Získa Zlatý glóbus za réžiu žena?

Zlatý glóbus je akoby skúškou na Oscara. Kto toto ocenenie získa, má veľké šance uspieť aj v súboji o zlaté sošky. Inak to nebude ani tohto roku. Hoci sú kiná po celom svete zatvorené, Zlaté glóbusy sa budú udeľovať. Porota už zverejnila zoznam nominovaných.

06.02.2021 11:00
Taliansko Benátky MFF cena hlavná Nomadland Foto:
Frances McDormandová vo filme Nomadland (Krajina nomádov) od režisérky Chloé Zhao. Obe môžu získať Zlatý glóbus.
debata

Za normálnych okolností by sa Zlaté glóbusy odovzdávali už začiatkom januára, ale pandémia koronavírusu plánovaný termín odsunula.

Organizátori nasledovali príklad Oscara, kde sa vyhlasovanie cien preložilo o dva mesiace – až na 25. apríla. Galaprogram v americkom Beverly Hills, kde budú udeľovať Zlaté glóbusy – prvý raz zrejme virtuálne formou on-line prenosu, sa tak tiež bude konať až 28. februára.

A kto je medzi nominovanými? Tak ako po minulé roky, porota aj tentoraz vybrala mená v 25 kategóriách.

Pokiaľ ide o najlepší film, dobré vyhliadky na úspech má britská dráma The Father (Otec) s Anthonym Hopkinsom v úlohe starca trpiaceho demenciou.

Nominovaný je i americký životopisný film Mank s Garym Oldmanom, Krajina nomádov rozprávajúca príbeh vdovy, ktorá sa v dodávke vydá na cestu po USA, triler Nádejná mladá žena alebo dráma Chicagský tribunál o nepokojoch v roku 1968.

Výrazná zmena nastala v kategórii najlepší režisér. Nomináciu na Zlatý glóbus v nej zatiaľ totiž získalo iba päť žien, posledná v roku 2014. Inak to bola vždy doména mužov.

Tohto roku je výber vyrovnanejší – popri troch režiséroch (David Fincher, Aaron Sorkin a Emerald Fennell) porota nominovala hneď dve ženy – Chloé Zhao a Reginu Kingovú.

Z hercov o hlavnú cenu zabojujú Riz Ahmed, Chadwick Boseman, Anthony Hopkins, Gary Oldman a Tahar Rahim, z herečiek Viola Davisová, Andra Dayová, Vanessa Kirbyová, Frances McDormandová a Carey Mulliganová. Program by mal trvať tri hodiny a vysielať sa bude do celého sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatý glóbus #filmová cena