Antarktída v mrazničke alebo horor v pivnici. Vymyslite si svoj film

Pandémia koronavírusu, lockdown a karanténa mnohých ľudí "uväznili" doma. Aj tam sa však môžu zrodiť dobré nápady, napríklad námet na film. Kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik v Košiciach sa to rozhodlo využiť. Pre verejnosť pripravilo filmový festival Sám doma, o ktorom Pravde porozprával jeho dramaturg Ján Gálik.

09.03.2021 12:00
debata

Kto sa môže zapojiť do vášho projektu?

Filmový festival Sám doma je určený každému – amatérom aj profesionálom, starším, mladším aj deťom. Je to súťažný festival krátkych filmov nakrútených doma.

Festival Sám doma je zatiaľ jednorazový projekt... Foto: Tabačka Kulturfabrik
Sam doma logo Festival Sám doma je zatiaľ jednorazový projekt košického centra Tabačka Kulturfabrik, už teraz ale uvažujú o jeho pokračovaní.

Čo vás podnietilo pripraviť taký festival?

Pandémia koronavírusu zasiahla všetky oblasti nášho života a toto obdobie je náročné v osobnej aj pracovnej rovine. Kultúrne centrá nie sú výnimkou. Koncerty, divadelné predstavenia a ďalšie podujatia jednoducho potrebujú publikum, bez neho sa vytráca atmosféra a umelecký zážitok. Práve interakcia s publikom je dôležitým faktorom pri všetkých kultúrnych podujatiach. Už takmer rok si v Tabačke lámeme hlavu nad tým, ako organizovať niečo interaktívnejšie, ako aktívnejšie zapojiť publikum. Tu sa zrodil nápad vytvoriť niečo spoločne, osloviť našich fanúšikov, aby sa stali spolutvorcami. Dnes takmer každý vlastní smartfón, a tak sme sa rozhodli pre filmový festival, ktorý zachytí túto zvláštnu a jedinečnú dobu, ktorá sa, dúfam, nebude tak skoro opakovať.

Čo musí spĺňať film, ktorým sa ľudia môžu zapojiť?

Pri tvorbe pravidiel sme sa snažili o čo najväčšiu voľnosť a priestor pre fantáziu. Jedinou podmienkou je, že film musí mať do 10 minút a musí byť nakrútený doma. Prihlášku do festivalu je potrebné vyplniť do konca marca a následne film zaslať cez internet.

O čom by mali byť tie krátke filmy? Musia v nich vystupovať ľudia? Čo by ste tvorcom poradili?

Fantázii sa medze nekladú. Práve fantázia a kreativita nám všetkým môžu pomôcť tráviť čas doma zmysluplne a pomôcť nám prekonať izoláciu. Je na každom autorovi, ako sa k filmu postaví. Môže to byť film, kde vystupujú členovia domácnosti, alebo film natočený cez okno detskej izby. Je veľa žánrov, ktoré sa s troškou fantázie dajú realizovať aj doma – napríklad dokumentárny film o „antarktíde“ z mrazničky v kuchyni alebo horor v pivnici. Vo filme nemusia vystupovať postavy, môže byť nemý alebo animovaný, a práve na rôznorodosť filmov sa veľmi tešíme.

Víťazné filmy festivalu krátkych filmov Sám... Foto: Ilustračné foto Tabačka Kulturfabrik
Sam doma festival filmov Víťazné filmy festivalu krátkych filmov Sám doma premietnu pravdepodobne v máji v košickom centre Tabačka Kulturfabrik a aj v ďalších kultúrnych centrách.

Naozaj stačí, ak ľudia svoj príspevok nakrútia iba mobilným telefónom? Koľko filmov môžu poslať?

Každý účastník môže poslať až tri filmy a je úplne jedno, či bude nakrúcať na profesionálnu kameru, alebo na mobil. Budeme sa pozerať najmä na obsahovú časť. Doba, v ktorej má doma takmer každý mobil s kamerou, praje tvorbe a možno niekto vďaka festivalu objaví svoj skrytý talent vo filme.

Ako má postupovať človek, ktorý sa chce zapojiť?

V prvom rade sa treba zaregistrovať na webstránke www.samdoma.sk. Tam budeme priebežne zverejňovať aj novinky, pokyny a užitočné informácie. Pandémia je nevyspytateľná a situácia sa mení takmer každý týždeň. Registrácia je momentálne otvorená do konca marca, ale v prípade potreby termín predĺžime. Každý, kto sa stihne zaregistrovať, dostane koncom mesiaca e-mail s ďalšími inštrukciami.

Čo bude so zaslanými filmami ďalej? Kto ich bude hodnotiť?

Po odoslaní filmov zasadne porota, ktorá vyberie víťazov festivalu. Porota je zložená zo zástupcov kultúrnych centier a filmárov.

Ako bude vyzerať samotný festival?

Slávnostné vyhlásenie výsledkov a premietanie filmov prebehne vo veľkej sále v Tabačke v Košiciach. Momentálne je premietanie naplánované na máj tohto roka, ale budeme sa prispôsobovať obmedzeniam a novým nariadeniam, takže nie je vylúčené, že sa to presunie na neskorší termín. Okrem slávnostného premietania a vyhlásenia výsledkov festivalu plánujeme filmy premietať aj u našich partnerských organizácii po celom Slovensku.

Môžu sa víťazi festivalu tešiť i na nejaké ceny?

Môžeme prezradiť, že s cenami nám pomáhajú naši partneri. Najkrajšou cenou je podľa mňa premietanie v rôznych kultúrnych centrách, ale výhercov neminú ani vecné ceny. Takisto bude špeciálna cena diváka, o ktorej rozhodnú ľudia na internete. Ceny zatiaľ prezrádzať nechceme, ale čoskoro ich uverejníme na svojom webe.

Keďže festival súvisí s pandémiou, zatiaľ to vyzerá na jednorazový projekt. Alebo uvažujete, že by v nejakej podobe mohol pokračovať?

Festival sme pôvodne zamýšľali ako jednorazový projekt spojený s pandémiou. Už dnes však rozmýšľame, že by sme ho radi organizovali aj naďalej. Všetko závisí od odozvy verejnosti. Ak sa bude festival páčiť autorom a divákom, tak budeme určite pracovať aj na ďalších ročníkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sám doma #Festival krátkych filmov