Zomrela česká herečka Hana Maciuchová z Nemocnice na kraji mesta. Mala 75 rokov

Herečka podľahla vážnej chorobe.

26.01.2021 23:47
Hana Maciuchová Foto:
Herečka Hana Maciuchová na zábere zo seriálu Nemocnica na okraji mesta: Osudy po rokoch
debata

Vo veku 75 rokov zomrela v utorok po vážnej chorobe v Olomouci česká herečka Hana Maciuchová. Herečka dávnejšie prekonala rakovinu prsníka, podľa informácií idnes.cz sa jej choroba vrátila a pred časom prerušila svoje pôsobenie v divadle aj televízii a utiahla sa do ústrania.

Hana Maciuchová sa narodila 29. novembra 1945 v Šternberku na severnej Morave. Od detstva rada tancovala, spievala a recitovala, jej rodičia boli divadelníci a viedli ju k láske k divadelnému prostrediu. Už ako 14-ročná stála na javisku olomouckého súboru Mrštík. Aj keď počas štúdia na gymnáziu uvažovala o dráhe lekárky či o štúdiu anglického jazyka, napokon sa rozhodla pre Divadelnú akadémiu múzických umení v Prahe.

Herečka Hana Maciuchová na charitativnej...
Herečka Hana Maciuchová s cenami  Tý - Tý za...
+2Herečka Hana Maciuchová na zábere zo seriálu...

Už počas štúdia vystupovala v Divadle za branou, kde získala aj prvý profesionálny angažmán, od roku 1971 sa stalo jej pôsobiskom pražské Divadlo na Vinohradech, ktorému ostala verná po celý život.

Prvú skúsenosť pred kamerou získala v slovenskom filme – režisér Štefan Uher ju obsadil do vojnovej drámy Organ nakrútenej podľa literárnej predlohy Alfonza Bednára. Neskôr sa venovala predovšetkým televíznej tvorbe – počet jej úloh vo filmoch, televíznych inscenáciách a seriáloch sa blíži k dvom stovkám.

Už v roku 1974 si ju televízni diváci obľúbili v známom seriáli Krkonošské pohádky (1974–1984), kde stvárnila nebojácnu Anču. Jednu z hlavných postáv stvárnila v normalizačnom, no svojho času obľúbenom seriáli Žena za pultom (1977). V ďalšom seriáli Nemocnice na kraji města (1977) hrala Hana Maciuchová podvádzanú manželku ortopéda Arnošta Blažeja v podaní Josefa Abrháma.

Spomenúť tiež možno seriály Dnes v jednom domě (1980), Dynastie Nováků (1982), či Synové a dcera Jakuba skláře (1986).

Hoci film jej ponúkal trochu skromnejšie herecké príležitosti, zahrala si v detskej snímke Prázdniny pro psa (Jaroslava Vošmiková, 1980), Zakázaný výlet (Štěpán Skalský, 1981) či vo filme Poločas štěstí (Zbyněk Brynych, 1984), v ktorom jednu z hlavných postáv vytvoril manželkin dlhoročný manžel a herecký kolega Jiří Adamíra.

Hana Maciuchová v programe Českého rozhlasu cez leto 2020.

Jednou z najvýraznejších filmových úloh Hany Maciuchovej bola manželka Karla Čapka – herečka Olga Scheinpflugová v životopisnom filme, ktorý o českom legendárnom spisovateľovi nakrútil Štěpán Skalský v roku 1989. Karla Čapka hral Josef Abrhám, s ktorým tak Maciuchová, podobne ako v „Nemocnici“ stvárnila manželskú dvojicu. V roku 2000 ju David Ondříček obsadil do svojho filmu Samotáři. Ešte v roku 2018 hrala v snímke Jiřího Vejdělka s názvom Tátova volha.

Hana Maciuchová nemala deti. Jej manželstvo s hercom Jiřím Adamírom trvalo 20 rokov, do hercovej smrti v roku 1993. Podľa správ českých médií zomrela na rakovinu.

Často spolupracovala s rozhlasom, kde nahovorila Šeherezádu v Príbehoch tisíc a jednej noci. Okrem toho sa venovala aj dabingu a pôsobila aj ako pedagogička na konzervatóriu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #herečka #Hana Maciuchová