Malý Robinson na veľkom plátne

Ak sa niekomu doteraz azda aj mohlo podariť, že sa nestretol s menom Jozefa Urbana, určite sa nedokázal vyhnúť kontaktu s jeho dielom. Skromný básnik s povahou bohémskeho filozofa sa totiž presadil aj na poli hudobného textárstva, jeho slová vychádzali v 90. rokoch napríklad z úst Mira Žbirku, Janka Lehotského či Joža Ráža. Po desiatich rokoch od Urbanovej tragickej smrti jeho pamiatku oživila slovenská dokumentaristka Tina Diosi v celovečernom spomienkovom road-movie Malý zúrivý Robinson. I keď snímka nie je úplnou novinkou, svoju oficiálnu kinopremiéru v definitívnej podobe si odbila až v pondelok v Bratislave.

20.07.2011 13:00
Jozef Urban Foto:
Jozef Urban
debata

Púť na čiernom Mustangu
Jozef Urban nepatril medzi básnikov, ktorí by vekom zreli ako víno. Podľa slov Ľubomíra Feldeka bol „hotový“ básnik už ako osemnásťročný mladík. Jeho debutová zbierka z roku 1985 Malý zúrivý Robinson sa dostala aj do titulu celovečerného dokumentu, ktorý na jeho počesť nakrútila režisérka Tina Diosi. „Boli sme kamaráti. Myslela som, že to dôležité o ňom viem, a napokon som zistila, že je všetko inak,“ povedala autorka snímky pre Pravdu ešte vlani.

Divákom ponúka dokument, čo opisuje púť básnikovým životom, miestami a mestami, príbehmi a historkami, kamarátmi aj manželkami, ktoré si pred kameru sadli vedľa seba ako najlepšie priateľky. Na túto cestu sa vydáva trojica Urbanových priateľov na „aute snov“ – čiernom Mustangu.

Okrem Jožových blízkych zo súkromia naň pred kamerou spomínajú aj osobnosti, s ktorými sa stretol pri práci. Je medzi nimi napríklad aj Miro Žbirka, pre ktorého napísal texty k takým hitom ako Len s ňou či Možno sa ti zdá. Dodnes obdivuje jeho schopnosť ušiť text na mieru aj tej najkomplikovanejšej melódii a navyše to spraviť s takou ľahkosťou, akoby ho to stálo len niekoľko sústredených minút. Žbirka si vraj ešte stále sem-tam vypočuje pochvalu práve za tieto skladby.

Spomínať na to pekné
Malý zúrivý Robinson má ešte aj inú pridanú hodnotu ako spomienkové výpovede. Oprašuje archívne video- aj audiozáznamy, na ktorých Jožo Urban sám nadčasovo filozofuje o láske, umení aj slobode, ktorá bola začiatkom 90. rokov takou aktuálnou témou. Príbeh mladého básnika nie je len osobný. Premieta sa v ňom osud celej doby, ktorá obrala o ilúzie mnohých Urbanových krajanov túžiacich po zmene. Rozhodne však Malý zúrivý Robinson nie je snímkou o zatrpknutí, a dokonca aj básnikov tragický koniec dokáže podať bez pátosu. Pripomína skôr peknú grécku tradíciu vystavovať na hroboch podobizne nebohých v časoch najväčšej radosti a spomínať len na to pekné.

„Ohlasy na film boli zatiaľ veľmi pozitívne,“ hovorí režisérka a dodáva, že filmom chce osloviť aj najmladšiu generáciu divákov, ktorí o Jožovi Urbanovi nič nevedia. Snímka by sa mala v najbližšej dobe v distribúcii Continental filmu premietať v kinách šiestich slovenských miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba