Kameramana Martina Štrbu ocenila Asociácia českých kameramanov

Pracujem so svetlom, ale podstata tajomstva je v tieni, hovorí M. Štrba.

25.02.2021 10:02
Martin Štrba Foto:
Kameraman Martin Štrba sa podieľal na všetkých zásadných dielach Martina Šulíka.
debata

Slovenský kameraman Martin Štrba je čerstvým laureátom ceny Asociácie českých kameramanov. Cenu získal za vynikajúce kameramanské umelecké stvárnenie vo filme Šarlatán, ktorý nakrútil s režisérkou Agnieszkou Holland. Asociácia udelila cenu aj ďalšiemu výnimočnému slovenskému kameramanovi Martinovi Žiaranovi za minisériu Herec, ktorú režíroval Peter Bebjak.

Asociácia slovenských kameramanov (ASK) včera uviedla pod vedením Martina Štrbu masterclass, v ktorej oceňovaný kameraman hovoril nielen o svetle a tieňoch, ale aj o špičkových technologických možnostiach, ktoré ponúka nové 2100 štvorcových metrov (m2) veľké filmové štúdio.

Martin Štrba je blízkym spolupracovníkom režiséra Martina Šulíka. Nakrútili spolu aj film Muž so zajačími ušami, ktorý bude odpremiérovaný po skončení pandémie.

„Permanentne spolupracujem so svetlom, ale nikdy nepodceňujem význam tieňa. V ňom je ukrytá podstata tajomstva, ktoré generuje imagináciu v každom z nás. Z role pasívneho pozorovateľa nás tak posúva do roly spoluautora príbehu,“ hovorí Štrba, ktorý v posledných rokoch stál za kamerou pri filmoch ako Muž so zajačími ušami,Sklenená izba, Tlmočník, Milada či Masaryk.

Štrbov kameramanský štýl sa vyvíjal štyri dekády, na svojom konte má viac ako 70 projektov, hlavne hraných a dokumentárnych filmov, ale aj seriálov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Štrba #masterclass