Extrémisti sú späť, hovorí filmár Rafa. Jeho videá na internete majú 17 miliónov videní

Nenávistná rétorika sa od čias holokaustu nezmenila, tvrdí Tomáš Rafa. Premiéru má jeho nový dokument o utečencoch.

09.03.2021 15:09
Utecenci su tu vitani Mazurek Tomas Rafa Foto:
Tomáš Rafa nakrútil, ako dnešný poslanec NR SR Milan Mazurek v tričku kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko po pochode extrémistov v hlavnom meste v lete 2015 vulgárne zaútočil na moslimskú rodinu s malými deťmi na bratislavskej hlavnej stanici.
debata (4)

Do leta 2015, keď Európa zažívala nával utečencov z vojnou zmietaných krajín ako Sýria či Irak, vráti divákov Tomáš Rafa vo filme Utečenci sú tu vítaní.

Celovečerný dokument slovenského fotografa a filmára uvedie 14. marca v on-line premiére streamovacia platforma Dafilms.sk.

Uvedenie snímky bude sprevádzať živá on-line diskusia s režisérom ktorý vyše desať rokov mapuje vzostup nacionalizmu, extrémizmu a xenofóbie nielen na Slovensku, ale aj v susedných krajinách. TASR informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

„Prešlo vyše sedem desaťročí od konca druhej svetovej vojny a extrémistické pravicové skupiny sa opäť a s čoraz väčšou silou spájajú proti moslimom, Rómom, židom, proti všetkým, ktorí sú ‚iní‘. História sa opakuje. A nenávistná rétorika sa od čias holokaustu nemení,“ hovorí Rafa, ktorého videá a reportáže si na YouTube pozrelo 17 miliónov divákov. V dlhometrážnom debute prináša autentické svedectvo z rokov 2015 a 2016, keď Európu zasiahla najväčšia migračná vlna od čias druhej svetovej vojny a vzbudila protiislamské nálady.

Trailer filmu Utečenci sú tu.

Tisícky utečencov denne mierili loďami na brehy Európy, tí, ktorí túto cestu prežili, pomocou pašerákov alebo peši putovali stovky kilometrov cez hory, lesy a cesty balkánskych krajín na hranice Európskej únie, s cieľom vysnívaného Nemecka. Rafa bol svedkom týchto príbehov v Maďarsku, Srbsku, Chorvátsku, Grécku. "Videl aj to, ako sa v roku 2016 v Idomeni na protest proti uzavretiu grécko-macedónskych hraníc upálil muž.

Aj to, ako už v roku 2015 eskalovalo násilie po tom, čo Maďarsko obohnalo svoje hranice ‚žiletkovým‘ plotom a nechalo tisíce ľudí na úteku živoriť na druhej strane hraníc v Srbsku," približuje Kizáková a dodáva, že paralelne s tým sa v krajinách Európskej únie zrodila nevídaná vlna nenávistných protiislamských nálad: „Bol to práve Tomáš Rafa, ktorý nakrútil, ako dnešný poslanec NR SR Milan Mazurek v tričku kotlebovej ĽSNS po pochode extrémistov v hlavnom meste v lete 2015 vulgárne zaútočil na moslimskú rodinu s malými deťmi na bratislavskej hlavnej stanici, aj to, ako na českom proteste pálili vlajky Európskej únie.“

Foto: Tomáš Rafa
Utecenci su tu vitani Tomas Rafa

Rafa približuje neistú budúcnosť utečencov v Európe bez toho, aby udalosti vo filme dopĺňal komentárom. Režisér sa stavia do pozície svedka. „A umožňuje tak divákovi prostredníctvom dravej kamery stať sa priamym účastníkom neľahkej cesty za bezpečím a slobodou,“ poznamenala Kizáková.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Tomáš Rafa