Otvorenie Scandi sprevádzali aj nenávistné komentáre

Dokumentom o mladej aktivistke Grete Thunbergovej otvorili v pondelok (25. 1.) prehliadku súčasných severských filmov SCANDI 2021. "Uvedenie filmu a vizuál 7. ročníka sprevádzali pozitívne reakcie, ale aj nenávistné komentáre," informoval PR manažér Marek Suchitra.

26.01.2021 13:44
Greta Thunberg film Scandi Foto:
Scandi otvoril film o mladej aktivistke Grete Thunbergovej.
debata (3)

Prehliadka potrvá vo virtuálnej kinosále Edisonline.sk celý týždeň a okrem ďalších zaujímavých snímok ponúka tiež podnetné diskusie. Zaoberať sa majú konšpiráciami, ochranou novinárov, ale aj aktivizmom ako takým.

„Filmy a diskusie sa síce zaoberajú krízami, ale najmä ich riešením,“ podčiarkol Suchitra. Ďalej upozornil na utorkovú diskusiu Prečo nás ovládli konšpiračné teórie?, ktorá sa uskutoční za účasti viacerých odborníkov. Svoju účasť potvrdili napríklad Zuzana Panczová, vedecká pracovníčka a zástupkyňa riaditeľky Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied (SAV), Dušan Ondrušek, psychológ z organizácie PDCS, ktorá sa venuje intervenciám a vzdelávaniu v témach transformácie konfliktov, obrana proti manipuláciám, či psychiater a psychoterapeut Jozef Hašto.

Ako Nóri vozia spisovateľov je názov diskusie, ktorá je na programe v stredu 27. januára. Hlavnou témou bude prezentácia nórskej organizácie ICORN, ktorú založil Medzinárodný parlament spisovateľov (IPW) ako odpoveď na vraždu spisovateľov v Alžírsku. „Ide o sieť miest poskytujúcich úkryt ohrozeným spisovateľom,“ priblížil Suchitra. V rámci diskusie sa predstaví iránska spisovateľka Fatemeh Ekhtesariová, ktorej sa vďaka ICORN-u podarilo získať zázemie v Nórsku, kde posledné roky tvorí a žije.

Vo štvrtok (28. 1.) sa verejnosti prihovorí Michal Havran, za okrúhlym stolom bude spolu s hosťami hľadať odpovede na otázky, ako vyzerá súčasný aktivizmus v klimatických témach, čo urobila Greta s ekologickým vedomím sveta, a prečo ju zároveň tak mnoho ľudí odmieta. Svoju účasť potvrdila režisérka Barbora Sliepková, novinár a spisovateľ Jakub Filo a analytik globálnych rizík Juraj Mesík. Diskusie budú prebiehať formou livestreamu, ktorý sa bude dať sledovať na sociálnej sieti na profiloch stránok Film Europe SK a SCANDI.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Scandi