu Sundance. Spolupracoval aj na scenári k slávnemu westernu Sedem statočných. Podľahol zápalu pľúc, informovala agentúra AP s odvolaním na na jeho manželku.

Ako na brilantného dramatika a jedného zo štyroch zakladajúcich tvorivých poradcov festivalu Sundance si naňho spomína Michelle Satterová z festivalu Sundance. „Erudovaný, politický a nebojácny. Na Walterových slovách vždy záležalo, jeho pravda bola vždy dôležitá,“ dopĺňa riaditeľka vzdelávacieho programu Sundance inštitút hraného filmu.

Počas 25 rokov tam pomáhal edukovať tvorcov nezávislých filmov a vyvíjať ich scenáre.

„Walter vzal rolu mentora vážne, sústredil sa na písanie scenárov ako na umenie a remeselnú zručnosť, nikdy to s autormi nevzdával. Bol presvedčený, že všetko začína a je definované charakterom,“ spomína Satterová.

Bernstein sa narodil v roku 1919 v New Yorku, za druhej svetovej vojny pracoval vojnový spravodaj. Vo filmovej brandži sa začal presadzovať v 50. rokoch, sľubnú kariéru však zarazila studená vojna a mccarthismus, hon na komunistov riadený senátorom Josephem McCarthym.

Bernstein sa ako člen americkej komunistickej strany sa ocitol na čiernej listine a prišiel o pracovné ponuky aj priateľov, bol pod dohľadom amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie(FBI). Privyrábal si písaním scenárov pod pseudonymom alebo písal scenáre pre ľudí, ktorí ich vydávali pod svojim menom.

The Front (Na čiernej listine) s Woodym Allenom v hlavnej úlohe.

„Zavolal mi môj agent a povedal, že mám robiť scenár pre reklamnú agentúru, v tom čase produkovali veľa televíznych programov. Tak som napísal scenár, už som zabudol, čo to bolo. Prišiel si ho vyzdvihnúť a kázal mi napísať na scenár iné meno. A ja som sa opýtal: ‚Prečo?‘ Povedal: ‚Neviem, ale všeličo sa hovorí. Si na nejakom zozname, neviem, čo to je. Ale nerobme si problémy, daj tam iné meno‘,“ spomínal počas jedného z premietaní filmu Na čiernej listine, ktorého scenár napísal na základe udalostí z 50. rokov.

„Tak som si vymyslel nejaké meno, napísal ho na scenár, dostal zaplatené a na celú vec som zabudol. Agent mi ale zavolal znova a povedal: ‚Producent chce vidieť autora, potrebujú urobiť nejaké zmeny.'A ja som povedal: 'Nemôžem tam ísť ako niekto iný. Ľudia ma tam poznajú ako mňa.‘ Poznal som tam nejakých ľudí. 'No chce vidieť autora. Má na to právo, zaplatil si za to,'povedal. Ja som odmietol, nemohol som ísť. Neskôr sa mi znova ozval s tým, že to celé vyriešil. 'Vyrazil som toho druhého autora, ktorý bol na scenári podpísaný a najal som teba, aby si na scenári urobil zmeny,'odpovedal,“ spomínal Bernstein.

„Opýtal som sa: ‚Výborne, koho si zohnal?'On odpovedal: 'Teba!‘,“ povedal agent. Bernstein išiel na stretnutie s producentom a počúval, aký mizerný autor bol ten predým. „Dal mi svoje poznámky, ja som zapracoval zmeny a on s nimi bol veľmi spokojný. A povedal: 'Ty si mal rovno napísať tento scenár, si omnoho lepší scenárista ako ten predchádzajúci­.'A to bola prvá známka toho, že niečo nie je v poriadku.“

K práci v Hollywoode sa scénárista vrátil na konci 50. rokov a onedlho sa podieľal na adaptácii scénára japonskej snímky Sedem samurajov režiséra Akira Kurosawu.

Film o svojom životom príbeh využil v 70. rokoch k napísaniu scenára spomenutého filmu Na čiernej listine, ktorý bol nominovaný na Oscara. Hlavnú úlohu stvárnil režisér Woody Allen.

Bernstein bol štyrikrát ženatý, mal päť detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #scenárista #Walter Bernstein