Film Slovo nakrúcali v meste duchov

Napriek tomu, že pandémia je stále v plnom prúde a mnohým komplikuje život, pri filmovaní nového česko-slovenského filmu Slovo českej režisérky Beaty Parkanovej padla vhod.

26.02.2021 14:00
Film Slovo Foto:
Nový film Slovo nakrúcali aj v Banskej Štiavnici.
debata

Približne 70-členný filmový štáb sa na jeden februárový víkend usídlil v Banskej Štiavnici, chystali sa nakrútiť sánkovačku v uliciach mesta.

Produkcia nemusela odháňať zvedavcov ani zastavovať autá, pre pandémiu boli ulice Banskej Štiavnice vyľudnené. "Ako keby sme boli v meste duchov,“ hovorí slovenský producent filmu Maroš Hečko.

Štáb síce musel tesne pred nakrúcaním prejsť kompletným PCR testovaním, všetci s negatívnym výsledkom, prísne hygienické opatrenia dodržiavali aj počas nakrúcania.

"Vedela by som si predstaviť natáčanie v menej vystresovanej celospoločenskej situácii, ktorá sa veľmi dotýka aj kultúry a tých, ktorí sa na nej podieľajú, ale čo sa dá robiť,“ hovorí režisérka Beata Parkanová.

Počasie ale bolo ako na objednávku. Vďaka slnkom prežiarenému mrazivému dňu, počas ktorého bolo konštantné svetlo a poletovali aj snehové vločky, mal slovenský kameraman Tomáš Juríček ideálne podmienky.

"Do obrazu sánkovania som si želala namrznutý, ligotajúci sa sneh, modré nebo a všetkých blízkych zdravých – to sa splnilo. Bola to radosť,“ vraví režisérka.

Dej filmu sa odohráva v 60. rokoch a približuje príbeh manželov Václava a Věry Vojířovcov. Tí si navzájom dali slovo, že budú stáť pri sebe v dobrých aj zlých časoch. Okrem toho si sľúbili, že budú mať pevné postoje a neprekročia určité morálne a spoločenské hranice. Doba a okolie ich však skúšajú.

Václav odmietne vstúpiť do komunistickej strany a tlak, ktorému čelí po auguste 1968, ho doženie do psychiatrického ústavu. Dodržať dané slovo je preňho stále náročnejšie. Pri písaní scenára k svojmu druhému filmu česká režisérka Beata Parkanová vychádzala zo životného príbehu svojich starých rodičov.

V Banskej Štiavnici nakrúcali sánkovaciu scénu z časti filmu, keď je rodina po chorobe Václava opäť spolu a vyráža s deťmi cez víkend medzi ľudí. V hlavných úlohách sa predstavia českí herci Martin Finger a Gabriela Mikulková, ale aj Bolek Polívka, Jenovéfa Boková či Taťána Medvecká.

Zo slovenských hercov vo filme uvidíme Helenu Krajčiovú, ktorá tvorí manželský pár s českým hercom a režisérom Ondřejom Sokolom. Vo filme si zahrali aj Marek Geišberg či Juraj Nvota. Posledná klapka filmu Slovo má padnúť v polovici marca v českom meste Litomyšl.

Premiéra je plánovaná na rok 2022. Producentmi filmu Slovo sú spoločnosti Bontonfilm Studios, love.frame a slovenská Azyl production.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #slovenský film #kino #Beata Parkanová #film Slovo