Dokumentaristi si posvietili na tvorbu a život spisovateľky Margaret Atwood

Autorka básní a románov Margaret Atwood je dnes naozaj v kurze. Vďaka nedávnemu úspechu televíznej adaptácie jej románu Príbeh služobníčky pozná jej meno takmer každý.

06.03.2021 07:00
Filming Margaret Atwood documentary with White... Foto:
Premiéra dokumentu Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power bude 18. marca.
debata

Dokumentárny film Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power ponúka odpoveď na otázky, kým táto žena a autorka príbehov je a ako je možné, že vždy dokáže odhadnúť, čo nás v budúcnosti čaká.

Tvorcovia dokumentu mali exkluzívnu možnosť nazrieť do jej života počas jedného roka, kedy sa svojím partnerom Graemom Gibsonom navštevovala prednáškové sály po celom svete. Vítali ju davy nadšených fanúšikov všetkých vekových kategórií – študenti v Chicagu, vášniví čitatelia na literárnom festivale vo Walese či bojovníci za ľudské práva v Amsterdame.

Atwood navštívila Harvard, ktorý bol inšpiráciou a dejiskom Príbehu služobníčky, aj miestom natáčania seriálu, kde sa stretla s predstaviteľkou hlavnej úlohy Elisabeth Moss a kostýmovou výtvarníčkou Ane Crabtree, autorkou ikonických červených plášťov sprevádzajúcich protesty feministiek po celom svete, ktorá okrem iného navrhla aj kostýmy pre seriál HBO Westworld.

Film sa tiež obracia k minulosti spisovateľky. Nahliada do jej dospievania v kanadskej divočine, kedy sa vzdelávala doma a nemala ani prístup k televízii, zachytáva počiatky jej kariéry poetky na Harvarde, zoznámenie s partnerom Graemom Gibsonom a ich politický aktivizmus.

Film rozoberá jej najvýznamnejšie diela, ktoré celý dokument rámcujú. Tvorcovia sa tak snažia vysvetliť osobné aj spoločenské momenty, ktoré sa v jej príbehoch objavujú. Osobné príbehy zdieľajú najbližší priatelia, rodina i samotná spisovateľka.

Dokument Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power natočili Nancy Lang a Peter Raymont, ktorí sú aj producentami. Vo filme vystupujú Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley a ďalší. Úryvky z básní a prózy Margaret Atwood vo filme číta Tatiana Maslany.

„Boli to vzrušujúce, svojím spôsobom náročné, dva roky, kedy sme Margaret a Graema sprevádzali na ich cestách a snažili sa s týmto zvedavým párom sršiacimi neuveriteľnou energiou držať krok. Chceli sme zistiť tajomstvo ich úspechu ako spisovateľov a charizmatických celebrít. Srdečne nás uvítali či už na ich rodinnej dovolenke (plavbe okolo Islandu), v ich útočisku na ostrove Pelée, ale aj v kuchyni v Toronte, kde sa doberali ako dvaja mladí milenci. Bolo nám cťou mať možnosť nahliadnuť do ich sveta. Stretli sme sa s ich rodinou, blízkymi priateľmi a kolegami, z ktorých niektorí sa objavujú aj vo filme. Prečítali sme veľa ich kníh, niektoré dokonca opakovane. Prekonali sme náš strach a spoznali sme, akí naozaj sú. Náš film je upletený z dvoch tematických vlákien – ich cestovanie naprieč Severnou Amerikou a Európou, v ktorého priebehu Margaret hovorila k najrôznejším obecenstvám a podpisovala knihy, a odhaľovanie príbehu ich spoločného života,“ priblížili režisér a režisérka filmu.

Margaret Atwood je autorkou 16 románov, 17 básnických zbierok, 10 kníh literatúry faktu, 8 kníh pre deti a 1 komiksovej série. Adaptácia jej dystopického románu Príbeh služobníčky získala 8 cien Emmy, vrátane ceny za najlepší dramatický seriál. Hoci jej literárna kariéra trvá už dlhšie ako 60 rokov, až v 78 rokoch sa Margaret Atwood stala ikonou dnešnej doby. O jej knihy sa zaujíma čoraz viac čitateľov, ktorí sa vyrovnávajú so vzostupom autoritárskych politických systémov, rýchlo sa vyvíjajúcimi technológiami a pomaly prebiehajúcou katastrofou zmeny klímy. Témou jej básní i prózy je prežitie, samotné jej diela potom môžu poslúžiť ako nástroje pre prežitie. Svedectvo, očakávané pokračovanie Príbehu služobníčky, ktoré získalo Man Bookerovu cenu v roku 2019, bolo inšpirované „svetom, v ktorom žijeme.“

Premiéra dokumentu Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power bude 18. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Príbeh služobnice #Margaret Atwood