Český film Šarlatán má šancu na Oskara, Správa sa do užšieho výberu nedostala

Americká filmová akadémia zverejnila v noci na dnes užší výber uchádzačov o najprestížnejšie filmové ocenenie v deviatich kategóriách. Do užšieho zoznamu v kategórii medzinárodný hraný film postúpilo 15 filmov, a nie desať ako v minulých rokoch.

10.02.2021 06:40
sarlatan, agnieszky holland Foto:
Dráma Šarlatán Agnieszky Holland vznikala v slovenskej koprodukcii.
debata

Český film Šarlatán režisérky Agnieszky Holland, ktorý vznikal v slovenskej koprodukcii, sa dostal do užšieho výberu 15 filmov v kategórii medzinárodný hraný film. Medzi „semifinalistov“ sa naopak nedostala slovenská snímka Správa Petra Bebjaka. Hollandová dnes pre ČTK povedala, že postup trochu čakala, ale aj tak bola nervózna.

„Úprimne povedané som to trošku čakala, pretože sme všade boli spomínaní medzi filmami, ktoré majú šancu. To bolo znamenie, že máme nádej. Ale pochopiteľne, občas to takto nefunguje, takže sme boli nervózni. Keď s ničím nepočítate, tak môžete dostať len dobrú správu. A keď s niečím počítate, a ono sa to nepodarí, tak je to sklamanie,“ povedala dnes po polnoci Hollandová ČTK. „Mala som veľa ohlasov od členov Americkej filmovej akadémie, že sa im film naozaj páči,“ dodala poľská absolventka pražskej FAMU.

Do 93. ročníka udeľovania Oscarov prihlásilo svoje filmy 93 krajín. Českému počinu budú v zápolení o pozlátenú sošku konkurovať napríklad filmové diela z Francúzska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Nórska, Dánska a Ruska, ale aj z neeurópskych krajín ako Chile, Guatemala, Irán, Mexiko alebo Tunisko.

Dráma Šarlatán vznikla podľa scenára Marka Epsteina a sleduje život liečiteľa a bylinkára Jána Mikoláška, ktorý liečil státisíce ľudí, bol ale perzekvovaný nacistami i komunistami.

Akadémia vybrala na užšie zoznamy tiež filmy, ktoré majú ambíciu získať Oscara v ďalších ôsmich kategóriách: Celovečerný dokumentárny film, krátky dokumentárny film, masky, pôvodná hudba, pôvodná pieseň, krátky animovaný film, krátky hraný film a vizuálne efekty.

Z terajšieho výberu sa bude nakoniec o Oscara uchádzať päť nominovaných filmov. Postupujúci budú vyhlásení 15. marca. Víťazi potom budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní Oscarov v nedeľu 25. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Agnieszka Holland #Peter Bebjak