Pratchett obhajoval televízny dokument o eutanázii

Britský spisovateľ Terry Pratchett obhajoval televízny dokument zachytávajúci okamih smrti nevyliečiteľne chorého muža. Snímku Choosing to Die (Zomrieť podľa svojej voľby) odvysielala televízia BBC v pondelok večer. Pratchett v nej sprevádza 71-ročného Petra Smedleyho, ktorý sa rozhodol zomrieť na švajčiarskej klinike Dignitas. Pratchett, ktorý má 63 rokov, je dlhodobým zástancom práva vybrať si okamih smrti. Sám trpí od roku 2007 Alzheimerovou chorobou.

15.06.2011 10:00
Terry Pratchett Foto:
Terry Pratchett.
debata

Eutanáziu odvysielala v podobnom programe prvýkrát v Británii v roku 2008 televízia Sky. Dokument BBC napriek tomu opäť vyvolal protesty odporcov eutanázie a kritiku verejnoprávnej BBC.

V diskusii po odvysielaní programu Pratchett uviedol, že jeho názor na asistovanú samovraždu nezmenilo ani to, že bol počas dokumentu svedkom Smedleyho umierania. Naopak, Liz Carrová, ktorá bojuje za práva postihnutých, označila program za propagandu eutanázie a vyjadrila prekvapenie, že ho BBC odvysielala. „Ja a mnoho ďalších postihnutých a smrteľne chorých ľudí sa obávame, čo by legalizácia asistovanej samovraždy znamenala,“ uviedla. „Existujú dôkazy, že čím viac tieto veci ukazujete, tým viac samovrážd budete mať,“ povedal Alistair Thompson, hovorca skupiny Care Not Killing, ktorá vystupuje proti eutanázii.

BBC odmietla, že by dokument mohol byť príkladom pre ďalšie samovraždy alebo že by bol zaujatý. „Film opisuje prežitok jedného človeka – Terryho cestu, pri ktorej skúma tento problém,“ povedal hovorca BBC. „Snímka dáva ľuďom možnosť utvoriť si na túto vec názor.“

Pratchett počas dokumentu hovorí s tromi mužmi trpiacimi degeneratívnymi ochoreniami motorického systému. „Verím, že každý, kto je postihnutý vážnou a smrteľnou chorobou, by mal mať možnosť zomrieť pokojne, s lekárskou pomocou a netrpieť,“ povedal v televíznej debate. Kritizoval tiež vládu za to, že problém prehliada. Podľa neho Smedley zomrel skôr, ako bolo nevyhnutné. Do Švajčiarska totiž odcestoval, kým bol schopný prepravy. Keby mohol samovraždu spáchať v Británii, urobil by to neskôr.

debata chyba