Krajina ve stínu je najlepším filmom podľa českých filmových kritikov

Združenie českých filmových kritikov odovzdalo 6. februára 2021 výročné ceny. Najlepším filmom sa stala novinka režiséra Bohdana Slámu Krajina ve stínu, kritici v nej ocenili aj najlepší ženský herecký výkon v podaní Magdalény Borovej.

07.02.2021 14:12
debata (2)
Krajina-ve-stinu plagat-WEB 18.1.2021

Slovenskí diváci uvidia film v premiére po tom, čo sa po pandémii otvoria kiná. Najlepším dokumentom sa stal film Barbory Chalupovej a Víta Klusáka V síti. Autor filmu Nová šichta Jindřich Andrš je objavom roka.

Slávnostný večer Cien českej filmovej kritiky sa uskutočnil bez publika v Divadle Archa v Prahe, v priamom prenose ho vysielala ČT art. O mesiac – 6. marca 2021 – sa budú odovzdávať České levy.

Favorizovaná Krajina ve stínu má najvyšší počet nominácií, až pätnásť. Úspešný česko – slovenský film mal už dva termíny slovenskej premiéry, ako potvrdili slovenskí koproducenti zo spoločnosti Filmpark production Peter Neveďal a Silvia Učňová Kapustová, ten tretí, snáď posledný, príde s „dobou otvorených kín“. Slámova novinka mala slovenskú predpremiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik 2020.

Krajina ve stínu je prvý historický film Bohdana Slámu. Čierno-biela snímka, nakrútená na klasický pás, zaznamenáva skutočný príbeh. Je kronikou toho, ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí premenia, keď okolo prejde veľká história. Ide o dôležitú kapitolu zo spoločných československých dejín z obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia.

Bohdan Sláma a scenárista Ivan Arsenjev zobrazili tému filmu originálne, pričom sa opierali o doposiaľ nezaznamenané historické udalosti. Výpravná dráma poukazuje na to, čo dokáže páchať človek na človeku, čo je aktuálne aj v súčasnosti.

Vo filme účinkujú herci Magdaléna Borová, Csongor Kassai, Stanislav Majer, Zuzana Kronerová, Agi Gubíková, Petra Špalková a ďalší.

Novinkou pre slovenské kiná bude aj debutová snímka režiséra Jindřicha Andrša o baníkovi, ktorý po zavretí bane hľadá nové životné uplatnenie, Nová šichta. V novembri 2020 získal film na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava cenu za Najlepší českým dokumentárny film a tiež Cenu divákov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bohdan Sláma #Ceny českej filmovej kritiky #V sieti