SFÚ má krátený rozpočet, ale projekt Charlie centra neodsunie

Slovenský filmový ústav (SFÚ) prežíva zložité obdobie. Inštitúcia v pôsobnosti ministerstva kultúry má v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížený rozpočet až o 350-tisíc eur. Tento výpadok peňazí môže výrazne skomplikovať napríklad prezentáciu slovenskej kinematografie na zahraničných podujatiach. Nezasiahne však do projektu obnovy štvorsálového kina Charlie centrum, ktoré je od konca roku 2009 zatvorené. SFÚ ho chce po nevyhnutnej údržbe opäť otvoriť a do budúcnosti plánuje aj jeho rekonštrukciu a digitalizáciu kinosál.

07.06.2011 10:56
Charlie centrum sa má rekonštruovať a po... Foto:
Charlie centum
debata

„Projekt Charlie centra, ktoré má nový pracovný názov Lumiére, nebude pre krátený rozpočet SFÚ odložený. Ak všetko dobre pôjde, na jeseň tohto roku sprevádzkujeme najväčšie dve kinosály na prízemí,“ vyhlásil Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu, ktorý v prípade tohto štvorsálového kina vykonáva správu majetku štátu. „Program kina bude zameraný predovšetkým na filmy pre náročnejšieho diváka. Radi by sme jednu kinosálu vyhradili slovenskej tvorbe, ktorá má v Bratislave zložité podmienky, pretože tunajšie multiplexy ju uvádzajú málo a väčšinou v neatraktívnych časoch. Ďalšia sála by mala slúžiť ako archívne kino SFÚ, v ktorom budeme premietať tituly z bohatej filmotéky ústavu a zároveň zo zahraničných filmoték. No a priestory kina Lumiére môžu slúžiť aj na filmové prehliadky, festivaly, krsty a iné podujatia, ktoré filmovej obci v ostatnom čase veľmi chýbajú,“ dodal Dubecký.

SFÚ bol nútený zatvoriť Charlie centrum v decembri 2009 pre spory s bývalým nájomcom priestorov – spoločnosťou IC Centrum, s. r. o. Tá neplatila nájomné ani náklady na elektrickú energiu a ďalšie služby a odmietala priestor vydať napriek vypršaniu nájomnej zmluvy v júli 2007. Celá vec sa odvtedy rieši súdnou cestou a diváci dočasne prišli o jedno z mála kín v centre Bratislavy. Po takmer štyroch rokoch sú už dva súdne procesy ukončené a tretí je vo finálnom štádiu.

Vlani SFÚ zabezpečil uvedenie 708 slovenských filmov na 119 podujatiach v 33 štátoch sveta. Tento rok má však na túto činnosť oveľa menej peňazí, takže vysielanie tvorcov na zahraničné podujatia bude obmedzené. A problémom môže byť aj prezentácia na veľkých festivaloch v Cannes a Berlíne, kde máva Slovensko svoj stánok v rámci filmových trhov a SFÚ sa podieľa na ich chode. Ústav zároveň plánuje obmedzenia v oblasti vydávania kníh a DVD, kde je nútený v podstatne vyššej miere pristupovať ku koprodukciám.

debata chyba