Dokumenty nominované na Českého leva sú online

Ceny Českého leva sa netočia iba okolo hraných filmov a ich hviezdneho obsadenia. Akademici každoročne upriamujú svoju pozornosť aj k najvýraznejším dielam súčasnej dokumentárnej produkcie.

05.03.2021 14:00
muj otec antonin kratochvil 2020 foto 05 Foto: , ,
Českého leva pre najlepší dokument môže získať aj film Můj otec Antonín Kratochvíl o významnom fotografovi.
debata

Nominované dokumentárne filmy momentálne ponúka streamovacia platforma Dafilms.

V kategórii o najlepší dokumentárny film sa tento rok zišla pestrá škála filmov, v ktorej nechýba aj slovenské zastúpenie. Po boku diváckeho rekordmana, filmu V sieti, sa určite oplatí vidieť aj energiou a humorom nabitý dokument Postihnutí muzikou o kapele s názvom The Tap Tap, ktorú tvoria ľudia s trvalým fyzickým hendikepom.

Film Postihnutí muzikou možno vidieť do 14. marca. Akademikov zaujal aj v duchu surrealizmu hravý portrét Jana Švankmajera vo filme Alchymická pec dvojice Jan Daňhel a Adam Oľha.

Dokument o slávnom fotografovi a jeho synovi Můj otec Antonín Kratochvíl natočila Andrea Sedláčková a rozhodne mala „o čom“. Kratochvílov osud je plný peripetií a kým sa z neho stal zakladajúci člen legendárnej fotografickej agentúry Sedem (VII Photo Agency) bol ako chlapec s rodičmi odsúdený do pracovného tábora a po narodení svojho syna Michaela z československa emigroval. Až keď bol Michael v puberte, dozvedel sa, že jeho otec neumrel.

V ponuke je aj snímka slovenskej režisérky Viery Čákanyovej FREM natočená v nehostinnej Antarktíde. Nomináciu má v kategórii Najlepší zvuk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #V sieti #dafilms