Favorizovaný film Krajina ve stínu uvedú virtuálne iba raz

V sobotu 6. marca 2021 sa budú odovzdávať filmové České levy. Favorizovaná Krajina ve stínu má najvyšší počet nominácií, až pätnásť. Diváci môžu snímku vidieť v predvečer Českých levov 5. marca vo virtuálnej kinosále, jednorazovo.

23.02.2021 16:23
debata
Pozrite si trailer k filmu Krajina ve stínu

Po tom, ako sa novinka režiséra Bohdana Slámu KRAJINA VE STÍNU stala podľa českej filmovej kritiky najlepším filmom minulého roka, sa slovenskí producenti rozhodli pre exkluzívnu projekciu vrámci platformy kino-doma.sk. Na plátno virtuálnej kinosály premietnu film v piatok 5. marca 2021 o 20.20 hod. Jednorazová projekcia sa tak uskutoční v predvečer odovzdávania Českých levov, kde má snímka najväčší počet nominácií – pätnásť. Dátum oficiálnej slovenskej premiéry nie je známy, čaká sa na otvorenie kín.

„Nedávne ocenenie od českých filmových kritikov a blížiace sa udeľovanie cien Český lev, zdvihlo vlnu záujmu o film, ktorý si síce zaslúži predovšetkým filmové plátno, no chceme vyhovieť našim divákom. Rozhodli sme sa, že úspech filmu oslávime spoločne, vo virtuálnej kinosále na exkluzívnej projekcii,“ povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová, ktorá zároveň spolu s Petrom Neveďalom zo spoločnosti Filmpark production film aj koprodukovala.

Krajina ve stínu je prvý historický film... Foto: Filmtopia
Krajina ve stinu 2 Krajina ve stínu je prvý historický film Bohdana Slámu. Zaznamenáva skutočný príbeh ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí premenia, keď okolo prejde veľká história.

Oceňovaný film bude pre divákov a diváčky dostupný vo virtuálnej kinosále Kina Lumière a ďalších partnerských kín projektu Kino doma, ide o platformu, ktorá sa do online priestoru snaží preniesť fragmenty kinokultúry.

„V Kine doma zachovávame postupy návštevy i prevádzky kina: predaj vstupeniek na weboch zapojených kín, „presun“ na adresu kino-doma.sk v presne stanovenom čase, možnosť debaty s ostatnými návštevníkmi predstavenia (prostredníctvom četu) pred i po skončení filmu, taktiež z technickej stránky je na realizáciu živého prenosu nevyhnutný premietač/ka i uvádzač/ka. Virtuálne kinosály sú zároveň možnosťou ako môžu diváci a diváčky vyjadriť podporu svojmu obľúbenému kinu tým, že si na jeho webe zakúpia lístok a následne si film pozrú legálne,“ priblážila Zita Hosszúová z Kina Lumière.

Režisér Bohdan Sláma nakrútil Krajinu ve stínu... Foto: Filmtopia
Krajina ve stinu 1 Režisér Bohdan Sláma nakrútil Krajinu ve stínu ako čierno-biely film na klasický pás, ako kroniku doby.

V sobotu 6. marca 2021 sa budú odovzdávať České levy. Favorizovaná Krajina ve stínu má najvyšší počet nominácií, až pätnásť. O ocenenia sa bude uchádzať v kategóriách: Najlepší celovečerný film, Najlepšia réžia, Najlepšia herečka a najlepší herec v hlavnej aj vo vedľajšej úlohe, Najlepší scenár, kamera, strih, zvuk, hudba, scénografia, kostýmy, masky, Najlepší filmový plagát. V poslednej uvedenej kategórii – za českú verziu plagátu – film už cenu získal.

Združenie českých filmových kritikov udelilo filmu na začiatku februára dve výročné ceny a to v kategórii Najlepší film a najlepší ženský herecký výkon v podaní Magdalény Borovej.

Plagát k filmu Bohdana Slámu Krajina ve stínu Foto: Filmtopia
Krajina-ve-stinu plagat-WEB 18.1.2021 Plagát k filmu Bohdana Slámu Krajina ve stínu

Krajina ve stínu je prvý historický film Bohdana Slámu. Čierno-biela snímka, nakrútená na klasický pás, zaznamenáva skutočný príbeh; je kronikou toho, ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí premenia, keď okolo prejde veľká história. Ide o dôležitú kapitolu zo spoločných československých dejín z obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia.

Režisér a scenárista Ivan Arsenjev zobrazili tému filmu veľmi originálne, pričom sa opierali o doposiaľ nezaznamenané historické udalosti. Výpravná dráma poukazuje na to, čo dokáže páchať človek na človeku, čo je aktuálne aj v súčasnosti. Vo filme účinkujú: Magdaléna Borová, Csongor Kassai, Stanislav Majer, Zuzana Kronerová, Agi Gubíková, Petra Špalková a ďalší.

Film mala slovenskú predpremiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik 2020. Poďakovanie patrí Audiovizuálnemu fondu, ktorý podporil realizáciu aj distribúciu tohto dôležitého filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Český lev