Von Triera vydesilo prepojenie filmu Dogville s Breivikom

Dánsky režisér Lars von Trier je podráždený z toho, že jeho film Dogville (2003) označil extrémista Anders Behring Breivik, ktorý v Nórsku zabil 77 ľudí, za jeden zo svojich najobľúbenejších. Slávny režisér povedal, že ak sa Breivik inšpiroval Dogvillom, tak ho radšej nemal ani nakrútiť.

03.08.2011 13:24
Lars von Trier Foto:
Režisér Lars von Trier.
debata

„Je mi zle pri pomyslení, že Dogville, ktorý považujem za jeden zo svojich najúspešnejších filmov, by mu mohol poslúžiť ako predloha. Je to hrozné,“ povedal von Trier pre dánske noviny Politiken.

Dogville sa odohráva v dedine, kam prichádza cudzinka Grace (hrá ju Nicole Kidman) a miestni obyvatelia ju postupne čoraz viac zneužívajú a ponižujú. Príbeh sa končí brutálnou pomstou. Trier uviedol, že v tej záverečnej masakre sa dajú nájsť spojitosti s udalosťami na ostrove Utöya, kde vraždil Breivik.

Tvorca však upozornil, že jeho film nemá obhajovať násilie. Naopak, kladie otázky, či môžeme akceptovať postavu, ktorá sa pomstí na celej dedine. A von Trier sa od takého konania dištancuje. „Či som nešťastný, že som nakrútil tento film? Ak ho to naozaj inšpirovalo, potom je mi ľúto, že som to urobil,“ dodal režisér v súvislosti s Breivikom.

Lars von Trier však zároveň uviedol, že čiastočnú zodpovednosť za nórsku masakru treba hľadať aj v Dánsku. Podľa neho mohla Breivika ovplyvniť ideológia pravicovej Dánskej ľudovej strany, ktorá podnecuje predsudky voči moslimom a cudzincom.

Slovenské filmové kluby začnú v septembri v rámci putovnej prehliadky Projekt 100 premietať von Trierov najnovší titul Melanchólia. Je to príbeh dvoch povahovo odlišných sestier, ktoré sú konfrontované s hrozbou zániku, pretože k Zemi sa približuje cudzia planéta.

Na májovom festivale v Cannes získala cenu predstaviteľka hlavnej úlohy Kirsten Dunstová. Režiséra však z festivalu vyhostili, pretože na tlačovej konferencii vyhlásil, že je nacista a dokáže pochopiť Hitlera. Filmár sa neskôr ospravedlňoval, že hovoril neuvážene a používal sarkastický humor, ktorý spôsobil nedorozumenie.

V súčasnosti už dánsky tvorca pripravuje ďalšiu snímku s názvom Nymphomaniac, ktorá má hovoriť o ženskej sexualite. Von Trier potvrdil, že vzhľadom na tému by film mohol mať dve verzie – jednu tvrdšiu a jednu krotkejšiu.

„Ako kultúrny radikál nedokážem urobiť film o sexuálnom vývoji ženy od nuly po jej päťdesiatku tak, aby som neukázal penetráciu. To však neznamená, že to bude porno. Ide o film, v ktorom bude veľa sexu aj filozofie,“ cituje režiséra internetová stránka insidemovies.ew­.com. Nakrúcanie snímky Nymphomaniac chce von Trier spustiť v lete budúceho roka.

debata chyba