Výpravný Zlomok sekundy štartuje už v septembri

Zlomok sekundy. Taký je názov nového večerného seriálu STV, ktorý sa na televízne obrazovky dostane už 4. septembra o 20.05. A podľa všetkého to nebude nič pre slabé povahy. V seriáli, ktorého veľkú časť budú tvoriť veľmi autentické zásahy záchranárov pri dopravných nehodách, stvárni hlavnú postavu populárna česká herečka Klára Issová, okrem nej budú ústrednými aktérmi Slováci Martin Mňahončák, Roman Luknár, Soňa Valentová, Vladimír Kobielsky a ďalší.

15.08.2011 13:00
Klára Issová stvárni v seriáli tragickú postavu... Foto:
Klára Issová stvárni v seriáli tragickú postavu mladej vdovy. Nešťastí sa však v seriáli Zlomok sekundy stane viac – ukáže až 20 profesionálnych zásahov pri vážnych dopravných nehodách.
debata

Seriál takmer nevznikol
Osud najnovšieho slovenského seriálu, ktorý vznikol aj s pomocou viacerých českých profesionálov, bol už niekoľkokrát takmer spečatený. Nešlo o nijaký nízkorozpočtový projekt – seriál sa nakrúcal v interiéroch aj exteriéroch, obsahuje mnoho technicky a finančne náročných scén, napríklad aj výbuchy automobilov. Preto bol projekt, ktorý napokon stál zaokrúhlene 2,9 milióna eur, niekoľkokrát zastavený.

Napriek finančným a organizačným turbulenciám, ktoré verejnoprávnou televíziou posledné roky otriasali, sa však aj novovzniknutá RTVS rozhodla, že by bola veľká škoda poslať program podobného kalibru takpovediac „k ľadu“. Prvé rokovania o ňom totiž prebehli už pred ôsmimi rokmi, v hlavách jeho tvorcov žije už celé desaťročie. Napokon Zlomok sekundy vznikol, a to dokonca v HD kvalite.

Výsledok za to stojí
„Seriál Zlomok sekundy stál takmer 3 milióny eur. V prípade 14-dielneho projektu je to však štandardná suma a výsledok za to naozaj stojí,“ sľubuje divákom programový riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Napriek tomu sa o seriáli už v minulosti niekoľkokrát hovorilo práve v súvislosti s jeho nejasným financovaním. „Pred rozhodnutím dokončiť Zlomok sekundy sme si dali urobiť podrobný audit a žiadne nezrovnalosti v jeho financovaní odhalené neboli. Práve na základe tohto zistenia sme usúdili, že bude správne vstúpiť do projektu s ďalšími financiami aj v tejto neľahkej dobe,“ tvrdí Machaj. Okrem RTVS sa na seriáli finančne podieľa aj Ministerstvo kultúry SR a Audiovizuálny fond.

S úspešným dokončením seriálu je spokojná aj jeho scenáristka a výkonná producentka spoločnosti Artreal, s. r. o., Petra Kolevská, ktorá má na svedomí všetkých 17 vzájomne poprepletaných príbehov seriálu. „Pôvodný scenár mal približne 1 100 strán. Ale napokon prešiel aj ďalšími úpravami, čiže spolu sme pokojne mohli zapísať aj 5 000 strán,“ spomína na neľahkú prácu, ktorú komplikoval aj obvykle skôr v celovečerných filmoch využívaný spôsob nakrúcania. Nakrúcalo sa v prostrediach, v ktorých sa práve štáb nachádzal, čiže nie podľa chronológie deja. Dodatočné úpravy scenára teda boli ťažkým orieškom.

Epický obraz dnešnej doby
Dejových línií bude mať seriál v réžii Ľuby Vančíkovej hneď niekoľko. Ústredným elementom však bude postava Barbory Janotovej, ktorá počas podozrivej autohavárie príde o manžela. Zúfalá matka a vdova sa pokúša nájsť a potrestať vinníka tejto nezmyselnej tragédie, pri ktorej sa jej však do cesty pripletie ďalšia ústredná postava. Záchranár Martin Belan, ktorý svoj „kríž na duši“ nosí už dvadsať rokov.

Postáv bude mať seriál samozrejme omnoho viac. Účinkuje v ňom spolu až 130 účastníkov a takmer 1 000 komparzistov. Okrem poprepájaných osudov hlavných aktérov bude dej každej epizódy obohatený aj o mikropríbeh účastníkov niektorej z autonehôd, ktorým sa venuje záchranárska zložka CCA. Jednotku Car Crash Assistance postava Martina Mňahončáka, seriálového Belana, založila a vedie. V skupinke záchranárov sa objavia napríklad aj Pavel Řezníček či Ján Koleník.

Zlomok sekundy je epické rozprávanie o dobe, v ktorej žijeme, tvrdí o seriáli promotext RTVS. Ukazuje všetko, na čo môžeme byť hrdí, aj s tým, za čo by sme sa mali skôr hanbiť. Okrem iného nepochybne sleduje aj edukatívne a preventívne ciele bezpečnosti dopravnej premávky. Ako Zlomok sekundy osloví divákov, ukáže sa už v prvú septembrovú nedeľu.

debata chyba