Recenzia: Piráti Karibiku - na konci s dychom

Tri časti filmovej série Piráti Karibiku zarobili približne 2,7 miliardy dolárov a v pokladniciach sa už hromadia ďalšie milióny, ktoré utŕžil štvrtý diel. Ten sa na plátna kín dostal minulý týždeň. Nový režisér však obrodenie celej sérii nepriniesol. Jeho snímka naznačuje, že Piráti Karibiku už vyčerpali svoj zabávačský potenciál.

24.05.2011 07:00
Johnny Depp ako kapitán Jack Sparrow a Penélope... Foto:
Johnny Depp ako kapitán Jack Sparrow a Penélope Cruzová ako Angelica vo filme Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách.
debata

Pre komerčný potenciál to neplatí. Séria je totiž silnou značkou a tvorcovia ju môžu stále dobre predať cez postavu Jacka Sparrowa/herca Johnnyho Deppa. Sparrow má pre sériu zásadný význam, a hoci ho na začiatku nepovažovali za ústredného hrdinu, vždy na seba strhával najväčšiu pozornosť. Preto má v štvrtej časti jednoznačne najviac priestoru. Nie sú tu už herci Orlando Bloom ani Keira Knightleyová, ale pre producentov bolo rozhodujúce získať Deppa. Za akúkoľvek cenu.

K prameňu mladosti
V príbehu s podtitulom V neznámych vodách pre neho scenáristi vymysleli plavbu za prameňom mladosti. Jeho výstredný pirátsky kapitán Jack Sparrow sa však na výpravu nevydáva sám. Ani príliš dobrovoľne. Ocitne sa na lodi obávaného Blackbearda a v spoločnosti Angelicy (hrá ju Penélope Cruzová), s ktorou mal kedysi techtle-mechtle. K prameňu mladosti sa pritom vydali aj konkurenčné lode britského a španielskeho kráľovstva.

Podstatná časť príbehu sa odohráva na mori a na exotickom ostrove. Ale celé sa to začína v starom Londýne, kde si musí Sparrow vybojovať slobodu. Ako to už býva vo výpravných snímkach tohto typu zvykom, na rozohriatie treba divákom ponúknuť poriadnu akciu s humorom a prekvapujúcimi ťahmi. Snaží sa o to aj režisér Rob Marshall, ktorý v sérii vystriedal Gora Verbinského. Lenže v Marshallovom podaní má akcia menej vtipu, nápaditosti, vzrušivej energie a švihu. Pôsobí až príliš detinsky a má dosť „ťažké nohy“. Najväčším prekvapením je kratučké vystúpenie Judi Denchovej v úlohe paničky, ktorú Sparrow počas svojej útekovej estrády dokáže v okamihu rozrušiť, vzrušiť aj okradnúť.

Hravosť ustúpila silenosti
V nádeji, že situácia s humorom a akciou bude len lepšia, sa divák púšťa s postavami na more. Lenže situácia sa nemení a záchytných momentov je na takýto dlhý film veľmi málo. Nejde ani o to, že by tvorcovia dostatočne nerytmizovali rozprávanie akciou. Tá tu je, ale chýba jej väčšia dávka uvoľnenosti a hravosti. Marshall sa v tomto smere nepreukázal ako režisér, ktorý dokáže využiť aj slabšie nápady a pozdvihnúť ich na úroveň vydarenej atrakcie. Akčné scény pôsobia skôr silene, ako povinnosť, ktorú treba za každú cenu splniť. A tak potom uvažuje aj divák – uvedomuje si strojový rytmus rozprávania, pretože ho tvorcovia nevedú k spontánnej radosti zo sledovaného.

Najzábavnejšia z postáv je opäť tá Deppova, ale ani Jack Sparrow už nevyvoláva to, čo kedysi. Časy, keď bol prekvapujúcou novinkou a príjemným bonusom, sú preč a aj v jeho prípade platí, že opakovaný vtip stráca na účinnosti. Tentoraz síce dostal posilu v podobe atraktívnej Angelicy, ale o vydarené konfrontácie je núdza.

V štvrtej časti Pirátov Karibiku nechýbajú veľkolepé kulisy, známi herci, úderná hudba, súboje, úteky, hľadanie tajomných „predmetov“ a celé je to dokonca v 3D. No napriek tomu sa to javí ako varenie z vody. Bez ľahkosti spojenej s humorom a bez napätia. Je to ako ohrievanie starej polievky, ktorá s každým novým premiešaním strácala chuť. Najnovší diel úspešnej série by preto mohol mať aj podtitul Na konci s dychom.

Hodnotenie Pravdy: 2 hviezdičky z 5

Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách, USA 2011
scenár: Ted Elliott, Terry Rossio
réžia: Rob Marshall
hrajú: Johnny Depp, Penélope Cruzová, Ian McShane, Geoffrey Rush a iní
slovenská kinopremiéra: 19. mája

© Autorské práva vyhradené

debata chyba