Votrelec ožije, i keď bez Ripleyovej

Pred tridsiatimi dvoma rokmi položil americký režisér Ridley Scott základný kameň fenoménu, ktorý je dnes známy ako sci-fi horor. Jeho temné stretnutie človeka s vesmírnym monštrom v snímke Votrelec vyvolalo ohlas, ktorý už prakticky odvtedy neutíchol. I keď snímka má dodnes už tri celovečerné pokračovania, samotný tvorca kultu s nimi nemá nič spoločné. K téme sa vracia až teraz vo svojej novej snímke Prometheus.

01.08.2011 08:00
Dosiaľ jediný zverejnený záber z filmu... Foto:
Dosiaľ jediný zverejnený záber z filmu Prometheus veľa nenapovie.
debata

Téma ďalšieho pokračovania kultovej filmovej série Votrelci vyvolávala polemiku medzi filmármi aj samotnými fanúšikmi. I keď v poslednej snímke Votrelec: Vzkriesenie z roku 1997 režisér Jean-Pierre Jeunet blahosklonne ponechal koniec otvorený mnohým ďalším možnostiam, vo vzduchu visela otázka, či by cesta naznačeným smerom vôbec za to stála. Hlavná hrdinka príbehu Ellen Ripleyová predsa len odišla do zaslúženého odpočinku už v roku 1992, keď ju David Fincher oslobodil pádom do taviacej pece. V štvrtom diele teda už herečka a dáma v najlepších rokoch Sigourney Weaverová stvárnila len akýsi nepredvídateľný klon spájajúci DNA ľudskú s tou votrelčou.

Napokon roku 2009 predsa len prenikli na verejnosť chýry, že bude téma Votrelec oprášená, a to dokonca tým najpovolanejším, Ridleym Scottom. Podľa skromných informácií, ktoré sú zatiaľ o projekte Prometheus známe, však rozhodne nepôjde o pokračovanie a pravdepodobne film nebude ani prequelom, teda snímkou vracajúcou sa v deji pred udalosti opísané v prvom filme z roku 1979. „Od Votrelca sme sa v začiatkoch práce na Prometheovi skutočne odrazili, no to, čo napokon z tvorivého procesu vzišlo, je celkom nová veľkolepá mytológia a svet, v ktorom má aj Votrelec svoje miesto,“ vysvetlil Scott pre denník Guardian a dodal, že je nesmierne šťastný, že sa mu podarilo vrátiť k žánru a téme, ktorá je jeho srdcu taká blízka.

Na palubu sa vracia aj druhý „otec“ votrelca. Švajčiarsky výtvarník H. R. Giger, ktorý hrôzu a nemilosrdnosť stelesnil v monštruóznom tele, ktoré votrelcovi navrhol. I keď teda nie je isté, či sa v Prometheovi nejaký votrelec objaví, vizuálne film opäť zúročí temné vízie svetoznámeho Gigera. Nováčikmi v Scottovom vesmíre budú herci. Hlavnú úlohu režisér zveril švédskej herečke Noomi Rapaceovej, ktorá na seba upútala celosvetovú pozornosť vďaka trileru Muži, ktorí nenávidia ženy. Okrem nej už potvrdili účasť na filme aj Charlize Theronová, Michael Fassbender, Guy Pearce a Idris Elba. Sigourney Weaverovú v koži Ellen Ripleyovej teda už pravdepodobne ďalšie dobrodružstvá nečakajú.

Prvé zábery z Promethea predstavil Ridley Scott pred niekoľkými dňami na americkom veľtrhu Comic Con, na ktorom sa zúčastnil prostredníctvom satelitného prenosu. I keď sa už na internete objavilo aj viacero trailerov nesúcich názov filmu, všetky sú len podvrhmi nedočkavých fanúšikov. Premiéra snímky Prometheus je naplánovaná na júl 2012.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba