Petr Nikolaev: Najťažšie bolo prežiť Lidice

Do slovenských kín mieri nový česko-slovenský film Lidice režiséra Petra Nikolaeva. Veľkovýpravný vojnový film, ktorý spracováva ťažkú tému najväčšej tragédie v moderných dejinách bývalého Československa, nakrútil podľa skutočnej udalosti.

03.08.2011 09:19
Petr Nikolaev Foto:
Na snímke režisér filmu s názvom Lidice Petr Nikolaev počas tlačovej konferencie k filmu s názvom Lidice
debata

„To bolo naozaj to najťažšie, čo som robil. Ešte stále sa z toho dostávam. I keď je film dlhšie ako dva mesiace v kinách, stále som nenadobudol predchádzajúcu rovnováhu,“ priznal Nikolaev, ktorý sa podľa vlastných slov stále nedostal do psychickej kondície, ktorú mal pred filmovaním Lidíc.

Snímku vytvoril podľa scenára Zdeňka Mahlera. Ten ho napísal podľa vlastnej knihy Nokturno. Film rozpráva príbeh obyčajných ľudí, ktorí sa absurdnou zhodou náhod priplietli do cesty dejinám. Prináša pohľad na tragický osud Lidíc počas 2. svetovej vojny z neobvyklej perspektívy. Približuje osudy obyvateľov malej stredočeskej obce, ktorá mala zmiznúť z povrchu zemského, cez medziľudské vzťahy, falošné hrdinstvo, klamstvo i lásku. Tá stojí na začiatku celého príbehu.

„Láska alebo vášeň hrá v oboch kľúčových momentoch veľmi dôležitú úlohu, ale v tomto prípade je to tragické. Vyústenie príbehu ukazuje, že tí mladí ľudia sa snažili žiť normálne, ale doba bola natoľko nenormálna, že milosrdná lož dokázala spôsobiť takú hrôzu,“ poznamenal Nikolaev, ktorý do svojho veľkofilmu obsadil do hlavnej ženskej úlohy slovenskú herečku Zuzanu Fialovú.

„Na filme sme pracovali s veľkým rešpektom a nehou. Je dôležité takéto filmy točiť a ešte dôležitejšie je sa na ne dívať, aby sme sa ako ľudstvo nezvlčili do nejakej škaredej podoby,“ komentovala Lidice Fialová. Okrem nej si vo veľkofilme plnom emócií zahrali Karel Roden, Roman Luknár, Marek Adamczyk, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Veronika Kubařová, Sabina Remundová, Jan Budař a ďalší.

Film poukazuje na to, ako zdanlivé malichernosti môžu zmeniť chod dejín. V roku 1942 nemecká propaganda úzkostlivo tajila genocídu páchanú na civilnom obyvateľstve. Po atentáte na druhého najvyššieho predstaviteľa SS Reinharda Heydricha sa situácia zmenila. Ako zámienku na vypálenie obce nacisti použili jeden milostný list.

Po vypálení malej českej dedinky sa celý svet dozvedel o krutostiach páchaných fašistami. V dobe svojho tragického konca, v júni 1942, mali Lidice za sebou históriu trvajúcu najmenej šesť storočí. Nacisti chladnokrvne popravili všetkých lidických mužov, ženy a deti nechali previezť do koncentračného tábora. Niektoré deti dali na prevýchovu. Celková bilancia – 192 popravených mužov, 58 žien zomrelo v koncentračných táboroch a 88 detí poslali do plynu. Lidice boli vymazané z máp a zrovnané so zemou.

debata chyba