Česká televízia vydá všetky Dietlove seriály na DVD

Česká televízia pripravuje na vydanie kompletnú kolekciu všetkých seriálov, ktoré pre ňu vytvoril scenárista Jaroslav Dietl. Celkovo pôjde o osemnásť titulov. Informoval o tom český ekonomický denník E15.

12.04.2011 10:20
Záber zo seriálu Nemocnica na okraji mesta Foto:
Záber zo seriálu Nemocnica na okraji mesta
debata

„Na DVD sa objavia aj tituly, za ktoré sme boli kritizovaní, to znamená Žena za pultom, Muž na radnici alebo Plechová kavaléria. Keď si odmyslíme ideologické zafarbenie, tak to sú seriály, ktoré majú silný príbeh. Dietl bol seriálový génius,“ povedal denníku obchodný riaditeľ televízie Robert Kvapil. Tento rok by podľa E15 malo vyjsť minimálne šesť seriálov, medzi nimi budú Najmladší z rodu Hamrov, Synovia a dcéry Jakuba sklára alebo Muž na radnici.

Najslávnejší Dietlov seriál Nemocnica na okraji mesta vyjde až ako posledný v roku 2014. Dovtedy má totiž licenciu naň súkromný vydavateľ DiViDi, ktorý predáva aj seriály nepochádzajúce z Dietlovej dielne ako Arabela, Návštevníci či Chalupári. A v minulosti už na DVD vyšli aj Dietlove seriály ako Žena za pultom, Okres na severe, Boli raz dvaja pisári a ďalšie. Práve uvoľňovanie jednotlivých licencií, ktoré získali súkromní vydavatelia, ovplyvní, kedy ten-ktorý seriál vyjde.

Podľa E15 sa Českej televízii v poslednom čase darí zvyšovať tržby z predaja tovaru spojeného s jej programom, medzi ktorý patria aj tituly na DVD. Vlani mala televízia z predaja starých seriálov, strihových programov či kníh čistý zisk 20 miliónov českých korún (zhruba 818-tisíc eur), z toho 18 miliónov korún zarobila na predaji DVD.

debata chyba