Namiesto karafiátov na MDŽ diamant medzi dokumentárnymi filmami - Žena

Film Žena sa zaradil k najsledovanejším dokumentom posledného ročníka festivalu Jeden svet. Organizátori sa ho rozhodli pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) opäť sprístupniť. Pripomínajú ním, že stále žijeme vo svete, v ktorom nerovnosť príležitostí ovplyvňuje životy miliónov žien.

05.03.2021 09:00 , aktualizované: 08.03.2021 11:30
Woman 2 Foto:
Dokumentárny film Žena prispieva do diskusie o postavení žien v 21. storočí v rôznych kútoch sveta.
debata

Dokument je súčasťou kampane Zmena je ŽENA, dostupný bude 8. marca od 18. h na 24 hodín na webstránke festivalu Jeden svet. „Diváci jeho zhliadnutím podporia pripravovaný 22. ročník Jedného sveta,“ hovorí Lenka Kačmárová, koordinátorka komunikácie a komunikačných kampaní neziskovej organizácie Človek v ohrození.

Film Žena ponúka desiatky pohľadov na dnešný svet, cez triezve oči žien s najrôznejšími pozadiami, skúsenosťami a osudmi. Ako materstvo mení život ženy? Aký je vzťah ženy k jej telu? A čo sú jej najväčšie strachy, rany a sny? Aj tieto otázky si položili tvorcovia dokumentu, ktorý predstavuje ženy z rôznych kultúr, s odlišnou vierou a rodinnou históriou. „Každá žena prináša iný pohľad na svet aj na seba, iné skúsenosti, zranenia, úspechy, iné boje a výzvy, ktorým sa v živote postavila. Celým dokumentom sa ale prepletá tenké vlákno, ktoré tieto ženy prepája,“ približuje Kačmárová.

Dodáva, že tvorcovia filmu upozorňujú na to, že ešte stále žijeme vo svete, v ktorom v priemere jedna z troch žien čelí v živote násiliu. „Na svojom čele má ženu len 10 percent krajín sveta a ženské pohlavie sa aj naďalej v mnohých krajinách považuje za menejcenné ešte pred narodením dieťaťa. Milióny žien svoje životy pretrpia, namiesto toho, aby o nich slobodne rozhodovali.“

Film Žena bude dostupný s anglickými a českými titulkami. „Je vizuálne nádherný a obsahovo plnotučný, nabitý celou škálou emócií, citlivo podporených hudbou a svietením. Filmárske tímy na ňom pracovali niekoľko rokov. Prebrázdili planétu a vykresali diamant, ktorý žne úspechy na prestížnych festivaloch a chytá za srdce filmových kritikov aj laických divákov,“ komentovala dokument umelecká riaditeľka festivalu Diana Fabiánová.

Opätovné uvedenie filmu Žena má podľa nej otvoriť širšiu diskusiu o postavení žien v 21. storočí. Dokument je súčasťou kampane Zmena je ŽENA, v rámci nej chce Človek v ohrození pri príležitosti MDŽ predstaviť príbehy silných žien zo Slovenska aj zo sveta. Výťažok z kampane použijú na pomoc ženám z vylúčených komunít na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet #MDŽ