Vykopávky: Dráma so všetkým, čo k tomu patrí

Kým fiktívny americký archeológ Indiana Jones sa oháňa bičom a zažíva jedno strhujúce dobrodružstvo za druhým, britský archeológ Basil Brown v dráme Vykopávky (The Dig) žije superobyčajný život a deň za dňom sa hrabe v hline. Má Ralph Fiennes šancu konkurovať priam superhrdinskému Harrisonovi Fordovi?

09.02.2021 12:00
debata
Pozrite si trailer

Samozrejme, že nie. Vykopávky sú diametrálne odlišný žáner, životopisná dráma je určená pre iný druh publika. Vtiahne ale úplne iným spôsobom a dokonca aj tých, pre ktorých je archeológia mimo ich zorného poľa. V posledných dňoch patrí medzi najsledovanejšie filmy Netflixu na našom území a to celkom oprávnene.

Dráma nakrútená podľa skutočných udalostí približuje okolnosti významného objavu v Sutton Hoo, ktorý zásadne zmenil pohľad na dejiny Anglosasov. Historická téma hodná čítaniek pre základné školy je spracovaná cez príbeh vdovy Edith Prettyovej (Carey Mulliganová) a archeológa Basila Browna (Ralph Fiennes). Edith, ktorá veľmi skoro ovdovela a zostala na svojho syna sama, pozve miestneho archeológa Basila, aby preskúmal mohyly na jej pozemku v Sutton Hoo v juhovýchodnej časti Anglicka. Archeológ samouk, bez diplomu, zato s bohatými skúsenosťami s vykopávkami, ktoré nadobúdal už od detstva, začne spolu s asistentom kopať.

Keď sa ukáže, že intuícia zadávateľky Edith Prettyovej bola správna a pod haldami hliny sa nájde odtlačok pohrebnej lode. Na scénu prichádza archeológ Charles Phillips (Ken Stott) z Britského múzea a Basila Browna, typického predstaviteľa pracujúcej triedy, odstavuje na vedľajšiu koľaj. Snobský Phillips prevezme kontrolu nad náleziskom aj so svojím tímom. Jeho súčasťou je aj mladá archeologička Peggy Piggotová (Lily Jamesová) a jej manžel Stuart (Ben Chaplin), ktorého to viac ako do manželskej postele ťahá iným smerom.

Snímka z filmu Vykopávky. Foto: Netflix
vykopavky netflix Snímka z filmu Vykopávky.

Pôvodne jemné rozvíjanie vzájomných vzťahov medzi objednávateľkou výskumu Edith Prettyovou, jej synom a laickým archeológom Basilom Brownom v prvej polovici filmu sa postupne s prichádzajúcimi postavami prehupne do dramatickejšej roviny. Dej posúvajú dopredu nálezy v novoobjavenom stredovekom pohrebisku, konflikty medzi postavami vyplývajú okrem iného z nefunkčných vzťahov, ale aj z rodiacich sa nových priateľstiev a spojení. Pocit napätia priživuje aj ťaživá atmosféra blížiacej sa vojny. Kameraman Mike Eley vzdáva hold krajine a dramatickosť spolu s pocitom pretrvávajúcej melanchólie je umocnená hudbou.

Z hľadiska farebnosti nie až taká výrazná snímka stavia na silný a vyvážený scenár, z ktorého režisér Simon Stone vyťažil maximum, aby film udržal diváka pri obrazovke. Silné hlavné postavy a zaujímavé herecké obsadenie sú pozvánkou, aby sa film s dôležitým posolstvom dostal k divákovi. Otvára otázku spravodlivosti, pokory a zmyslu života prostredníctvom minimalistického prejavu Ralpha Fiennesa a šarmantnej Carey Mulliganovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka #Netlflix