Kino Lumiére doma zaostrilo na animované filmy Viktora Kubala

Tvorbu režiséra, animátora a výtvarníka Viktora Kubala, ktorý položil základy slovenského animovaného filmu, uvedie vo februári online cyklus Reštaurovaná klasika v Kine Lumiére doma.

05.02.2021 17:00
VIKTOR KUBAL Foto:
Výtvarník, režisér, zakladateľ slovenského animovaného filmu Viktor Kubal bol aj výrazným predstaviteľov svetového animovaného filmu.
debata

Diváci si budú môcť pozrieť obe Kubalove celovečerné diela Zbojník Jurko (1976), Krvavá pani (1980) a tiež výber z jeho krátkometrážnej tvorby. Online cyklus prinesie diela legendárneho režiséra od 8. februára každý pondelok o 20.20 h vo virtuálnej kinosále na www.kino-doma.sk.

Viktor Kubal ako prvý slovenský režisér nakrútil dlhometrážny animovaný film v roku 1976. Jeho Zbojník Jurko s nadhľadom a humorom rozpráva o dobrodružstvách slovenského zbojníka Jura Jánošíka, hrdinu, ktorý nenávidí krivdu a bojuje proti sociálnemu útlaku. O štyri roky neskôr sa námetom jeho druhého dlhometrážneho filmu Krvavá pani stala historická legenda o Čachtickej panej. Na pozadí romantického ľúbostného príbehu o zločine a láske s prvkami komiky i tragiky Kubal zachytil večný boj dobra so zlom. Distribučná premiéra filmu sa uskutočnila 13. februára 1981. Kino Lumiére doma uvedie film po 40 rokoch takmer na deň presne.

Okrem dlhometrážnych Kubalových filmov si diváci budú môcť pozrieť aj desať krátkych snímok, ktoré reflektujú 30-ročné obdobie jeho tvorby. Zväčša sú to diela, v ktorých Kubal humorným nadhľadom paroduje spoločenské udalosti či charakterové a morálne vlastnosti ľudí, vďaka čomu sú aktuálne aj dnes a majú čo divákom povedať.

Pásmo „kraťasov“ otvorí Studňa lásky (1944/1959), kreslená groteska podľa legendy o vzniku studne na Trenčianskom hrade, nasledovať budú krátke filmy zo 60. rokov, a to Zem (1966) o tom, ako úrodná pôda ustupuje priemyselným stavbám, a Postup (1968) o spoločenskom karierizme. Zo série filmov o putovaní Janka Hraška po svete figuruje v programe film Janko Hraško u kúzelníka (1973), z obdobia 70. rokov sú pripravené aj groteska Šach (1973) či paródia Kino (1977).

Z neskoršieho obdobia kolekcia predstaví Mikroskop (1981) o prílišnej zvedavosti, ktorá je ľuďom skôr na škodu ako na osoh, snímku Selekcia (1982) o jednej panne, ktorá márne čakala, kreslenú satiru na byrokraciu Na pravé poludnie (1988) a Idol (1989) o dvoch alternatívach boja proti pseudoautoritám a kultom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere