Dom Elvisa Presleyho ukazujú za 100 dolárov. Virtuálne, aj so sprievodcom

Americké múzeá v čase pandémie sprístupňujú svoje zbierky aspoň virtuálne. V poslednej dobe ale pribúda tých, ktorí sa takéto prehliadky požadujú platbu. Ako napísala agentúra AFP, napríklad memphiský dom Graceland, kde býval spevák Elvis Presley a v ktorom je dnes múzeum, ponúka virtuálnu prehliadku so sprievodcom za 100 dolárov.

15.02.2021 09:00
Elvis Presley Graceland Foto: ,
Sídlo Elvisa Presleyho Graceland v Memphise, teraz múzeum.
debata

Sprievodkyňa Angie Marcheseová všetky taje miesta predstaví za dve hodiny. Na prvé dve virtuálne návštevy sa prihlásil maximálny počet 300 ľudí. Videli rôzne významné spomienkové predmety, ale tiež to, o čo požiadali.

Podobne vpúšťa divákov do svojich priestorov newyorské Metropolitné múzeum, ktoré teraz organizuje výstavu starých majstrov maľby. Sprievodkyňa tu kvôli koronavírusu neprechádza sálami, ako to robia v Gracelande. Ide skôr o vizualizáciu.

Medzi návštevníkmi bola aj znalkyňa newyorských múzeí a učiteľka angličtiny Barbara Brownová-Abolafiová. Prezentácia je podľa jej slov kvalitná, prispôsobená požiadavkám, umožňujúca interaktívny prístup a poskytujúca tiež priestor pre otázky.

„Či sa to dá prirovnať k zážitku, ktorý máte, keď ste v múzeu osobne? To samozrejme nie. Ale podnecuje to k premýšľaniu,“ povedala Brownová-Abolafiová.

Platenú návštevu podnikla so študentami malej Bergenskej vyššej školy v New Jersey a sprievodkyni vopred svojich študentov priblížila. „Prispôsobila tomu výklad, nešla príliš do detailov, ale ani nezjednodušovala. Bolo to také zaujímavé, že sme to o 20 minút natiahli,“ uviedla profesorka k návšteve.

Metropolitné múzeum zahájilo platené virtuálne prehliadky vlani v júni a do decembra ich ponúklo 116. Absolvovalo ich viac ako 2800 ľudí.

Múzeum požaduje za skupinu maximálne 40 dospelých 300 dolárov, v prípade študentov 200 dolárov. Má program i pre deti, za druhý polrok minulého roka ho ponúklo 4000 školákom, a to i zahraničným. Záujem neustále rastie.

Do platených virtuálnych prehliadok investovali aj iné newyorské múzeá, vrátane Guggenheimovho, umelecké zbierky založené Helen Clayovou Frickovou alebo pamätník atentátov z 11. septembra 2001.

Na rozdiel od newyorských inštitúcií tento formát zatiaľ nevyužil parížsky Louvre, hoci bol v roku 2019 najnavšte­vovanejším múzeom sveta. Jeho hovorkyňa oznámila, že sa o tom uvažuje.

Parížska nadácia Louis-Vuitton nedávno ponúkla malú prechádzku svojou expozíciou, ktorá je venovaná fotografke Cindy Shermanovej. Londýnske múzeum designu ponúka za sedem libier prehliadku výstavy elektronickej hud­by.

Osobný a priamy kontakt s umeleckým dielom je síce nenahraditeľný, ale rastúci záujem o virtuálne prehliadky je dôsledkom globalizácie sveta ponúkajúceho stále širšiu kultúrnu ponuku, myslí si Michael Burns z americkej agentúry organizátorov výstav Quatrefoil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Graceland #Metropolitné múzeum New York