Čo robí pandémia so školstvom a psychikou?

Dve premiérové časti z dokumentárneho cyklu Pandémia SK dnes odvysiela verejnoprávna televízia na Dvojke.

03.02.2021 14:00
Foto Pribeh muza Foto:
Príbeh muža je tiež súčasťou cyklu Pandémia SK a odvysielajú ho dnes o 21:20 na Dvojke.
debata (1)

Tomu, ako sa s neštandardnou a náročnou situáciou vyrovnáva školstvo, sa venuje prvý z dvoch uvádzaných filmov s názvom Školstvo verzus korona (vysiela sa o 20:55). Mladý režisér Dominik Jursa si v ňom kládol otázku, čo sa dá na dlhom výpadku bežného vyučovania ešte zachrániť a aké budú trvalé škody, ktoré táto situácia zanechá. Film hovorí o tom, ako zvládajú situáciu žiaci a pedagógovia, ktorí katedry a školské lavice vymenili za monitory pri on-line vyučovaní. Režisér, ktorého zaujíma téma ľudského aktivizmu a občianskej spoločnosti (venuje sa jej napríklad vo svojom dlhometrážnom filme Zlatá zem, ktorý sa dá vidieť na dafilms.sk), ponúka mozaiku príbehov o kreativite a výdrži učiteľov, ako aj o ich nevyčerpateľnom idealizme. Dokonca sa zamýšľa nad tým, či odvaha a sila ľudskosti nie je dôležitejšia ako vedomosti nalinkované školskými osnovami.

Príbeh muža je názov filmu Petra Hledíka, ktorý je tiež súčasťou cyklu Pandémia SK a odvysielajú ho dnes o 21:20 na Dvojke. Známy režisér a dlhoročný riaditeľ medzinárodného filmového festivalu Art Film Trenčianske Teplice sleduje dopad pandémie nielen na telo, ale aj dušu človeka. Odborníci, ktorých oslovil, popisujú cestu vírusu do organizmu, skúmajú predpoklady vypuknutia ochorenia u človeka a poukazujú na súvislosti so stále častejšími psychickými problémami, narastajúcimi úzkosťami, stavmi paniky a depresiami.

Desaťdielny cyklus sa očami deviatich filmárov pozerá na pandémiu z mnohých uhlov pohľadu, nazerajú do oblastí spoločenského života, ktorých sa pandémia dotkla najviac. „Pre ďalšie generácie potrebujeme zachovať správu o tom, za čo sme bojovali v prítomnosti neviditeľnej hrozby. Korona osvetlila tmavé kúty spoločnosti a myslím si, že nám boj s ňou pripomenul aj iné hodnoty, na ktoré sme rezignovali dávno predtým,“ hovorí producent cyklu dokumentov Patrik Pašš z Trigon Production.

Zvyšných šesť dokumentov bude vysielať RTVS na Dvojke vždy v stredu večer do konca februára. Najbližšie (10. 2.) to bude film Faunova záhrada v réžii Nikitu Slováka, ktorý si kladie otázku, nakoľko spoločnosť chce a potrebuje umenie, ako si ho vie vážiť a či ho dokáže chrániť pred zánikom. V ten istý večer pobeží dokument Ihla a niť režiséra Jara Vojteka, ktorý sa venoval téme pomoci v rómskej komunite počas pandémie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #pandémia