Šelmy sú rozdané. Najlepší je Šarlatán

Poľskú režisérku Agnieszku Hollandovú už v úvode roka ocenili českí filmoví kritici za réžiu životopisného príbehu Šarlatán. V sobotu večer sa odovzdávali výročné filmové ceny Český lev, kde Šarlatán zabodoval opäť a to na plnej čiare. Podľa akademikov je najlepším českým filmom vlaňajška a Hollandová najlepšou režisérkou. České levy si tak pripočítala k dvom oceneniam za minisériu Hořící keř, ktorú nakrútila pre české HBO v roku 2013. Kameramanom filmu je Slovák Martin Štrba a za Šarlatána získal svojho štvrtého Českého leva.

07.03.2021 12:15
sarlatan, agnieszky holland Foto:
Najlepším českým filmom sa stal Šarlatán a Agnieszka Hollandová najlepšou režisérkou.
debata

Samotár Trojan

Šarlatán získal päť výročných cien a spolupráca s ostrieľanou filmárkou vyniesla ocenenie aj predstaviteľovi hlavnej postavy Ivanovi Trojanovi. Jeden z najobsadzova­nejších a typovo najvýraznejších českých hercov si zaslúžil už siedmeho Českého leva. Odkedy ho pre film objavil režisér David Onříček a obsadil ho ako lekára posadnutého chorobnou láskou v dnes už kultovej mozaike zo života mladých Čechov, ktorí sa zmietajú v partnerských nezdaroch Samotári, prešli viac ako dve dekády. Trojan filmové ponuky starostlivo zvažuje a dbá o rozmanitosť, aj keď mnoho divákov si ho zrejme stále pamätá ako podivína zo spomínaných Samotárov či z Ondříčkovej nemenej vydarenej komédie Jedna ruka netleská (2003).

Pozrite si trailer k najlepšiemu českému fllmu roka 2020 Šarlatán

V Šarlatánovi, ktorý môže získať aj najprestížnejšiu filmovú cenu Oscar, sa prevtelil do kože českého ľudového liečiteľa a znalca bylín Jana Mikoláška. Jeho pacientmi boli prominenti a Mikoláškov príbeh štartuje v okamihu, keď umrie jeho ochranca, prezident Zápotocký. Od tohto momentu začne spoločnosť Mikoláškove praktiky spochybňovať a označia ho príznačne za šarlatána. Gestapákom a neskôr komunistom však dokázal, že jeho schopnosti nie sú klamstvá ani mágia. Slúžil však všetkým, v snahe zachovať si slobodu. Mikoláškovo mladšie ja stvárnil vo filme syn Ivana Trojana Josef.

Najviac levov má Slámov film

Favorizovaná a nomináciami obťažkaná historická dráma Krajina ve stínu Bohdana Slámu natočená na čiernobiely film získala šesť cien, teda najviac spomedzi všetkých nominovaných. Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe je Magdaléna Borová, najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe Petra Špalková a najlepšiu prácu odviedol aj scenárista filmu Ivan Arsenjev. Dráma pozbierala aj viaceré ceny v technických “disciplínach” vrátane strihu, hudby a kostýmov.

Film Krajina ve stínu získal až šesť Českých levov, plus cenu za najlepší filmový plagát

Sláma vo filme problematizuje rasizmus. Dej sa odohráva v širšom časovom rozpätí od predvojnových čias až po 50. roky, v národnostne zmiešanej komunite dediny Tušť na hranici Česka a Rakúska, kde sa v osudoch obyčajných ľudí otláča veľká história. Po druhej svetovej vojne boli Nemci z okupovaných území vyhnaní a utláčaných Čechov začala škrieť odveta. A tá sa diala rovnako necivilizovane a kruto ako vojna. Ľudia sa museli rozhodovať, na ktorú stranu sa prikloniť, aby sa im žilo pohodlnejšie. Násilie-nenásilie, nacizmus-nenacizmus. Sláma zobrazuje nemožnosť zostať apolitickým, byť stranou pri fatálnych rozhodnutiach zho­ra.

Najlepším dokumentárnym filmom vlaňajška je film V síti Víta Klusáka a Barbory Chalupovej, ktorý odhaľuje zraniteľnosť neplnoletých detí a mládeže na internete. Herečkám s detským výzorom v ňom vytvorili falošné profily a výsledkom boli sexuálne útoky mužov na neplnoleté dievčatá. Dokument dokonca podnietil trestné stíhanie niektorých predátorov.

Klusák pracuje s iniciačnou metódou a mystifikáciou, so spoluautorom Filipom Remundom tak nato čili filmy Český sen, či posledný spoločný dokončený dokument Ako Boh hľadal Karla. V prípade dokumentu V síti táto metóda padla na úrodnú pôdu, stáva sa nástrojom odhalenia problému. V síti je spoločensky dôležitý film, jeho tvorcovia k nemu navyše pripravili rozsiahlu kampaň vyzývajúcu k ostražitosti rodičov a detí pred sexuálnym zneužitím na internete.

Dokument bude mať túto stredu, 10. marca 2021 slovenskú televíznu premiéru na Dvojke RTVS a Krajinu ve stínu vzhľadom na aktuálny úspech premietnu 19. marca 2021 vo virtuálnej kinosále v rámci platformy kino-doma.sk. Dátum oficiálnej slovenskej premiéry nie je známy, čaká sa na otvorenie kín.

Zoznam víťazov filmových cien Český lev
Najlepší film: Šarlatán
Najlepší dokumentárny film: V sieti
Najlepšia réžia: Agnieszka Hollandová (Šarlatán)
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Magdaléna Borová (Krajina v tieni)
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Ivan Trojan (Šarlatán)
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Petra Špalková (Krajina v tieni)
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Jiří Mádl (Modelár)
Najlepší scenár: Ivan Arsenjev (Krajina v tieni)
Najlepšia kamera: Martin Štrba (Šarlatán)
Najlepší strih: Jan Daňhel (Krajina v tieni)
Najlepší zvuk: Radim Hladík jr. (Šarlatán)
Najlepšia hudba: Jakub Kudláč (Krajina v tieni)
Najlepšia filmová scénografia: Martin Kurel (Mária Terézia II)
Najlepšie kostýmy: Zuzana Bambušek Krejzková (Krajina v tieni)
Najlepšie masky: Adriana Bartošová, René Stejskal (Havel)
Najlepší televízny film alebo miniséria: Herec
Najlepší televízny seriál: Zradcovia
Najlepší animovaný film: Farebný sen
Najlepší krátky film: Anatómia českého popoludnia
Mimoriadny počin v oblasti audiovízie: seriál #martyisdead
Najlepší študentský film – neštatutárna cena: Anatómia českého popoludnia
Najlepší filmový plagát – neštatutárna cena: Jan Poukar – Krajina v tieni
Cena filmových fanúšikov – neštatutárna cena: V sieti
Sieň slávy: režisér a scenárista Hynek Bočan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Český lev