Planéta opíc zabojuje o novú generáciu divákov

Aj po štyridsiatich troch rokoch, čo sa na striebornom plátne po prvýkrát objavili ľudoopy bojujúce o nadvládu nad ľuďmi, sa nájdu fanúšikovia série Planéta opíc, ktorých ničí zvedavosť, ako to bolo s planétou ďalej. Alebo ako to bolo predtým, pretože práve o tom bude snímka Zrod planéty opíc, ktorá bude mať premiéru už 5. augusta. Hlavnú úlohu mladého vedca v nej stvárnil James Franco.

30.06.2011 09:00
S opičími maskami sa už v snímke Zrod planéty... Foto:
S opičími maskami sa už v snímke Zrod planéty opíc diváci nestretnú. Nahradila ich najmodernejšia technológia motion capture. Na snímke Andy Serkis ako Caesar.
debata

Na začiatku všetkého bol v tomto príbehu človek. Človek a jeho večná snaha všetko ovládať a zlepšovať, pričom tých, čo sa mu pri tom pripletú do cesty, považuje za prostriedky, ktoré posvätí účel. Tým človekom je Will Rodman a tým účelom liek na Alzheimerovu chorobu, ktorý sa pokúša vytvoriť. Pokusy realizuje na opiciach, ktoré sú v mene vedeckého pokroku chované v laboratóriu. Príroda sa však nespráva vždy podľa vedeckých predikcií a v tomto prípade Rodmanove lieky zafungujú ako katalyzátor opičej inteligencie. A tá je vysoko nákazlivá.

Opičie vojny pod Golden Gateom
Režisér Ruppert Wyatt zasadil dej, ktorý mal predchádzať udalostiam nasledujúcich filmov zo série Planéty opíc, do súčasného San Francisca. Boj o nadvládu nad planétou sa teda tentoraz nebude odohrávať vo filmových štúdiách a štylizovaných exteriéroch ako v prípade prvých filmov zo 60. a 70. rokov, ale aj toho posledného z roku 2001. Kulisami sa tentoraz stanú ulice veľkomesta.

„Tento príbeh je súčasťou mytológie Planéty opíc a ako taký by mal byť vnímaný. V skutočnosti to nie je pokračovanie, ale samostatný pôvodný príbeh,“ vysvetlil režisér Wyatt pre magazín Collider, kam treba jeho filmovú novinku vlastne zaradiť. „Uspokojí to tých, čo majú filmy zo série radi, a presne o to nám tvorcom aj išlo.“ Scenárista Rick Jaffa dodáva: „Chceli sme, aby diváci cítili našu snahu ostať k predchádzajúcim filmom lojálni. V istom bode však príde čas urobiť svoj vlastný film, a tak sme v niektorých bodoch museli pristúpiť na kompromisy.“

Opičím maskám je koniec
Zrod planéty opíc je aj prehliadkou technickej zručnosti. Celá snímka je nasnímaná digitálnou kamerou. a keďže vo filme vystupujú len virtuálne opice, uplatnenie si nájde aj najmodernejšia technika motion capture. Nezabudnuteľným opičím maskám je teda definitívne koniec.

Namiesto nich napríklad úlohu prvej a zároveň hlavnej zmutovanej opice Caesara hrá Andy Serkis, ktorého pohyby nasnímali v špeciálnom mo-cap obleku a dotvorili na počítači. Je to ten istý systém, ktorý dodal prirodzenosť animovaným postavám filmov Avatar a Pán prsteňov. S tým posledným Zrod planéty opíc spája aj hlavný kameraman Andrew Lesnie.

S takýmito možnosťami sa, samozrejme spája, aj veľkorysý rozpočet, a tak do Rupperta Wyatta, 38-ročného britského režiséra, ktorý sa zatiaľ prezentoval len jediným filmom The Escapist s Josephom Fiennesom, vkladajú v Hollywoode veľké nádeje. On sám však projektu stopercentne verí a dokonca predpokladá, že by mohol Zrod planéty opíc odštartovať celú novú sériu „opičích“ sci-fi filmov.

debata chyba