Pomáha izolácia seniorom alebo ich ničí? Pýta sa režisérka Yvonne Vavrová

Posledné dve časti cyklu Pandémia SK sa venujú seniorom a humanitárnej pomoci v zahraničí.

22.02.2021 08:38
debata

Pandémia SK je svedectvom slovenských režisérov o tom, proti čomu, za čo a ako bojujeme. Predstavuje ľudí, ktorí boli a sú neviditeľní a odvážne zachovávajú chod spoločnosti aj v prebiehajúcich sťažených podmienkach.

V posledných dvoch častiach sa budú dve slovenské filmárky venovať dôchodcom a humanitárnej pomoci. Odvysielajú ich na Dvojke v stredu o 21.h.

Režisérka Yvonne Vavrová sa pri nakrúcaní dokumentu Zlatá klietka vybrala do zariadenia pre seniorov. Skúma, či v čase koronakrízy nariadená izolácia chráni alebo skôr ničí ľudí v seniorskom veku na sklonku ich života. Film zobrazuje zraniteľnosť, ale i silnú životaschopnosť a flexibilitu ľudí ošľahaných životom. Na Slovensku je niečo viac ako jeden milión starobných dôchodcov. Bremeno zodpovednosti spoločnosti a mladších generácii je obrovské.

V poslednom dokumente z cyklu Pandémia SK s názvom Slovensko pomáha sa režisérka Lucia Kašová zamýšľa nad zmyslom práce slovenských zdravotníkov v zahraničí. Strach z ochorenia COVID-19 vypukol najvýraznejšie v problematických oblastiach, kde zvýraznil núdzu a strach o budúcnosť.

Keď prepukla korona, zrak sa uprel na profesora Krčméryho, ktorý má s vírusmi výnimočnú skúsenosť – dlho po svete epidémie skúmal, zachraňoval, aj ako lekár, aj ako organizátor zabezpečovania starostlivosti.

Počas pandémie sa stará o bratislavských bezdomovcov, no zároveň manažuje misie po celom svete. Do gréckej Morie, kempu s 13-tisíc utečencami, sa chystá Mária Jackuliaková, expert na ošetrovanie hlbokých chronických rán. Avšak v tábore utečencov spôsobuje strach z nákazy, izolácie a karantény ďalšie nepokoje. Ukázalo sa, že vypuknutie pandémie priťažilo predovšetkým skupinám ľudí, ktorí strádali už pred krízou. Film je silným apelom k tolerancii, výzvou nenechať rozhorieť ohne nenávisti elimináciou jestvujúceho zla. Ako? Pomocou druhým.

Séria dokumentárnych filmov vznikla v koprodukcii RTVS a Trigon Production.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Pandémia SK