Nebavia vás reality šou? Z tejto vás odfúkne!

V historickej industriálnej hale je horúco. Desať tavných pecí je "rozhicovaných" na 1 200 stupňov Celzia a čakajú na svojich majstrov. Tými je desiatka umeleckých sklárov, ktorí sú pripravení vrhnúť sa do práce. Čakajú len na zadanie témy od poroty a najbližšie hodiny budú vyfukovať, roztavovať, uhládzať, splošťovať, schladzovať a opäť roztavovať. Nezvyčajná reality šou Blown Away (Vyfúknuté) na Netflixe o umeleckých sklároch je divácky celosvetovo taká atraktívna, že nedávno predstavili už jej druhú sériu.

18.02.2021 08:00
Blown Away Foto:
Šou Blown Away je trhákom na celom svete.
debata

Kto by povedal, že práve takáto reality šou bude mať úspech. Kanadský program je celosvetovým fenoménom, je prvým svojho druhu. Dokáže zaujať aj tých, ktorí po vyslovení spojenia „reality šou“ okamžite vypnú a pozornosť obrátia iným smerom.

Ukážka netradičnej reality šou

Umelci v strese

Unikátny seriál stojí na klasických pilieroch modelu reality šou. Súťažiaci vybraní v kastingu majú v časovom limite (4 až 6 hodín) vytvoriť dielo na zadanú tému. Motivácia je obrovská. Výhra 60-tisíc dolárov a stáž v prestížnom americkom Corningskom múzeu skla. Jeden vždy vyhrá, jeden vypadne.

Ide o veľa, času je málo a tak umelci po zadaní témy bleskovo kreslia svoje návrhy. Do zošitov, na sklenené platne alebo na podlahu dielne. Nielenže musia splniť zadanie, porota hodnotí koncept, kreativitu, technické spracovanie a záverečnú prezentáciu.

Blown Away je reality šou o umeleckých sklároch. Foto: Netflix
Blown Away Blown Away je reality šou o umeleckých sklároch.

Extravagantná Newyorčanka Deborah z prvej série pri zadanej téme Kytica zvesí kútiky. Evidentne má k ženskému jemnocitu ďaleko. Na rozdiel od kolegov, ktorí sa držia témy doslovne, navrhne koncept, ktorý je nadstavbou. Spája v sebe zemitosť, originalitu a humor: ružovohnedé zemiaky – lebo vždy nejaké má doma – a na nich rastú klíčky.

Šesťdesiatnicka Deborah bola jednou zo... Foto: Netflix
Blown Away Šesťdesiatnicka Deborah bola jednou zo sklárskych veteránov v šou Blown Away.

V tomto diele cíti sama seba. Jeden z najoriginál­nejších kúskov celej série ohromí porotu. Deborah je od začiatku favoritkou. Či vyhrá ona, alebo niekto iný, netreba prezrádzať, ak by ste si šou chceli pozrieť. Svoju profesionalitu ukáže aj v momente, keď jej jeden dokonale vytvarovaný zemiak spadne na zem a roztrieska sa na márne kúsky. Deborah sa na pár sekúnd zastaví srdce. Alebo iba divákom? Skúsená sklárka dotvorí zemiak tak, že nehodu povýši na zámer. A ide sa ďalej.

Kamionisti v umeleckej sfére

V šou sa dozvedáme aj „pikošky zo zákulisia“. Sklári o sebe so smiechom hovoria, že sú vlastne takí kamionisti medzi umelcami. Tento druh umenia je jedným z fyzicky najnáročnejších. Na neustále prenášanie skla na píšťale treba veľa sily, náročné sú aj hodiny pri horúcich peciach. Sklári sú spotení, mokrí, nezriedka sa popália. Vo vzduchu cítiť spálené noviny, ktorými hladia vyfúknuté banky zo skla, rovnako aj vôňu včelieho vosku, ktorý pri práci používajú.

Ale pre nich je to umenie, ktorému zasvätili život. A navyše, ako hovorí jeden z členov poroty, futurista (zadáva súťažiacim zdanlivo nesplniteľnú tému – vytvoriť robota), sklo bude mať v budúcnosti cenu zlata. S klesajúcimi zásobami kremičitého piesku bude stúpať hodnota sklárskych výrobkov. Súťažiacim sklárom to pošteklí ego.

V Blown away sa predstavili skúsení sklári... Foto: Netflix
Blown away V Blown away sa predstavili skúsení sklári aj mladé talenty.

Tí sú inak vybraní na základe kastingov a typologicky výborne nakombinovaní, aby vznikali nevšedné diela a tiež zaujímavé interakcie medzi účastníkmi. V šou sú vždy top sklári, či už spomínaná Deborah z prvej série alebo „rebelant sklárskej komunity“ Chris, ako sa sám nazýva, ktorý rád porušuje stereotypy a pravidlá. Tí prinášajú novátorské riešenia a majstrovské techniky. Ostatní majú viac či menej skúseností, ale to neznamená, že nedokážu vytvoriť kúsky, z ktorých porotu odfúkne, a zaradiť sa medzi sklársku elitu.

Napätie, emócie a iskrenie v sklárskej dielni rozhodne nechýba. A to nielen vďaka tavným peciam a plameňometom. Po rôznych prostoduchých reality šou zameraných na čím ďalej tým nezmyselnejšie témy je táto naozaj pozoruhodná.

Je to síce stále iba konštrukt, nie je to realita. Často môže ísť o kalkul súťažiacich, o exhibíciu, a nie o autentické umelecké vyjadrenie. Ale otvárajú sa tu zaujímavé otázky, posúvajú sa hranice, divák dostáva možnosť zamýšľať sa, ale aj sa priamo pozrieť, ako vzniká umelecké sklo. A to v čase, keď exkurzie do sklárskych dielní sú už skôr výnimkou ako pravidlom. Tiež máme šancu nahliadnuť do zákutia mysle umelca. To tiež nie je úplne bežné. Blown Away je výborná príležitosť, ako to celé so sklármi zažiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reality šou