Lucia Hurajová odporúča neskrášlené príbehy a poéziu

Herečka Lucia Rózsa Hurajová divadelnú sezónu zavŕšila vedecky. Získala doktorát z divadelnej vedy a teraz sa usiluje odpočívať.

05.08.2011 06:00
Lucia Hurajová Foto:
Herečka Lucia Hurajová.
debata

"Práve som sa vrátila z bretónskeho ostrova Ile d'Arz, ktorý patrí k jedným z najmalebnejších v Morbihanskom zálive. A mám za sebou aj úspešný výstup na Gerlach! Splnila som si jeden zo svojich snov a chystám sa na pravidelnú rodinnú dovolenku do južných Čiech.

Ale nevzdala som sa ani divadla – s Jakubom Nvotom budeme v auguste pripravovať inscenáciu Cyrano, premiéra ktorej bude v septembri na Divadelnej Nitre. Dovtedy nás čaká ešte pár zájazdov – do Poľska na festival v Novom Saczi, či do Košíc.

Každý rok sme s Túlavým divadlom koncom leta na Kremnických gagoch. Ulice Kremnice sú plné žonglérov a iných eskamotérov či hudobných produkcií, ktoré človeka dobre naladia, a ak vyjde počasie – zábava je zaručená.

Určite si nenechám ujsť výstavu SNG Nové Slovensko. Kurátorský tím SNG sa v poslednom čase snaží zatraktívniť túto inštitúciu a myslím, že úspešne.

Z kníh ma zaujal román Biely Tiger indického autora Aravinda Adiga. Neskrášlený príbeh súčasnej Indie pritiahne nielen tých, čo sa už v tejto krajine poobzerali a pochopili niektoré jej špecifiká na vlastnej koži. Potešila ma aj prvotina Bibi Bohinskej Žena v pôvodnom znení a román Eleny Hidveghyovej-Yung Dážď slivkových kvetov.

A filmy? Na chalupe si budem púšťať sériu Cimrmanovcov – ich humor je zaručené antidepresívum. A pre tých, čo ešte nevideli film Cigán, vrele ho odporúčam. Zaujímavá snímka odhaľujúca realitu v jej neprikrášlenej podobe. Pre tento film a piesne Zuzany Navarovej, ktoré často počúvam, som sa začala zoznamovať s rómskym jazykom, ktorý sa mi čím ďalej, tým viac páči – má v sebe toľko temperamentu!

No mám aj tipy na jeseň – napríklad Ars poetica koncom septembra, ale najmä veľa poézie do každého dňa."

debata chyba