Americký herec Nick Nolte oslavuje 80 rokov

Filmový búrlivák Nick Nolte, narodený 8. februára 1941, patrí už dlhé roky k hollywoodskym stáliciam. V pondelok oslavuje 80 rokov.

08.02.2021 08:00
debata (1)
Nick Nolte a  Jacqueline Bisset vo filme... Foto: Profimedia
Jacqueline Bisset Nick Nolte a Jacqueline Bisset vo filme Hlbočina (1977).

V priebehu svojej hereckej kariéry nazbieral dve nominácie na Oscara a za výkon v snímke Pán prílivu ho ocenili Zlatým glóbusom. Nolte zaujal napríklad úlohami vo filmoch Mys hrôzy, Tenká červená čiara, v dráme Hotel Rwanda alebo vo filme Hulk.

Tak ako množstvo iných amerických hercov aj Nolte začínal rolami v seriáloch. Hviezdu z neho na začiatku 80. rokov minulého storčia spravila kriminálna komédia 48 hodín a tiež vojnová dráma Pod paľbou.

V Nolteho filmografii sa odvtedy striedajú tituly hollywoodského stredného prúdu, ako napríklad komédia Zbožňujem problémy, s prácou pre uznávaných režisérov, medzi ktorými nechýba ani Woody Allen či Oliver Stone.

V roku 1991 Nolteho navrhli na Oscara za úlohu v romantickej dráme Pán prílivu, v ktorom hral po boku Barbry Streisandovej. O šesť rokov neskôr ho na rovnakú cenu nominovali opäť, tentoraz za film Muž v ťažkostiach. Ani jednu z oboch nominácií však nakoniec na zlatú sošku nepremenil.

Okrem svojho herectva strhával na seba trikrát rozvedený Nolte pozornosť aj kladným vzťahom k alkoholu a drogám. V roku 2002 ho za jazdu pod vplyvom omamných látok podmienečne odsúdili na tri roky odňatia slobody a 500 dolárov pokuty.

„Snívaš o miliónoch dolárov a zrazu ich máš. Prvý rok si kúpiš všetky hračky, ktoré môžeš. Všetky tie autá, lode… Druhý rok ťa hračky prestanú baviť a začneš byť perverzný. Začneš sa ťahať so ženami, ideš do Mexika a bohviečo ešte. A keď ťa prestane baviť aj to, si naraz odkázaný sám na seba,“ vysvetlil pred rokmi Nolte príčiny svojej závislosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Nick Nolte