Milan Lasica: Slovenskí diváci sa nemusia zaujímať o filmový odpad

Už o pár dní, presne v piatok 17. júna, odštartuje ďalší ročník filmového festivalu Art Film v Trenčianskych Tepliciach. Jeho prezident, herec, spisovateľ a textár Milan Lasica odpovedal na otázky čitateľov Pravda.sk.

13.06.2011 09:23 , aktualizované: 15:08
Milan Lasica Foto:
Herec Milan Lasica.
debata

Milan Lasica je jedným z najznámejších slovenských hercov. K jeho popularite prispeli najmä autorské divadelné vystúpenia s kolegom Júliusom Satinským, s ktorým sa dali dohromady už poča štúdií a vystupovali s prestávkami niekoľko desaťročí – až do Satinského smrti.

Lasica sa však presadil aj ako individuálna umelecká autorita. Účinkoval v televízii aj vo filme (naposledy v snímke Jiřího Menzla Obsluhoval jsem anglického krále či seriáli Kriminálka Staré mesto).

Z jeho knižnej a dramatickej tvorby sa mnohé dielka stali kultovými. Lasica sa tiež presadil ako textár – azda najslávnejším textom z jeho pera sú slová ku skladbe Čerešne, ktorú naspievala Hana Hegerová.

Pred pár rokmi sa Milan Lasica stal aj čestným prezidentom filmového festivalu Art Film, ktorého devätnásty ročník sa začne v Trenčianskych Tepliciach už v piatok 17. júna. Hviezdami tohto ročníka pre Milana Lasicu budú jeho priatelia, Zdeněk Svěrák či Zuzana Kronerová. Ako sa v rozhovore Lasica vyjadril, Art Film aj naďalej ostáva komorným festivalom.  „Festival nemá ambície dostať sa ani na úroveň Karlových Varov ani festivalu v Cannes, to by bola falošná ambícia. Art Film je komorný festival, aj keď jeho ambície sú väčšie, ako jeho možnosti. Mám tým predovšetkým na mysli nedostatok premietacích sál najmä v Trenčianskych Tepliciach,“ povedal. Ďalšie zaujímavé odpovede nielen o Art Filme si prečítejte v online rozhovore. 

debata chyba