4 živly zalovia v pamäti. Cez filmy

Film je nosičom pamäti a pamäť je hlavnou témou 13. ročníka Letného filmového seminára 4 živly v Banskej Štiavnici.

10.08.2011 15:11
Leonardo DiCaprio hrá vyšetrovateľa Teddyho... Foto:
Leonardo DiCaprio hrá vyšetrovateľa Teddyho Danielsa a Ben Kingsley psychiatra Cawleyho vo filme Prekliaty ostrov.
debata

Začína sa zajtra a návštevníkom opäť ponúkne kvalitné filmy s lektorskými úvodmi, workshopy, koncerty, párty aj súťaže. 4 živly vedia skombinovať premýšľanie o filme so zábavou. Navyše v atraktívnom meste, ktoré si už všeličo „pamätá“.

Leonardo DiCaprio stvárňuje hlavnú úlohu vo filme Prekliaty ostrov, ktorý nakrútil režisér Martin Scorsese. DiCapriov hrdina je vyšetrovateľ, ktorý prichádza na odľahlý ostrov, aby rozlúskol záhadu spojenú s tamojším ústavom pre duševne chorých zločincov. Napokon je však najväčšou záhadou on sám. Prepadávajú ho ťaživé spomienky a je čoraz neistejší. Jeho vnútornú rozpoltenosť dokresľujú dramatické kulisy (desivý ostrov, nevľúdne počasie) a divák sa snaží prísť na to, aké tajomstvo je s hrdinom a jeho minulosťou spojené.

Animované návraty v čase
Prekliaty ostrov je jeden z tých filmov, ktoré organizátori 4 živlov zaradili do programu. Diváci v ňom nájdu aj starší titul Woodyho Allena Tiene a hmla alebo adaptáciu Proustovho románu Hľadanie strateného času s názvom Swannova láska. Na tému pamäť však majú čo povedať aj animované snímky. Veď Iluzionista je nostalgickým návratom do čias, keď sa ľudia prestávali zaujímať o šedivých kúzelníkov s králikmi v klobúku a začali ich „vymieňať“ za rokenrolové koncerty. Zaujímavé je, že tvorca filmu Sylvain Chomet tieto časy nezažil a svoj autorský pohľad prepojil so starým scenárom Jacqua Tatiho.

Ďalší výnimočný „animák“ 4 živlov pracuje s inou atmosférou ako Iluzionista. Izraelský režisér Ari Folman v ňom hľadá spomienky na to, ako kedysi bojoval v Libanone. Hrdinu, ktorý si chce utvoriť obraz o tom, čím všetkým prešiel, pomenoval Ari. A film samotný Valčík s Bašírom, pretože jedna spomienka hovorí o vojakovi, ktorý narábal so zbraňou tak, akoby tancoval.

Spomínané „animáky“ patria k novším titulom a objavili sa aj v slovenskej kinodistribúcii. Z tých, ktoré sa už z pamäti ťažšie dolujú, premietne štiavnický seminár napríklad snímky Farba ganátového jablka, Pasažierka, Sindibád, Noc a hmla či Zbohom, partia z mojej štvrte…

V programe nechýbajú ani projekty slovenských tvorcov – Kerekesove dokumenty Ako sa varia dejiny, Ladomírske morytáty a legendy alebo Cesta Magdalény Robinsonovej v réžii Marka Šulíka. Obaja filmári sú do Štiavnice pozvaní a hosťami 4 živlov budú aj tvorcovia českých snímok Denník babičky Němcovej, Mám rada nudný život, Osemdesiat listov a Nič proti ničomu. Posledná z nich bude mať na seminári slovenskú premiéru. „Ironickú komédiu o kŕčovitej angažovanosti dnešných tridsiatnikov“ nakrútil Petr Marek, ktorý je zároveň člen skupiny Midi Lidi. Tá bude koncertovať v štiavnickom amfiteátri po projekcii snímky Kouř v sobotu 13. augusta.

Dunaj v kaviarni
Medzi sprievodnými podujatiami je aj nočná projekcia nemého filmu Bustera Keatona Sherlock Jr., ktorý ozvučí zoskupenie Piaček – Pavelka – Michalec. Keatonovu grotesku premietnu na nádvorí Starého zámku. V Botanickej záhrade sa zase uskutoční nočná projekcia českého filmu …a bude hůř.

No a pri popíjaní v Art Café si diváci môžu pozrieť Dunajskú mozaiku – súbor snímok, ktoré sa viažu na Dunaj a krajiny, ktorými preteká. Letný filmový seminár 4 živly potrvá v Banskej Štiavnici do 14. augusta.

debata chyba