Kto si trúfne na Shakespeara?

Urobiť zo Shakespeara zamilovaného Josepha Fiennesa je jedna vec, ale spraviť z neho fiktívnu postavu, ktorá s autorom nesmrteľných hier ako Rómeo a Júlia či Hamlet nemá vonkoncom nič spoločné, je už trochu tvrdší oriešok. Navyše, keď ho nie každý dokáže prehltnúť. No Roland Emmerich práve z tohto nedostatku svojho nového filmu chce urobiť jeho prednosť. Na pozadí tém, ktoré si tvorca snímok Deň nezávislosti, Godzilla či 2012 dosiaľ vyberal, je jasné, že aj tentoraz si posvieti na nejakú senzáciu. Film Anonymous bude mať premiéru už v októbri.

19.06.2011 15:00
Roland Emmerich Foto:
Roland Emmerich
debata

„To, že Shakespeare nenapísal všetky drámy, čo sa mu pripisujú, je len jedno z mnohých tajomstiev, ktoré môj film odhalí,“ avizoval Roland Emmerich publiku na akademickej besede v meste Mayfair. Kontroverznosť pripravovaného filmu si navidomoči užíval, keď svoju divokú teóriu odborníkom hodil ako rukavicu do ringu.

Slovo mocnejšie ako meč
Čo vlastne film Anonymous tvrdí? Hlavnou atrakciou scenára je odhalenie veľkej historickej blamáže a zistenie, že za najslávnejšími dramatickými textami všetkých čias nestojí symbol britskej literárnej vznešenosti William Shakespeare, ale istý Edward de Vere, 17. gróf z Oxfordu. Pre historikov niečo podobné nie je nijakou novinkou. Je to takzvaná teória Princa Tudora, podľa ktorej nielenže de Vere, zvaný aj jednoducho Oxford, stojí za Shakespearovou tvorbou, ale sa dostal aj do postele najmocnejšej ženy ostrovného impéria, kráľovnej Alžbety I. Niektorí najodvážnejší zástancovia tejto teórie dokonca zašli tak ďaleko, že Oxforda považujú aj za jej nemanželského syna, ktorý vzišiel z incestného pomeru medzi ňou a jej otcom, Henrichom VIII.

Pikantná zápletka však podľa scenáristu Johna Orloffa, ktorý podklady k snímke napísal už v roku 1998 a posledných deväť rokov ich spolu s Emmerichom prepracúval až do súčasnej podoby, nie je skutočným ťažiskom filmu. „Anonymous nie je o literárnej záhade. Je to príbeh o umení a politike, je to o svete, v ktorom je slovo nebezpečnejšou zbraňou ako meč,“ obhajuje pre britský portál TimeOut komplexnosť filmu, ktorý sa nakrúcal v Nemecku. Naopak, Emmerich, ktorý sa nehanbí priznať, že toho o alžbetínskom Anglicku veľa nevie, uchopil film práve ako nástroj provokácie. „Scenár mi najprv pripomínal Amadea – ten istý problém geniality a závisti. Neskôr mi však scenárista osvetlil všetky pikantné detaily a rozhodol som sa, že do toho idem. A keď už provokovať, tak poriadne,“ povedal Emmerich pre TimeOut.

Splnené sny dvoch filmárov
Jasný postoj John Orloff zaujal voči tým, čo by chceli jeho film odsúdiť ako pseudohistorický podvrh. „Ja, ale aj Mark Twain a mnoho ďalších významných osobností veríme, že Shakespeare skutočným autorom svojich diel nie je. Chápem, že pre tých, čo veria v opak, je môj film v tomto bode historicky nepresný. Ale ubezpečujem vás, že vo všetkom ostatnom je scenár mimoriadne presný a pravdivý,“ vyhlásil v rozhovore pre magazín Collider.

Obaja filmári stojaci za snímkou Anonymous si tak zrejme plnia svoje sny. Orloff ponúka svetu vlastný názor na historické otázniky a Emmerich sa konečne vymaní zo škatuľky režiséra komerčných trikových rozprávok pre dospelých a nakrúti film, ktorý vyvolá diskusiu. Osobne dohliadol aj na to, aby sa v úlohách Angličanov neobjavili americkí herci. A tak pred kamerou napokon stoja britské hviezdy – Vanessa Redgraveová, Derek Jacobi, David Thewlis, Rhys Ifans a ďalší.

Premiéra je naplánovaná na 28. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba